Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn beloningen boven op je salaris. Vaak onderhandel je over secundaire arbeidsvoorwaarden als je een nieuwe baan aangeboden hebt gekregen. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen financieel van aard zijn, maar dit hoeft niet per se.

Ga snel naar …

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn optioneel

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak optioneel. Daarbij zal een werkgever niet alle voorwaarden bieden. Daarom is het belangrijk om van tevoren te bedenken welke arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor jou. Het komt voor dat secundaire voorwaarden vast staan in een cao. Ook dan valt er te onderhandelen. Probeer in dat geval de maximale ruimte te benutten die er is.

Soorten secundaire arbeidsvoorwaarden

Hieronder vind je arbeidsvoorwaarden verdeeld in verschillende categorieën:

Betaald verlof en thuiswerken

Het spreekt misschien voor zich, maar de meest bekende arbeidsvoorwaarden vallen in de categorie betaald verlof en thuiswerken. Voorbeelden hiervan zijn verlof- en/of vakantiedagen, flexibele werktijden en ouderschapsverlof.

Communicatie

Naast de categorie betaald verlof en thuiswerken is communicatie ook een bekende categorie. Daarbij krijgt men een laptop, telefoon of tablet van de zaak. Daarnaast worden kosten ook vaak vergoed, zoals de telefoonkosten.

Extra inkomen

Met extra inkomen worden zaken als dertiende maand, bonusregeling en prestatiebeloning bedoeld. Bij functies zoals accountmanager en sales manager wordt er vaak gewerkt met een prestatiebeloning, doordat ze met targets werken.

Ontwikkeling

De categorie ontwikkeling heeft te maken met de werknemer zelf. Dit zijn bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden en cursussen en/of opleidingen die vanuit de organisatie worden geboden en vergoed.

Vervoer

Onder de categorie vervoer vallen een fiets, scooter of auto van de zaak. Daarnaast komt het ook voor dat medewerkers met het openbaar vervoer reizen. Deze kosten worden (voor een deel) vergoed.

Top 5 secundaire arbeidsvoorwaarden

Volgens Joblift zijn dit de top 5 secundaire arbeidsvoorwaarden waar een werknemer naar op zoek is

Opmerkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden

In 2016 gaf één op de drie werkzoekenden aan dat arbeidsvoorwaarden en extra’s een belangrijke beslissingsfactor zijn. Doordat het aanbod groter wordt qua vacatures en de werkloosheid daalt zal dit nog belangrijker worden. Werkzoekenden kunnen het zich permitteren om kieskeurig te zijn. Hieronder vind je een aantal opmerkelijke arbeidsvoorwaarden:

  1. Bynder zorgt ervoor dat haar werknemers niet omkomen van werkstress. Naast onbeperkte vakantiedagen krijgen alle medewerkers in Amsterdam en Rotterdam ook nog eens gratis massages aangeboden.
  2. Bol.com combineert sport en ontspanning met elkaar. Achter het kantoor hebben ze een grote tuin met voetbalveld, schommels en een tafeltennistafel. Als het mooi weer is, worden er zelfs sportlessen gegeven in deze tuin.
  3. Flow Traders neemt één keer per jaar het gehele bedrijf mee op vakantie. De Amsterdamse medewerkers maakten in 2017 een tripje naar Edinburgh. Hun collega’s uit Singapore genoten van een vakantie op Bali.
  4. Werknemers van Booking.com worden aangemoedigd om de wereld te verkennen. Als ze via Booking.com een hotelboeking maken, krijgen zij een gedeelte daarvan vergoed.
  5. Cloudreach gaat elke week op kosten van het bedrijf eten bij een nieuw restaurant in de omgeving. Het bedrijf biedt daarmee haar (internationale) werknemers de mogelijkheid om de stad te leren kennen!
× Chatten? Available from 08:00 to 18:00