Werken als Model

Een Model is een persoon die poseert, modeshows loopt en daar ook zijn of haar werk van maakt. Een Model wordt gebruikt voor een schilderij, beeldhouwwerk, film, foto. Het maken van kunst, een modeshow met als doel een groot publiek aanspreken of reclame zijn voorbeelden van uitgangspunten van het werk van een Model. Tegenwoordig gaan modellen ook aan de slag in bijvoorbeeld films en tv series, lopen ze op de catwalk of werken ze als Host/Hostess.

Ga snel naar …

Modellenwerk

Modellenwerk

Binnen het modellenwerk zijn er twee richtingen te onderscheiden: Fashion en Commercieel. Met Fashion wordt bedoelt: het werken voor ontwerpers en tijdschriften. Denk hierbij aan modellen als Heidi Klum die te zien is in bladen als Vogue, voor campagnes als Harper’s Bazaar en tijdens shows van Prada.

Commercieel modellenwerk is heel divers. Het kan variëren van het aanprijzen van koffieapparaten, tot een fotoshoot voor H&M of een NYX (make-up merk) campagne. Er is geen duidelijke scheidslijn tussen deze twee richtingen van modellenwerk. Vaak doet een Fashionmodel namelijk ook commercieel werk.

Voordelen van de functie

Als je modellenwerk doet, zijn er een aantal competenties die je jezelf aanleert of die je probeert verder te ontwikkelen:

 • Je verhoogt je zelfvertrouwen en wordt assertiever;
 • Door modellenwerk te doen leer je beter te communiceren;
 • Netwerken: je komt in contact met veel mensen waardoor je netwerk groeit.

Welke rollen heeft een Model?

 • Actrice/acteur: Als model krijg je vaak de opdracht om iets uit te stralen tijdens een fotoshoot of opname. Vandaar dat je de rol van actrice of acteur aanneemt.
 • Promoter: als je bijvoorbeeld loopt op de catwalk, is het belangrijk dat je kledingstukken op een goede manier laat zien. Houding, je loopje en het spelen met de kleding, spelen hierbij een rol: jij promoot deze kleding.
Model werkt samen met Fotograaf

Samenwerking tussen Model en Fotograaf

Met wie werkt een Model samen?

 • Visagist/stylist: zij zorgen ervoor dat je op en top op de fotoshoot of filmset staat!
 • Fotografen: tijdens een fotoshoot werk je uiteraard samen met een Fotograaf. Hij of zij zorgt ervoor dat de juiste foto’s worden gemaakt en geeft jou ondertussen tips en tricks.
 • Regisseurs: als je als Model een reclamespotje moet opnemen, dan werk je uiteraard samen met een regisseur. Je krijgt aanwijzingen van deze persoon tijdens het opnemen van het spotje.
 • Modellenbureau/management: als Model ben je vaak aangesloten bij een bureau of management. Via hen regel je verschillende opdrachten.

Welke competenties heb je nodig?

 • Flexibiliteit: als model moet je flexibel zijn. Het kan voorkomen dat je de ene keer iets doet waar je goed in bent, bijvoorbeeld een fashion fotoshoot. Maar het kan ook voorkomen dat je werk aangeboden krijgt met betrekking tot een reclamespotje.
 • Klantgerichtheid: zoals net al werd verteld heb je te maken met verschillende opdrachten en daardoor verschillende opdrachtgevers. In dit geval zijn de opdrachtgevers jouw klanten. Het is belangrijk om de opdrachtgever tevreden te stellen.
 • Doorzettingsvermogen: tot slot is doorzettingsvermogen ontzettend belangrijk. Het kan voorkomen dat je wordt afgewezen voor opdrachten die je graag wilt doen. Maar het is belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten. Een Model word je niet binnen één dag.

Waar werk je als Model?

Een Model schrijft zich vaak in bij een modellenbureau. Een modellenbureau is de thuisbasis van een model: vanuit hier worden carrièreplannen uitgestippeld en wordt het model bij bureaus in het buitenland geplaatst. Waar en voor wie je werkt, ligt dus aan het modellenbureau waar je staat ingeschreven. Werkt het modellenbureau samen met bepaalde merken? Dan ga je daar vaak aan de slag als Model.

Model als Host/Hostess

Modellen nemen soms ook opdrachten aan als Host/Hostess. Je bent op dat moment bezig om meer traffic te genereren naar bijvoorbeeld een beursstand of event. Aan jou de taak om gasten welkom te heten en ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen. Jij bent het visitekaartje en aanspreekpunt van de organisatie. Geïnteresseerd? Check onze vacature voor Host/Hostess.

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00