Werken als HR manager

Als HR manager ben je samen met de HR afdeling verantwoordelijk voor potentiële en huidige werknemers van de organisatie. Als HR manager houd je toezicht op de organisatorische cultuur en waarborg je de naleving van arbeidsvoorschriften en –wetgeving. Ook houdt een HR manager zich bezig met strategische initiatieven zoals fusies, overnames en talent management. In sommige organisaties maakt een HR manager deel uit van het bestuur.

Ga snel naar …

Welke taken heeft een HR Manager?

Zoals net al werd benoemd, heeft een HR manager veel te maken met potentiële en huidige werknemers, arbeidsvoorschriften- en wetgeving en strategische initiatieven. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:

 • Het werven, selecteren, belonen, beoordelen en opleiden van werknemers;
 • Opstellen en realiseren van een HR-strategie;
 • Helpen en/of begeleiden van medewerkers met (prestatie)problemen;
 • Bijdragen aan de persoonlijke ontwikkelingen van medewerkers;
 • Opstellen en plaatsen van vacatures.

Voordelen van de functie

 1. Opbouwen van groot netwerk: als HR manager heb je contact met alle medewerkers binnen het bedrijf en ga je in gesprek met potentiële medewerkers. Dit zorgt ervoor dat jouw netwerk continu blijft groeien. Je weet maar nooit wanneer jouw netwerk van pas komt!
 2. Veelzijdige functie: Human Resource Management (HRM) heeft uiteenlopende werkzaamheden. Hierdoor wordt jouw werk nooit saai!
 3. Je maakt het verschil: als HR manager maak jij het verschil binnen de organisatie. Dit doe je door de juiste mensen aan te nemen en de nieuwe en bestaande medewerkers te begeleiden! Jij tilt de organisatie naar een hoger level.

Welke rollen heeft een HR Manager?

 • Aanspreekpunt: je bent aanspreekpunt voor iedereen binnen het bedrijf. Als er vragen of problemen zijn, komt men naar jou toe.
 • Adviseur: je bent verantwoordelijk voor verschillende strategische initiatieven. Hierover zul je ook vaak adviseren naar het management toe.
 • Begeleider: je begeleidt nieuwe medewerkers om ze op weg te helpen en huidige medewerkers als er problemen zijn. Jij helpt medewerkers met problemen verder op weg.

Waar werkt een HR Manager?

Als HR manager kun je bijna overal aan de slag gaan. Van grote commerciële bedrijven tot overheidsinstellingen, van scholen tot belangenorganisaties en van bemiddelingsbureaus tot vakbonden.

HR strategie

Eén van de werkzaamheden bestaat uit een HR strategie opstellen en implementeren

Met wie werkt een HR Manager samen?

 • HR team: alle werkzaamheden die net zijn besproken, kun je als HR manager niet alleen doen. Vaak worden deze taken opgepakt door een heel HR team. Je wordt ondersteund door dit team en hebt altijd de mogelijkheid om te sparren over stappen die genomen moeten worden.
 • Management: in sommige organisaties maakt een HR manager deel uit van het bestuur. Daardoor is er in deze functie sprake van een adviserende rol.
 • Administratief medewerker: als er veranderingen zijn in bijvoorbeeld de arbeidsvoorschriften en –wetgeving of als er nieuw personeel wordt aangenomen, is het belangrijk om administratiemedewerkers goed op de hoogte te houden. Doordat zij deze informatie verwerken in bepaalde systemen, is het van belang dat zij hiervan weten.

Welke competenties heb je nodig?

 • Adviserend vermogen: als HR manager adviseer je het management en de medewerkers. Wat kan er beter binnen het bedrijfsbeleid? Hoe kun je een medewerker het beste op weg helpen? Door na te denken en te adviseren over dit soort vragen, heb je een grote adviserende rol. Daarom is het adviserend vermogen een belangrijke competentie bij deze functie.
 • Sensitiviteit: voor deze functie moet je mensenkennis hebben en subtiele signalen van anderen kunnen oppikken. Door jouw open houding en stimulerende vragen, moedig je anderen aan om zich te uiten. Daarmee is het van belang om hen te begrijpen en verder te helpen.
 • Integriteit: je beschikt over persoonlijke en andere vertrouwelijke informatie. Daarmee moet zorgvuldig worden omgegaan: je bent niet voor niets een vertrouwenspersoon.

Welke opleidingen kun je volgen om HR Manager te worden?

Als je HR manager wilt worden, kun je de opleiding Human Resource Management (HRM) volgen. Deze opleiding wordt door vele hogescholen aangeboden. Daarnaast kun je ook de opleiding volgen op wo niveau. Daar zijn verschillende opleidingen als Human Resource Studies en Personeelswetenschappen een goede basis voor deze functie.

Soortgelijke beroepen

 • HR medewerker
 • Beleidsmedewerker
 • HR adviseur

Blogs die interessant zijn voor jou

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00