035 303 8230 info@workingrebelz.nl
Home » Kennisbank » Wat is keuzestress en hoe ga je ermee om?

Wat is keuzestress en hoe ga je ermee om?

19-03-2018 | Kennisbank

Zoals het woord al zegt, is keuzestress een vorm van stress die voorkomt als je een keuze moet maken. Dit kan komen doordat iemand bijvoorbeeld wordt overspoeld met informatie die overwogen moeten worden om een goede keuze te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kiezen van een studie of nieuwe baan. Door het ene te kiezen, sluit je het andere vaak uit en dat kan zorgen voor stress. Daarnaast is het stressvol, omdat elke keus verschillende gevolgen heeft en er geen garanties zijn dat een bepaalde keuze de juiste blijkt te zijn.

Ga snel naar …

Hoe ontstaat keuzestress?

Keuzestress kan ontstaan vanuit verschillende situaties. Hieronder vind je de meest voorkomende:

  1. Er is sprake van onduidelijkheid
  2. Je moet voor jezelf kiezen
  3. Anderen waarderen jouw keuze niet
  4. (Te) hoge verwachtingen
  5. Er is sprake van onzekerheid
  6. Beperking van vrijheid
  7. Een keuze moet abrupt worden gemaakt

Wat zijn stressfactoren?

Zoals net werd benoemd, heeft elke keuze een gevolg. Bij ingewikkelde zaken overzie je de gevolgen niet altijd. Daarbij wordt vaak gedacht dat er gekozen moet worden uit twee slechte opties. Of spelen er meerdere belangen mee die meegenomen worden. We willen namelijk graag rekening houden met een ander. Tijd kan ook een stressfactor vormen. Hoe meer tijd, hoe minder stress. Hoe minder tijd, hoe meer stress. Tot slot is een veelvoorkomende factor de angst om een verkeerde beslissing te maken. Hoe ga je hier mee om?

3 tips om goed om te gaan met keuzestress

  1. Wat wil JIJ: je kunt advies vragen aan anderen, maar het gaat er uiteindelijk om wat jij wilt. Luister naar je hoofd, hart én instinct.
  2. Keuzes zijn bijna nooit definitief: kiezen voelt vaak als voorgoed. Maar in veel gevallen hoeft dit niet zo te zijn. Het is achteraf vaak mogelijk om zaken bij te sturen of je koers te veranderen. Er zijn geen foute keuzes!
  3. Vraag advies: advies vragen geeft jou nieuwe inzichten, maar doe dit bij mensen waarvan je weet die altijd eerlijk tegen je zijn.

Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees dan de blog ‘De 7 beste tips voor studenten om psychische vermoeidheid (burn-out) te voorkomen‘!

Recente vacatures

TOP JOB

Sales adviseur zakelijke markt

Utrecht
 VodafoneZiggo
Fulltime
2.000,- a 2.200,- p/m

Ben jij fulltime beschikbaar, beschik jij over uitmuntende sales skills en hou je van een uitdagende baan? Dat is mooi want voor Vodafone Ziggo Zakelijk zoeken wij een sales adviseur voor de zakelijke markt rondom Utrecht!

Bekijk vacature

Verkoopmedewerker lifestyle

Spijkenisse
 KiK
Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Heb jij altijd al in de Retail branche willen werken en heb je ook nog tijd over in de week? Dat komt goed uit, want het filiaal van Kik in Spijkenisse zoekt een verkoopmedewerker lifestyle voor 10 uur in de week.
Lees snel verder!

Bekijk vacature

Verkoper in de retail

Zandvoort
 KiK
Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Het filiaal van Kik in Zandvoort zoekt een verkoper in de retail voor 10 uur per week. Word jij de nieuwe collega en heb jij alles in huis wat kik nodig heeft? Lees snel verder en kom erachter of je een match met Kik bent!

Bekijk vacature

Influencer gezocht

Hilversum
 Dutch Moving Media
Tijdelijk, Freelance, Bijbaan
Vergoeding per post

Het leukste (online) activatie bureau van Nederland zoekt Influencers om onze doelgroep, en die van onze klanten ook online te activeren….. Help us out!?

Heb jij een achterban van minimaal 5.000 volgers en weet jij hoe jij hen triggert met vette posts, kekke foto’s en story’s om over naar huis te posten? Dan gaan wij graag met jou in gesprek!

Bekijk vacature

Winkelmedewerker Arnhem

Arnhem
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Ben jij flexibel inzetbaar voor 16 uur per week. Woon jij ook nog eens in (de buurt van) Arnhem en heb jij een passie voor kleding? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, want Kik Arnhem zoekt een nieuwe winkelmedewerker.

Bekijk vacature

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00