Werken als Productmanager

Als Productmanager ben je verantwoordelijk voor het succes van een bepaald product en heb je invloed over de ontwikkeling, productie en marketing daarvan. Een Productmanager is van het begin tot einde bezig met het product en weet er daarom ook ontzettend veel over. De functie van een Productmanager kan op verschillende manieren worden vervuld, maar de hoofdtaak is het verzekeren van succes voor een bepaald product. Dit wordt gedaan door middel van de ontwikkeling, marketing en goede budgettering.

Ga snel naar …

Welke taken heeft een Productmanager?

De taken van een Productmanager lopen uiteen. De meest voorkomende werkzaamheden zijn:

 • Het ontwikkelen en uitvoeren van productstrategieën;
 • Kostenbeheer met betrekking tot producten;
 • Bepalen en realiseren van de 4 P’s (product, prijs, plaats en promotie), samen met de marketing- en communicatieafdeling.

Voordelen van de functie

 1. Altijd op de hoogte: als Productmanager ben je altijd op de hoogte van bijvoorbeeld de nieuwste gadgets. Jij houdt trends en ontwikkelingen goed in de gaten (waardoor je zelf ook steeds nieuwe dingen leert!)
 2. Netwerken: je werkt nauw samen met verschillende afdelingen. Hierdoor bouw je een groter netwerk op en weet je wat je aan bepaalde mensen hebt van verschillende afdelingen.
 3. Veelzijdig: je bent bezig met het product maar in verschillende stadia: van productontwikkeling tot marketing en van kwaliteitszorg tot financiële resultaten. Als Productmanager volg je de complete levenscyclus van een product!
Werkzaamheden Product manager

De werkzaamheden van een Productmanager

Welke rollen heeft een Productmanager?

 • Leider: als Productmanager werk je vaak samen met het Productteam. Dit team moet jij aansturen en regelmatig feedback geven over bepaalde zaken.
 • Strateeg: voor zaken als marketing heb je een strategie nodig. Deze moet je bedenken en uitvoeren, vaak in samenwerking met bijvoorbeeld het marketing of communicatie team.
 • Beslisser: als Productmanager sta je soms ook voor moeilijke keuzes. Je kijkt namelijk niet altijd naar de ontwikkeling van nieuwe producten, maar ook naar oude producten. Moeten deze geschrapt worden? Ook dit soort beslissingen maak jij.

Met wie werkt een Productmanager samen?

 • Productmedewerkers: samen ben je verantwoordelijk voor het succes van het product.
 • Communicatie manager: deze persoon brengt informatie over naar de doelgroep. Het is belangrijk dat zij weten wat een bepaald product inhoudt. Daarom werk je nauw samen met elkaar, omdat jij als Productmanager alles weet over het product.
 • Marketing manager: welke marketingstrategie gebruik je? Hierover kun je sparren met de Marketing manager en hij geeft weer door aan zijn team wat er moet gebeuren.

Welke competenties heb je nodig?

 • Besluitvaardigheid: zoals net al werd benoemd, is het belangrijk dat je beslissingen durft te nemen. Welke (oude) producten schrap je? Welke producten probeer je te vernieuwen? Hier besluit jij over.
 • Lange termijn denken: nadat je een product op de markt hebt gezet, ben je nog niet klaar. Wat wil je bereiken met het product binnen een jaar? Zijn er ontwikkelingen waardoor het product na twee jaar verder moet worden ontwikkeld? Het is belangrijk dat je op lange termijn nadenkt.
 • Anticiperen: vooruit lopen op de zaken, het herkennen van bepaalde situaties.. Jij weet hoe je moet anticiperen. Hiermee lever je een grote bijdrage.

Welke opleidingen kun je volgen om Productmanager te worden?

Er zijn diverse opleidingen waarmee je Productmanager kunt worden. Voorbeelden hiervan zijn Product Management, Small Business en Retail Management en International Marketing & Management. Het is niet altijd mogelijk om te beginnen als Productmanager. Vaak begin je in een Product team en kun je uiteindelijk doorgroeien tot Productmanager.

Soortgelijke beroepen

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00