Helikopterview

Een helikopterview hebben betekent dat iemand in staat is om het algehele overzicht te houden op het werk en de verschillende werkprocessen. Iemand met een helikopterview ziet naast de details ook het groter geheel. Vaak wordt een helikopterview gevraagd bij managementvaardigheden of competenties die je nodig hebt voor een leidinggevende functie. Het woord helikopterview is afgeleid van het zicht wat men heeft vanuit een helikopter. Je kunt vanuit een helikopter veel meer zien dan wanneer je dichtbij zou staan. Het woord ‘view’ is ontleent uit het Engels en kan worden vertaald naar ‘blik’. De letterlijke vertaling is dus ‘helikopterblik’.

Wanneer heb je een helikopterview?

Het is niet eenvoudig om zelf te bepalen of je over een helikopterview beschikt. Als je deze competentie beheerst blijkt dat vaak uit de praktijk. In de praktijk moet je niet alleen het overzicht houden op problemen, processen en situaties, maar moet je ook in staat zijn om te anticiperen op hetgeen wat je ziet.

Om deze reden moet de competentie helikopterview in verhouding staan met andere competenties. Je moet niet alleen ‘zien’ maar ook kunnen reflecteren, beslissen en verbeteren. Als er sprake is van een optimale balans tussen zien, beslissen en handelen kun je zeggen dat je over een helikopterview beschikt.

Valkuilen bij een helikopterview

Deze competentie lijkt geen nadelen te hebben, maar er is zeker een valkuil. Omdat je vooral kijkt naar het geheel kunnen anderen vinden dat je te ‘globaal’ bent. Waar zijn de details gebleven? Het kan dus voorkomen dat je kleine zaken over het hoofd ziet. Probeer hier een goede middenweg te vinden. Zo voorkom je misverstanden.

Bij welke banen wordt een helikopterview verwacht?

De competentie helikopterview wordt vooral gevraagd bij functies waarbij je bezig bent met adviseren en/of leiding geven. Enkele voorbeelden van deze functies zijn:

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00