Overtuigingskracht

Overtuigingskracht is een vorm van gedrag dat er op gericht is om een ander te overtuigen van een bepaald standpunt en instemming te krijgen met bepaalde plannen of ideeën. De manier waarop je je mening brengt, is minstens zo belangrijk als je mening zelf. Overtuigen is een techniek die je kunt aanleren, al is dit niet altijd even makkelijk. Overtuigingskracht heeft namelijk een sterke relatie met persoonlijkheid.

Wanneer heb je overtuigingskracht nodig?

Het komt best vaak voor dat je iemand moet overtuigen van jouw mening. Hier een aantal voorbeelden:

  • Bij een presentatie;
  • Tijdens een sollicitatiegesprek;
  • Als je advies geeft;
  • Tijdens een vergadering;
  • Als je leiding geeft.

4 tips om iemand te overtuigen

Veel mensen zullen moeite moeten steken in het overtuigen. Gelukkig kun je dit aanleren. Om iemand te overtuigen moet je je op vier manieren voorbereiden:

  1. Overtuig jezelf: wanneer je er zelf van bent overtuigd dat jouw mening kwalitatief goed is, gaat het een stuk makkelijker om ook het publiek ervan te overtuigen.
  2. Stem je verhaal af op het publiek: vraag aan jezelf wie je probeert te overtuigen en stem hier je verhaal op af.
  3. Breng structuur in je verhaal: wanneer je zelf een idee niet goed hebt uitgedacht, zullen mensen gaan twijfelen. Zorg dat je verhaal duidelijk is en niet teveel vragen oproept.
  4. Let op je houding: de manier waarop je jouw mening overbrengt is even belangrijk als wat je overbrengt. Zorg dat je zelfverzekerd in je schoenen staat. Zo komt je verhaal sterker en geloofwaardiger over.

Trainingen

Omdat overtuigingskracht een handige competentie is om over te beschikken, zijn hier verschillende trainingen voor aangeboden. Elke overtuiging begint met zelfvertrouwen. Als je zelf niet zeker bent van je zaak, hoe kun je dan van anderen verwachten dat zij dit wel zijn? Bij deze training leer je niet alleen om op een positieve manier iemand te overtuigen, maar ook om zelf stevig in je schoenen te staan.

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00