035 303 8230 info@workingrebelz.nl
Home » Kennisbank » Wat is inlevingsvermogen?

Wat is inlevingsvermogen?

17-05-2018 | Kennisbank

Met inlevingsvermogen wordt bedoeld: het vermogen om je in te leven in een ander. Vaak wordt gedacht dat inlevingsvermogen alleen gaat om rekening houden met de gevoelens van een ander. Echter heeft het ook te maken met behoeften, ideeën en emoties van een ander. Daarnaast kun je je ook inleven in een organisatie. Heb je bijvoorbeeld snel door hoe een organisatie werkt? Dan is er sprake van organisatiesensitiviteit. Anticipeer je op relevante gebeurtenissen die van invloed zijn op het bedrijfsbeleid? Dan is er sprake van bestuurssensitiviteit. Inlevingsvermogen kan dus verschillende vormen terugkomen.

Is een empathisch vermogen hetzelfde als inlevingsvermogen?

Met het empathisch vermogen wordt bedoeld: de kwaliteit om gevoelens van anderen aan te voelen. Dit gaat verder dan gevoelens, omdat het ook gaat over het inleven in belangen, wensen en behoeften. Een empathisch vermogen is dus niet hetzelfde als inlevingsvermogen, maar een onderdeel daarvan. Inlevingsvermogen is de competentie en het empathisch vermogen is de kwaliteit die daaronder valt. Je kunt je verplaatsen in de gevoelens en de situatie van een ander. Daarnaast begrijp je ook welke impact bepaalde situaties op de ander kunnen hebben.

Welke competenties zijn belangrijk bij inlevingsvermogen?

  • Commercieel inzicht: het gaat erom dat je de behoefte van de klant begrijpt.
  • Belangen inschatten: om belangen van een ander te kunnen inschatten, moet je beschikken over een goed inlevingsvermogen.
  • Luisteren: je bent oprecht geïnteresseerd in datgene wat de ander vertelt. Je vat geregeld samen en stelt vragen om dieper tot de kern te komen.

Valkuilen van de competentie inlevingsvermogen

Bij deze competentie horen ook valkuilen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Teveel inleven: als je je teveel inleeft in de ander, kan het gebeuren dat dit een te groot onderdeel wordt van jezelf. Als de ander bijvoorbeeld een lastige thuissituatie heeft, kan het zijn dat je je dit zo aantrekt dat je nergens anders meer aan kunt denken. Het is dus van belang dat je ook leert los te laten.
  • Eigen behoeften worden ook ondergeschikt: als je teveel rekening houdt met een ander, kan het voorkomen dat je jouw eigen behoeften negeert. Je offert jezelf te vaak op.
  • Emotioneel betrokken: het kan zijn dat je te emotioneel betrokken raakt bij een ander. Het is dan bijna onmogelijk om objectief te zijn als dit nodig is.

Blogs die interessant zijn voor jou

Recente vacatures

TOP JOB

Wordt klantenservice medewerker bij Stern

Amsterdam
 Stern Customer Services
Parttime, Fulltime
2.080,- p/m

Stern is aan het uitbreiden! Wij zijn daarom op zoek naar een nieuwe klantenservice medewerker voor hun klantcontact center in Amsterdam! Wil jij onderdeel worden van dit gezellige team, lees dan snel verder!

Bekijk vacature

NIEUW

Verkoper in de buitendienst

Utrecht
 VodafoneZiggo
Fulltime
2.000,- a 2.200,- p/m

Houd je van een praatje en ben je opzoek naar een leuke baan? Lees dan snel verder! VodafoneZiggo is opzoek naar enthousiaste verkopers die 40 uur per week beschikbaar zijn.

Bekijk vacature

TOP JOB

Medewerker Sales Adviseur

Utrecht
 VodafoneZiggo
Fulltime
2.000,- a 2.200,- p/m

VodafoneZiggo breidt uit. Van Utrecht, tot aan Gelderland en Zuid-Holland. Overal kan jij aan de slag. Heb jij een vlotte babbel en houd je van een uitdaging? Dan zoeken we jou!

Bekijk vacature

Verkoper Telecom deur tot deur

Utrecht
 Working RebelZ
Fulltime
2.000,- a 2.200,- p/m

Wij zijn voor een grote telecom aanbieder op zoek naar een telecom verkoper deur tot deur. Ben jij fulltime beschikbaar. Ben jij ambitieus, doelgericht en beschik jij over tomeloze energie om elke dag weer die sales te schrijven? Lees dan snel verder.

Bekijk vacature

Medewerker Sales

Utrecht
 VodafoneZiggo
Fulltime
2.000,- a 2.200,- p/m

Ben jij enthousiast en commercieel ingesteld? Dan is VodafoneZiggo op zoek naar jou!

Bekijk vacature

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00