Agile werken, wat is dat?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om te werken vanuit de Agile filosofie. Wat betekent Agile werken? Hoe is deze filosofie ontstaan? Welke voordelen biedt het en waar moet een bedrijf aan voldoen om deze manier van werken te implementeren? Working RebelZ legt het je graag uit in deze blog!
Moet je de trein halen voor een sollicitatiegesprek? Ga dan snel naar:

Wat betekent Agile werken?

De letterlijke betekenis van ‘Agile’ is: behendig, lenig en wendbaar. Als we het hebben over ‘Agile werken’ dan hebben we het over een manier van werken waarin flexibiliteit voorop staat. Hoe je deze flexibiliteit terugziet in deze manier van werken leggen we je straks uit!

Hoe is de filosofie achter Agile werken ontstaan?

We gaan terug naar het jaar 2001, 13 februari om precies te zijn. 17 softwareontwikkelaars waren bezig met de ontwikkeling van snellere en flexibelere software. Omdat zij inzagen dat het zonde is om 17 keer het wiel uit te vinden, hebben ze hun krachten en kennis gebundeld in het ‘Agile Manifesto’. Ze wisten zo precies welke paden er al bewandeld waren en wat de learnings van anderen waren en gebruikten deze kennis om sneller meters te maken.

Wat is het doel van Agile werken?

Door te werken met een flexibel (en wendbaar) team zo effectief mogelijk inspelen op de vraag vanuit de markt/wensen van de klant.
Wat zijn de kernwaarden van Agile werken?

  1. Voortdurend en proactief leren en deze learnings direct toepassen op de case/product/dienst. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je werkt met een team dat dit kan en erop ingespeeld is om zo te werken.
  2. Het continu verbeteren van het product/dienst door het product (in verschillende facetten) te voor te leggen aan de klant en aan de slag te gaan met de feedback die je krijgt.
  3. Het werken vanuit empirische gedachte: het leren door de ervaring. Hierin staat leren van elkaar (je collega’s) en van klanten centraal.
  4. Het delen van kennis: in de Agile filosofie wordt efficiënt omgegaan met kennis. Op het moment dat de kennis in huis is (bij je collega of bij de klant) om een product beter te maken, is het zonde om nog geen toegang tot die kennis te hebben. Hoe langer het duurt voordat je de kennis tot je krijgt, hoe meer vertraging een project oploopt. Het (snel) delen van kennis staat hierin centraal.

Wat zijn de voordelen van Agile werken?

  1. Door Agile te werken implementeer je de kennis sneller in je product. Hierdoor loop je minder vertraging op en creëer je een hogere productiviteit.
  2. Door meerdere momenten in te plannen voor feedback van de klant, bedien je je klant beter. Je voorkomt dat jij of je klant aan het einde van de rit voor verrassingen komt te staan. Een bedrijf dat werkt vanuit de Agile filosofie is eigenlijk in het hele productieproces transparant naar de klant en door het direct aanpassen van het product ziet je klant ook dat er naar hem/haar geluisterd wordt.
  3. Je bent beter in staat om in te spelen op de markt met de Agile manier van werken. Je team is gewend om direct te anticiperen op feedback of veranderingen in de markt. Door je bedrijf wendbaar op te stellen kun je beter en effectiever inspelen op commerciële kansen en zul je niet achter de feiten aanlopen.

Kan elk bedrijf het Agile werken opnemen in de strategie?

Een Agile manier van werken is niet voor elk bedrijf weggelegd. Vaak wordt gedacht dat een Agile aanvliegroute betekent dat de hele bedrijfsstructuur op de schop moet. Dit is niet het geval: het is eerder een nieuwe manier van kijken naar de bestaande wegen die worden bewandeld dan dat de wegen zelf drastisch veranderen. Wel moet je als bedrijf instaat zijn om deze nieuwe blik te hebben, op deze manier te kijken én te werken. Voor startups of kleine bedrijven is het makkelijker om een team hierop te trainen. Voor grote(re) bedrijven die nog niet vanuit de Agile manier werken, is het lastiger om deze koers in alle lagen en teams van het bedrijf te implementeren. Dit kost meer tijd.

Uiteindelijk gaat het in de Agile dus om die nieuwe manier van kijken. Kijken naar je product, kijken naar de markt en hierin voortdurend de drive voelen om de ontwikkelingen bij te houden; je product elke dag te toetsen. Dit is iets wat een team moet willen, het moet een ambitie zijn, dan komen de stappen vanzelf. Waar een flexibele wil is, is een Agile weg.

Working RebelZ en Agile werken

Bij Working RebelZ houden we enorm van de Agile manier van werken. In ons speelveld gaat het om vraag en aanbod, om vacatures en talenten. Deze balans verandert elke dag en daarmee ook de manier van verbinden. Achter de schermen denken wij elke dag weer na over de beste manier om onze doelgroep te bereiken. Eén ding blijft namelijk altijd hetzelfde: je wilt je doelgroep bereiken op een ludieke manier.

Wil je een kijkje in onze RebelZ keuken om te zien hoe Agile wij zijn? Trek even aan de bel, de koffie staat klaar! Wil je toch liever thee? Geen probleem. Wij zijn zòòò Agile!

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00