035 303 8230 info@workingrebelz.nl
Home » Kennisbank » Werken als Accountmanager

Werken als Accountmanager

01-03-2018 | Kennisbank

Een Accountmanager is verantwoordelijk voor bestaande of nieuwe klantaccounts van een bedrijf. De functie accountmanager is een salesfunctie met raakvlak naar relatiebeheer. De Accountmanager behoudt – en bouwt aan klantrelaties, zorgt dat bestaande klanten nieuwe orders plaatsen en boort potentiële nieuwe klanten aan. Als Accountmanager Binnendienst doet dit vooral (telefonisch en per mail) vanaf kantoor. De Accountmanager Buitendienst plant afspraken in vanaf kantoor en is daarbij veel op pad om klantbezoeken af te leggen. Bekijk nu onze vacatures voor Accountmanager!

Ga snel naar …

Welke taken heeft een Accountmanager?

Als Accountmanager heb je een uiteenlopende takenpakket waarbij relatiebeheer en sales centraal staan. De meest voorkomende werkzaamheden zijn:

 • Verkoop van producten of diensten: dit ligt eraan bij welk bedrijf je terecht komt. Maar de verkoop van producten of diensten komt bijna altijd voor in deze functie.
 • Klantrelaties: je onderhoudt en bouwt aan klantrelaties met vaste klanten/opdrachtgevers. Daarnaast benader je potentiële klanten. Je bent bezig met het tijdig en uitgebreid informeren over producten en diensten en het doen van voorstellen over nieuwe mogelijkheden.
 • Aanspreekpunt: je bent aanspreekpunt tussen de klant en het bedrijf.
Een accountmanager heeft vele taken

Een accountmanager heeft verschillende taken en rollen

Voordelen functie accountmanager

 1. Veel contact met klanten: omdat je veel bezig bent met klantrelaties, ontmoet je vaak nieuwe mensen en onderhoud je contact met ze. Dit betekent ook dat jouw persoonlijke netwerk alsmaar groter wordt.
 2. Veel op pad: als Accountmanager ga je vaak op klantbezoek. En dit betekent dat je veel op pad bent. Je ziet niet vaak achter je bureau. Als Accountmanager heb je geen saaie kantoorbaan.
 3. Bonusregeling: in het werkveld van Accountmanagers wordt er vaak gewerkt met een bonussysteem. Denk bijvoorbeeld aan het halen van targets. Mocht je deze doelstelling behalen, dan krijg je een bonus. Hier raak je gemotiveerder van!

Welke rollen heeft een Accountmanager?

 • Adviseur: als Accountmanager heb je een adviserende rol. Je bent erg betrokken bij de wensen en behoeften van de klant en geeft hier advies over.
 • Onderhandelaar: het komt weleens voor dat je moet onderhandelen. Jouw klant wil het ene maar het bedrijf voor je werkt wilt het ander. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat er een gunstige regeling komt voor beide partijen. Het creëren van win-win situaties!
 • Leider: een Accountmanager heeft vaak een team die hij moet aansturen.

Waar werkt een Accountmanager?

Een Accountmanager werkt in bedrijven waarbij klantbeheer aanwezig is (dit is bijna in elk bedrijf aanwezig). Dit betekent dat het werkveld van Accountmanagers erg breed is. Denk hierbij aan de branches Communicatie & Media, Consultancy en Handel & Retail.

Accountmanagers werken voor een klant

De belangrijkste doelgroep van een accountmanager is de (potentiële) klant van het bedrijf

Met wie werkt een Accountmanager samen?

Als een bedrijf een product of dienst verkoopt, betekent het dat er meerdere medewerkers zijn betrokken bij dit proces. Je werkt samen met:

 • Andere Accountmanagers: zowel binnen als buitendienst.
 • Communicatie managers en communicatie medewerkers: zij gaan bijvoorbeeld over de communicatieprocessen.
 • Marketing managers en marketing medewerkers: zij gaan bijvoorbeeld over de marketingstrategie van producten.

