035 303 8230 info@workingrebelz.nl
Home » Kennisbank » Werken als psychiater

Werken als psychiater

08-04-2020 | Kennisbank

Foto: Shutterstock, Inc.

Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. 

Als psychiater onderzoek je de oorzaak van de psychiatrische stoornissen en de problemen van je patiënten. Dit doe je door gesprekken te voeren met je patiënten en hun naasten. 

Daarnaast observeer je hun gedrag. Op basis van al je verzamelde gegevens stel je je een diagnose en stel je een behandelplan op.  

Een diagnose zou kunnen zijn: een depressie, een persoonlijkheidsstoornis, een eetstoornis etc., of een combinatie daarvan. Een behandelplan bestaat uit therapie en soms ook medicatie. Het doel van dit plan is, om het leven van de patiënt en hun naasten aangenamer te maken zodat hun kwaliteit van leven een stuk prettiger is. Vaak is een psychiatrische stoornis niet te genezen, maar er zijn wel tal van mogelijkheden waarin je bepaalde symptomen of klachten kunt verminderen. 

Waar kun je werken als een psychiater 

Je kunt als psychiater binnen verschillende instellingen werken. Denk aan een psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis (PAAZ), of een algemeen psychiatrisch ziekenhuis (APZ), maar ook bij een universitair medisch centrum, een RIAGG, een dagbehandelingskliniek of in een eigen praktijk. 

Taken psychiater in een verzorgingstehuis 

Gedragsproblemen en psychische stoornissen komen met grote regelmaat voor bij verpleeghuisbewoners. Iedereen loopt de kans op het ontwikkelen van een psychische aandoening, dat is niet gerelateerd aan leeftijd. Vroeger kwam deze doelgroep in een GGZ-instelling terecht, echter is dat tegenwoordig niet meer zo. 

Daarnaast komen mensen met psychiatrische aandoeningen op een jongere leeftijd in een verpleegtehuis. Naast de psychische problemen, neemt de zorgbehoefte ook toe, wat resulteert in een eerdere verhuizing naar een verzorgingstehuis.  

Door deze extra zorgzwaarte, wordt het werken voor het verpleeghuispersoneel ook een stuk zwaarder. Het bieden van psychiatrische consulten door een psychiater kan het werk van het personeel wat verlichten.  De psychiater praat dan met de patiënten, stelt een behandelplan op en schrijft medicatie voor. 

Recente vacatures

TOP JOB

Sales adviseur zakelijke markt

Utrecht
 VodafoneZiggo
Fulltime
2.000,- a 2.200,- p/m

Ben jij fulltime beschikbaar, beschik jij over uitmuntende sales skills en hou je van een uitdagende baan? Dat is mooi want voor Vodafone Ziggo Zakelijk zoeken wij een sales adviseur voor de zakelijke markt rondom Utrecht!

Bekijk vacature

Verkoopmedewerker lifestyle

Spijkenisse
 KiK
Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Heb jij altijd al in de Retail branche willen werken en heb je ook nog tijd over in de week? Dat komt goed uit, want het filiaal van Kik in Spijkenisse zoekt een verkoopmedewerker lifestyle voor 10 uur in de week.
Lees snel verder!

Bekijk vacature

Verkoper in de retail

Zandvoort
 KiK
Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Het filiaal van Kik in Zandvoort zoekt een verkoper in de retail voor 10 uur per week. Word jij de nieuwe collega en heb jij alles in huis wat kik nodig heeft? Lees snel verder en kom erachter of je een match met Kik bent!

Bekijk vacature

Influencer gezocht

Hilversum
 Dutch Moving Media
Tijdelijk, Freelance, Bijbaan
Vergoeding per post

Het leukste (online) activatie bureau van Nederland zoekt Influencers om onze doelgroep, en die van onze klanten ook online te activeren….. Help us out!?

Heb jij een achterban van minimaal 5.000 volgers en weet jij hoe jij hen triggert met vette posts, kekke foto’s en story’s om over naar huis te posten? Dan gaan wij graag met jou in gesprek!

Bekijk vacature

Winkelmedewerker Arnhem

Arnhem
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29- 6,64 p/u

Ben jij flexibel inzetbaar voor 16 uur per week. Woon jij ook nog eens in (de buurt van) Arnhem en heb jij een passie voor kleding? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, want Kik Arnhem zoekt een nieuwe winkelmedewerker.

Bekijk vacature

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00