Stressbestendigheid

De competentie stressbestendigheid gaat om het feit dat je kunt omgaan met spanningen binnen je werksituatie. Je blijft effectief presteren onder tijdsdruk, teleurstelling, tegenslagen of bij onvoldoende middelen. Stressbestendigheid is een competentie die bij veel vacatures wordt gevraagd. In veel bedrijven zijn er wel eens spanningen en daarom is het belangrijk dat werknemers kunnen omgaan in die situaties.

Ga snel naar …

Tips om beter om te gaan met stress

  1. Houd je niet te lang bezig met problemen die je op dit moment toch niet kunt oplossen. Focus je liever op zaken waar je wel wat aan kunt doen.
  2. Probeer positief te denken. Denk niet: “Dit gaat nooit lukken”, maar: “Ik probeer het gewoon en zie wel of het lukt”. Je hebt dan in ieder geval je best gedaan.
  3. Probeer je te ontspannen in een stresssituatie. Je kunt hierdoor beter nadenken en zo voorkom je dat je in een opwelling gaat handelen.
  4. Als het je even teveel wordt, neem dan een korte pauze. Maak je hoofd even leeg, en ga later weer verder.
  5. Ga na of je jezelf de stress aanpraat. Denk goed na en trek geen overhaaste conclusies. Vaak is het probleem makkelijk op te lossen en was stress nergens voor nodig.

Mogelijke vragen bij een sollicitatiegesprek

Wanneer er bij een vacature wordt gevraagd om de competentie stressbestendigheid, is het belangrijk dat je dit kunt aantonen. Dit zijn enkele vragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek:

  • Wat heb je gedaan toen je in een stressvolle situatie zat? En met welk resultaat?
  • Hoe zorg je voor voldoende afleiding en afwisseling?
  • Geef een voorbeeld van een situatie waarin je kalm bleef ondanks de hectiek om je heen.

Wees dus goed voorbereid op soortgelijke vragen en zorg dat je een aantal voorbeelden achter de hand hebt.

Ontwikkelbaarheid van stressbestendigheid

Omdat stressbestendigheid een sterke relatie heeft met persoonlijkheid is het moeilijk te ontwikkelen. Voor de één zal het daarom makkelijker zijn om te ontwikkelen dan voor de ander. Gelukkig zijn er effectieve trainingen om beter te leren omgaan met stress.

Trainingen

Er worden honderden stressmanagementtrainingen aangeboden. Bij deze trainingen leer je hoe je moet omgaan in verschillende situaties en hoe je negatieve gedachten omzet naar positieve gedachten. Vaak worden er bij dit soort trainingen gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen en mediteren. Op deze manier kun je toch de competentie stressbestendigheid op je cv zetten.

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00