035 303 8230 info@workingrebelz.nl
Home » Kennisbank » Wat is een doelstelling?

Wat is een doelstelling?

26-09-2018 | Kennisbank

Een doelstelling is een beschrijving van het gewenste resultaat dat een persoon of een organisatie wil behalen of naar streeft. Op persoonlijk vlak is ‘ik wil binnen 3 maanden mijn rijbewijs halen’ een voorbeeld. Als het om een organisatie gaat, is een voorbeeld van een doelstelling ‘in het eerste kwartaal van 2018 willen we 10% omzet behaald hebben’. Een doelstelling leg je van te voren vast.

Ga snel naar …

SMART-doelstelling

Een doelstelling wordt vaak vaag geformuleerd, zoals een goed voornemen. Om doelen te behalen worden ze vaak SMART vastgesteld. SMART staat voor:

 • Specifiek: een doel moet specifiek worden geformuleerd. Dat houdt in dat het duidelijk en concreet moet zijn. Je kunt er onder andere een getal of bedrag aan koppelen.
 • Meetbaar: een doel moet ook meetbaar zijn. Er moet altijd een manier (methode of systeem) zijn om te meten wat de status quo is en wanneer het doel behaald is.
 • Acceptabel: een doelstelling moet ook acceptabel zijn. Alle betrokkenen moeten er mee instemmen en het draagvlak moet groot genoeg zijn.
 • Realistisch: in hoeverre is het doel haalbaar? Er moet worden gekeken of het streven realistisch is in de praktijk. Gelet op de tijd die ervoor staat en de zaken die invloed kunnen hebben op de haalbaarheid.
 • Tijdgebonden: een SMART-doel heeft een duidelijke startdatum en einddatum.

Voor- en nadelen van SMART-doelen

SMART is bruikbaar voor alledaagse doelstellingen bij werk en studie. Uiteraard heeft een SMART-doelstelling voor- en nadelen.

Voordelen

 • Makkelijk te begrijpen: een SMART doel dat duidelijk is geformuleerd, is voor iedereen makkelijk te begrijpen.
 • Concreet: doordat het concreet is, is er geen discussie mogelijk over wat er daadwerkelijk wordt bedoeld.
 • Bewustwording: een doelstelling SMART formuleren vergt tijd en verdieping. Je wordt hierdoor gedwongen om heel bewust met het doel bezig te zijn en je de materie eigen te maken.

Nadelen

De nadelen van een SMART-doelstelling:

 • Ambitie: een SMART-doel wordt realistisch en acceptabel geformuleerd. Daardoor mist het stukje ambitie: je bent misschien geneigd een doelstelling makkelijker te maken zodat je zeker weet dat het haalbaar is.
 • Mogelijkheid: voor sommige abstracte of complexe onderwerpen is het lastig om doelen SMART te formuleren.

Voorbeelden bedrijfsdoelstellingen

 • Targets: dit soort doelstellingen hebben meestal te maken met omzet en worden onderverdeeld in maand- of weekdoelstellingen. Het gaat om het feit dat een afdeling een bepaalde omzet binnen een bepaalde tijd moet hebben behaald.
 • Organisatiedoelstellingen: dit heeft veel te maken met een visie of missie van een organisatie.
 • Afdelingsdoelstellingen: een hele afdeling werkt aan een afdelingsdoel maar de leidinggevende is de eindverantwoordelijke. Een goed voorbeeld is een sales manager die de eindverantwoordelijke is voor het behalen van targets.

Blogs die interessant zijn voor jou

Recente vacatures

Medewerker winkel Den Haag

Den Haag
 KiK
Parttime
3,29 - 6,64 p/u

Ben jij op zoek naar een parttimebaan in Den Haag? Zoek dan niet verder, want Kik zoekt een medewerker voor in hun winkel voor 24-28 uur. Woon jij in (de regio van) Den Haag, lees dan snel verder of jij de nieuwe collega van Kik bent.

Bekijk vacature

BIJBAAN

Verkoper Kledingwinkel

Enschede
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Jij daar! Ben jij op zoek naar een parttimebaan voor je vrije momenten in de week? Woon jij in (de omgeving) van Enschede en hou jij van kleding? Lees dan snel verder en wie weet heb jij je nieuwe job gevonden!

Bekijk vacature

Winkelmedewerker

Veenendaal
 KiK
Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Heb jij altijd al in een kledingwinkel willen werken? Dan is dit je kans, want Kik in Veenendaal zoekt nog een winkelmedewerker voor 10 uur in de week. Woon jij in (de regio van) Veenendaal en ben jij op koopavonden en in de weekenden/vakanties beschikbaar? Lees dan snel verder of dit jouw nieuwe bijbaan is!

Bekijk vacature

Medewerker Verkoop & Advies

Huizen
 Tegeldepot
Parttime, Fulltime
1.800,- a 2.300,-

Woon jij in Huizen en ben jij op zoek naar een fulltime baan? Dan heb ik goed nieuws voor je, want Tegeldepot in Zeewolde zoekt een nieuwe collega!

Wist je dat het filliaal van Tegeldepot in Zeewolde zeer goed bereikbaar is met het OV of met de auto.  Dat is dus geen probleem voor jou. En die reiskosten? Die krijg je vergoed! Enthousiast geworden? Lees dan snel verder.

Bekijk vacature

Verkoopmedewerker Retail

Lelystad
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Wil jij een wat bijverdienen en ook nog tijd overhouden om dit uit te geven? Dan hebben wij goed nieuws, want Kik zoekt een flexibele verkoopmedewerker voor 20-24 uur per week in Lelystad! Lees snel verder!

Bekijk vacature

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00