Wat zijn branches?

Mensen aan het werk

Werknemers met verschillende beroepen aan het werk

Een branche wordt ook wel een bedrijfstak of (economische) sector genoemd. Het is een naam voor alle bedrijven die werken in een bepaalde groep van diensten en producten. Voorbeelden van branches zijn promotie, marketing, sales, HR en administratie. De uitleg ervan vind je hieronder. De lijn tussen de verschillende branches vervaagt steeds meer. Dit komt doordat bedrijven vaak producten en diensten uit verschillende branches bieden. Bijvoorbeeld een koffieproducent die ook koekjes of koffieservies gaat produceren en verkopen.

Ga snel naar …

Promotiebranche

Promotiemedewerkers promoten een product door bijvoorbeeld te flyeren, proefverpakkingen te samplen of een product te demonstreren. Het doel is om de doelgroep te enthousiasmeren en overtuigen van het product. Daarmee ben jij het visitekaartje van het merk! De Promotiebranche heeft verschillende lagen, waaronder een verkooptak. Promotiemedewerkers die in de verkooptak werken, promoten een product met als doel om het direct te verkopen. Check de vacature voor Promotiemedewerker!

Promotiewerk

Promotiemedewerker aan het werk

Marketing branche

In de Marketing branche bedenkt men hoe je een product of dienst verkoopt/in de markt zet. Daardoor houdt je je veelal bezig met de volgende onderdelen:

 • Wat is er bijzonder aan het product of dienst dat we willen verkopen?
 • Marktonderzoek: aan welke doelgroep(en) gaan we dit verkopen?
 • Marketingstrategie: via welke middelen gaan we vertellen over het product of dienst?
 • Via welke kanalen gaan we dit verkopen? Voorbeelden hiervan zijn verkoop in de winkel en verkoop via een online webshop.

Je kunt aan de slag als Marketing medewerker en uiteindelijk doorgroeien tot Marketing Manager.

Marketing branche

Onderwerpen die je tegenkomt in de Marketing branche

Sales branche

In de Sales branche is jouw belangrijkste taak is consumenten aanzetten tot het kopen van producten of diensten. Dit doe je door middel van bijvoorbeeld klantenbinding. Om de verkoop zo goed mogelijk te stimuleren, is het belangrijk dat je de concurrentie, trends en ontwikkelingen in de markt in de gaten houdt. Als Sales medewerker werk je in een team met een Sales Manager als baas. De Sales afdeling en Marketing afdeling werken vaak samen.

HR branche

In de HR branche ben je bezig met verschillende werkzaamheden. Jouw belangrijkste taak is het adviseren en ondersteunen van het management van een organisatie. De volgende werkzaamheden komen bijna altijd voor:

 • Adviseren en ondersteunen op het gebied van arbeidsomstandigheden;
 • Het werven en selecteren van nieuwe personeel;
 • Loopbaanontwikkeling van medewerkers;
 • Beoordelen en belonen van medewerkers;
 • Het opleiden van medewerkers.

Een HR medewerker werkt altijd in een team waarbij de HR Manager het team leidt.

HR branche

Onderwerpen die je tegenkomt in de HR branche

Administratie branche

Het is belangrijk bij elk bedrijf dat de administratie op orde is. Als dit niet het geval is, loopt het bedrijf namelijk gevaar. De Administratie branche bestaat uit verschillende takken:

 • Financiële administratie: alles dat wordt bij gehouden op het gebied van geld;
 • Commerciële administratie: het beheer van de inkoop en verkoop van een bedrijf;
 • Juridische administratie: alles dat wordt bij gehouden op het gebied van regels en wetten.

Daardoor zijn er binnen de Administratie branche veel functies. Denk hierbij aan Administratief medewerker, Backofficemedewerker en Boekhouder.

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00