Wat betekent klantgerichtheid?

Klantgerichtheid betekent dat een organisatie of persoon de klant centraal stelt. Het klinkt simpel, maar er hangt veel onder. Als je klantgericht bent, heb je inzicht in de behoeften van de klant en weet je deze behoeften te vervullen. Je luistert naar de klant en hebt oprechte interesse in de klant. Daarnaast is het per organisatie ook verschillend op welke klanten men zich richt. Om de klant centraal te kunnen stellen, is het belangrijk dat de medewerker de klant als uitgangspunt neemt en altijd de juiste service verleent.

Welke eigenschappen zijn gerelateerd aan klantgerichtheid?

Als je klantgericht bent, dan is de kans groot dat je de volgende eigenschappen bezit:

  • Analytisch en oplossingsgericht: je bent in staat om de juiste informatie te verzamelen en deze informatie vertalen naar goede oplossingen voor de klant.
  • Inlevingsvermogen: je kunt je verplaatsen in de klant. Op deze manier herken je klachten en problemen in een vroeg stadium.
  • Luisteren en overtuigen: je weet waar de behoefte van de klant ligt en kunt de klant op een overtuigende manier adviseren in deze behoefte.

Beroepen

Bijna elk beroep heeft te maken met klanten en daardoor automatisch met klantgerichtheid. Het begint vaak al bij een studentenbaan. Studenten hebben vaak een bijbaan in de horeca, supermarkt of kledingwinkel. Hierbij adviseren ze een klant zo goed mogelijk, indien nodig. Er zijn bepaalde beroepen waarbij er veel contact is met klanten:

  • Sales manager: bij deze functie is één van de belangrijkste taken om bestaande klanten tevreden te houden. Je polst continu de behoefte van de klant, zodat het bedrijf daarop kan inspelen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat je klanten bezoekt om de relatie in stand te houden.
  • Hostess: Aan de hostess de taak om gasten zich op hun gemak te laten voelen. Je zorgt voor een warm welkom en bent gedurende het evenement aanspreekpunt voor de gasten.
  • Recruiter: de recruiter koppelt een werkzoekende aan de juiste functie. Daarom is het van belang dat de recruiter achterhaalt wat de wensen en behoeften zijn die deze persoon heeft om hier op de juiste manier gehoor aan te kunnen geven.
× Chatten? Available from 08:00 to 18:00