Welke competenties heb je nodig?

Als Accountmanager ben je veel bezig met relatiebeheer en sales. Het is belangrijk dat je de volgende competenties in huis hebt:

 • Klantgerichte instelling: je doet meer dan het verkopen van de product of dienst. Jij bent verantwoordelijk voor de klantrelaties dus het is belangrijk dat je klantgericht bent. Blijf informeren, evalueren en meedenken met de klant, zodat je altijd op de hoogte bent van hun behoefte. Op deze manier behoud je tevreden klanten.
 • Commercieel inzicht: het is aan jou de taak om nieuwe klanten te benaderen. Dus is het belangrijk dat je weet waarom jouw product of dienst bij de potentiële klant past.
 • Communicatieve vaardigheden: als Accountmanager werk je veel samen met verschillende mensen en afdelingen, zowel intern als extern. Je gaat regelmatig op klantbezoek en geeft bijvoorbeeld ter plekke demonstraties. Daarnaast ben je aanspreekpunt voor jouw team, maar ook de klant. Daarom is het belangrijk om communicatief sterk te zijn.

Welke opleidingen kun je volgen om Accountmanager te worden?

Er is niet een specifieke opleiding om Accountmanager te worden, maar een commerciële opleiding is een basis. Dit zijn opleiding als Commerciële Economie, Communicatie en Bedrijfskunde. Een studenten bijbaan die commercieel gericht is, helpt vaak wel om kans te maken op deze functie. Je weet voor een groot deel wat voor soort werkzaamheden er worden uitgevoerd. Dit zijn studenten bijbanen als callcenter medewerker en sales promotiemedewerker.

Soortgelijke beroepen

Bekijk openstaande vacatures Accountmanagers

 

Blogs die interessant zijn voor jou

Recente vacatures

TOP JOB

Sales adviseur zakelijke markt

Utrecht
 VodafoneZiggo
Fulltime
2.000,- a 2.200,- p/m

Ben jij fulltime beschikbaar, beschik jij over uitmuntende sales skills en hou je van een uitdagende baan? Dat is mooi want voor Vodafone Ziggo Zakelijk zoeken wij een sales adviseur voor de zakelijke markt rondom Utrecht!

Bekijk vacature

Verkoopmedewerker lifestyle

Spijkenisse
 KiK
Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Heb jij altijd al in de Retail branche willen werken en heb je ook nog tijd over in de week? Dat komt goed uit, want het filiaal van Kik in Spijkenisse zoekt een verkoopmedewerker lifestyle voor 10 uur in de week.
Lees snel verder!

Bekijk vacature

Verkoper in de retail

Zandvoort
 KiK
Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Het filiaal van Kik in Zandvoort zoekt een verkoper in de retail voor 10 uur per week. Word jij de nieuwe collega en heb jij alles in huis wat kik nodig heeft? Lees snel verder en kom erachter of je een match met Kik bent!

Bekijk vacature

Influencer gezocht

Hilversum
 Dutch Moving Media
Tijdelijk, Freelance, Bijbaan
Vergoeding per post

Het leukste (online) activatie bureau van Nederland zoekt Influencers om onze doelgroep, en die van onze klanten ook online te activeren….. Help us out!?

Heb jij een achterban van minimaal 5.000 volgers en weet jij hoe jij hen triggert met vette posts, kekke foto’s en story’s om over naar huis te posten? Dan gaan wij graag met jou in gesprek!

Bekijk vacature

Winkelmedewerker Arnhem

Arnhem
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Ben jij flexibel inzetbaar voor 16 uur per week. Woon jij ook nog eens in (de buurt van) Arnhem en heb jij een passie voor kleding? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, want Kik Arnhem zoekt een nieuwe winkelmedewerker.

Bekijk vacature

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00