Werken als Communicatiemedewerker

Een Communicatiemedewerker is een persoon die veel bezig is met de uitvoering van het communicatiebeleid van een bedrijf. Het ligt eraan waar je werkt, maar een Communicatiemedewerker heeft meestal gevarieerde werkzaamheden. Als je bijvoorbeeld een Interne Communicatiemedewerker bent, zal je veel bezig zijn met het ontwikkelen en implementeren van het communicatiebeleid.  Een Externe Communicatiemedewerker houdt zich meer bezig met het ontwikkelen van communicatiestrategieën en is verantwoordelijk voor de communicatie naar de buitenwereld. Een Communicatiemedewerker kan werken in de volgende gebieden: strategische communicatie, media-voorlichting, online communicatie, interne en externe communicatie.

Ga snel naar …

Welke taken heeft een Communicatiemedewerker?

Een Communicatiemedewerker kan verschillende taken hebben. Je bent namelijk bezig met interne en externe communicatie. De meest voorkomende werkzaamheden zijn:

 • Bijdragen aan de ontwikkeling van het communicatiebeleid (en ervoor zorgen dat elke medewerker zich daaraan houdt);
 • Adviseren over communicatiestrategieën;
 • Schrijven van teksten (zowel intern als extern). Voorbeelden hiervan zijn teksten voor de website, rapporten en jaarverslagen.

Voordelen van de functie

 1. Het volgen van trends en ontwikkelingen: het is belangrijk om trends en ontwikkelingen in de gaten te houden. Het communicatievakgebied veranderd namelijk continu. Dit betekent ook dat je jezelf continu ontwikkelt.
 2. Dynamische werkomgeving: in de communicatiewereld heb je te maken met kritische journalisten, maatschappelijke discussies en snel opvolgende trends en ontwikkelingen. Hierdoor wordt jouw werkomgeving dynamischer.
 3. Een groot netwerk: als Communicatiemedewerker heb je een groot netwerk, omdat je te maken hebt met alle medewerkers binnen de organisatie en externe partijen. Je communiceert bijvoorbeeld via , maar bent bijvoorbeeld ook bezig met online communicatie.

Welke rollen heeft een Communicatiemedewerker?

 • Adviseur: binnen het communicatieteam spar je over communicatievraagstukken. Hierbij geeft ook iedereen zijn of haar advies aan de communicatiemanager.
 • Aanspreekpunt: als Communicatiemedewerker ben je aanspreekpunt van alle medewerkers. Hebben zij een vraag over het communicatiebeleid? Dan kunnen ze bij jou terecht.
 • Vertegenwoordiger: vaak communiceer je namens het bedrijf. Dit betekent dat jij het visitekaartje en de vertegenwoordiger bent.
Communicatiemedewerker als persvoorlichter

Het kan ook voorkomen dat een Communicatiemedewerker moet optreden als persvoorlichter

Waar werkt een Communicatiemedewerker?

Een Communicatiemedewerker kan in veel bedrijven terecht, want overal wordt gebruik gemaakt van communicatie. In veel organisaties valt de Communicatiemedewerker onder de marketing en communicatie afdeling. In andere gevallen kan het zijn dat de functie samenvalt met die van PR- en/of marketing medewerker. Je kunt dus bijna overal terecht: van commerciële bedrijven tot gemeentes en van culturele instellingen tot mediabedrijven.

Met wie werkt een Communicatiemedewerker samen?

 • Marketing medewerkers en marketing manager: het komt vaak voor dat je samenwerkt met de marketing afdeling. Dit komt doordat zij ook naar buiten communiceren over bijvoorbeeld producten en diensten. Samen kijk je of alles klopt met het communicatiebeleid en kun je ideeën uitwisselen.
 • Redacteurs: je werkt ook vaak samen met redacteurs of tekstschrijvers.
 • Beleidsmedewerkers: deze persoon houdt zich ook bezig met het communicatiebeleid. Samen houden jullie je bezig met het ontwikkelen, uitzetten, monitoren en evalueren van dit beleid.

Welke competenties heb je nodig?

 • Zelfstandigheid: het komt voor dat je snel en zelfstandig beslissingen moet nemen.
 • Durf en initiatief: als de organisatie een crisis ondergaat, ben jij degene die de pijnlijke of lastige vragen moet behandelen. In dit geval voer je het woord namens anderen.
 • Taalvaardigheid: zowel mondeling als op schrift. Daarnaast is het belangrijk dat je één of meerdere talen goed beheerst.

Welke opleidingen kun je volgen om Communicatiemedewerker te worden?

Lijkt deze functie jou interessant? Er bestaan verschillende studies voor. De meest logische zijn Marketing en Communicatie (mbo) Communicatie (hbo) en Communicatiewetenschappen (wo). Maar met een opleiding als Journalistiek zou je ook aan de slag kunnen als Communicatiemedewerker. In de toekomst is het mogelijk om door te groeien tot communicatie manager.

Soortgelijke beroepen

 • PR functionaris
 • Communicatiemanager
 • Woordvoerder/persvoorlichter

Blogs die interessant zijn voor jou

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00