Wat betekent creativiteit en hoe bevorder je dit?

Creativiteit is het vermogen om iets nieuws en origineels te ontwikkelen om daarmee problemen op te lossen. Een creatief persoon is in staat om tientallen ideeën te bedenken. Het lastige daarvan is dat je moet kiezen uit deze ideeën. Creativiteit komt onder andere veel terug in de wereld van kunst- en cultuur. Kunstenaars uiten hun creativiteit in het creëren en realiseren van hun ideeën. Maar creativiteit is ook een belangrijke competentie in het dagelijks leven. Iedereen is elke dag bezig met creativiteit door initiatieven te nemen en nieuwe oplossingen te verzinnen.

Ga snel naar …

Hoe bevorder je creativiteit?

Veel mensen denken dat creativiteit is aangeboren. Ook denken ze dat deze competentie niet verder te ontwikkelen is. Het bedenken van originele en nieuwe ideeën gebeurt niet binnen één keer. Er zijn verschillende manieren om creativiteit te bevorderen. Ook heeft het te maken met verschillende factoren. Een goed voorbeeld hiervan is omgeving. Daarom is de eerste stap om een gunstige omgeving te scheppen:

  • Vermijd stressvolle situaties. Het gezegde: even een nachtje erover slapen, helpt echt.
  • Rust genoeg uit en neem genoeg pauzes. Als je even bezig bent met iets anders, schiet de oplossing je vaak ineens te binnen.
  • Overleg met je baas. Je creativiteit wordt geremd door zaken als tijdsdruk of teveel afwisselende taken.
  • Houd regelmatig brainstormsessies, echter hoeft dit niet altijd alleen. Collega’s bekijken het vanuit een ander perspectief. Ga daarom regelmatig met collega’s zitten om te sparren.

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Creativiteit wordt bij elk bedrijf gewaardeerd. Toch zijn er bepaalde functies waarbij de competentie meer wordt gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn:

Trainingen

Veel mensen vinden het nog lastig om met originele ideeën te komen. Gelukkig zijn er creativiteitstrainingen. Bij deze trainingen wordt er gefocust op het verbreken van denkpatronen aan de hand van verschillende methoden en technieken. Voorbeelden van technieken zijn de 5W-methode en co-creatie. Bij de 5W-methode stel je 5 keer de vraag waarom. Op deze manier krijg je meer inzicht in het onderwerp. Bij co-creatie kun je bijvoorbeeld ideeën voorleggen bij iemand van een andere afdeling. Doordat iemand anders het bekijkt, kom je tot vernieuwde en originele ideeën. Zij bekijken het namelijk vanuit een ander perspectief.

Blogs die interessant zijn voor jou

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00