Wat betekent representatief?

Representatief zijn betekent dat je een goede indruk wilt maken door middel van kleding, uiterlijk en uitstraling. Je kleedt je op een representatieve manier als je bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek komt. Je wilt een goede en verzorgde eerste indruk maken. Daarnaast zijn bijvoorbeeld personen die namens een groep of organisatie spreken, ook vaak representatief. Als jij er namelijk niet verzorgd uitziet, reflecteert dat op de groep mensen of organisatie.

Hoe kleed ik me representatief tijdens een sollicitatiegesprek?

Soms is het lastig om in te schatten hoe je je moet kleden voor een sollicitatiegesprek. Voor een studenten bijbaan in de supermarkt ben je overdressed als je een overhemd met colbert aan doet. Daar is een neutrale T-shirt met spijkerbroek prima. Als je voor een startersfunctie gaat solliciteren, is dat weer een ander verhaal.

Zorg er in ieder geval voor dat alles schoon en netjes zit. Geen kreukels in het overhemd, geen opvallende teksten en gekke kleuren. Kleed je ook passend bij de functie waarop je solliciteert. Zorg er ook altijd voor dat je niet over- of underdressed bent. Het is natuurlijk raar als je in een pak komt terwijl je solliciteert naar een schoonmakers functie. Echter kun je beter overdressed zijn dan underdressend als je op gesprek gaat. In het eerste geval zien ze dat je er echt aandacht aan besteed hebt en in het tweede geval laat je misschien een te nonchalante indruk achter en dat is zonde.

Een representatief uiterlijk en uitstraling

Los van de kleding zijn uiterlijk en uitstraling ook belangrijk. Als je bijvoorbeeld een studentenbaan hebt als promotiemedewerker of een baan waarbij er veel klantcontact is, zijn uiterlijk en uitstraling een onmisbaar onderdeel. Piercings in het gezicht, zichtbare tatoeages of onverzorgde nagels zorgen ervoor dat je niet representatief overkomt. Daarnaast is uitstraling ook belangrijk, vooral als je iets uitdeelt of iets wilt verkopen. Een glimlach van oor tot oor en een vriendelijke blik zijn onmisbaar!

Voor welke beroepen moet je representatief zijn?

  • Accountmanager: deze persoon behoudt – en bouwt aan klantrelaties, zorgt dat bestaande klanten nieuwe orders plaatsen en boort potentiële nieuwe klanten aan. Je hebt veel contact met klanten dus is het een must om er representatief uit te zien. Ben je geïnteresseerd in deze functie? Check hier de vacature!
  • Host/Hostess: je bent het aanspreekpunt voor bezoekers en daarmee het visitekaartje van de organisatie. Het is belangrijk dat je er representatief uitziet, omdat jij de eerste persoon bent die bezoekers zien bij binnenkomst. Daarnaast ben jij degene die de bezoekers begeleidt en informeert tijdens het hele event.
  • Receptioniste: als receptioniste is het ontzettend belangrijk om er representatief uit te zien. Klanten zien jou vaak als eerst en daarmee ben jij het visitekaartje van het bedrijf. Een eerste indruk is alles.

Blogs die interessant zijn voor jou

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00