035 303 8230 info@workingrebelz.nl
Home » Kennisbank » Werken als psycholoog

Werken als psycholoog

13-03-2020 | Kennisbank

Je kunt als psycholoog werken in uiteenlopende vakgebieden/richtingen. Het hangt er vanaf welke specialisatie je hebt gedaan tijdens je studie psychologie.

Waar kun je werken als psycholoog?

Hieronder zullen we de verschillende richtingen toelichten met bijbehorende mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Wat zijn de taken van een psycholoog en welke richtingen zijn er binnen de psychologie?

Klinisch psycholoog

Als klinisch psycholoog hou je je bezig met psychopathologie. Je diagnosticeert mensen en behandelt hen. Je kunt hierbij denken aan stoornissen als depressie of angsten. Als klinisch psycholoog kun je werken in de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) bij bedrijven of zorginstellingen. Je taken bestaan dan voornamelijk uit:

  • diagnosticeren
  • het ondersteunen van de huisarts
  • het behandelen van mensen. Dit laatste kan ook ambulant gebeuren. Dan komen de mensen jou als psycholoog opzoeken.

Kinder- of jeugdpsycholoog

Als kinderpsycholoog of jeugdpsycholoog behandel je kinderen. Dit kunnen kinderen zijn met een normale ontwikkeling, maar ook met een verstoorde ontwikkeling. Je taken bestaan ook hier uit:

  • het diagnosticeren van de stoornissen / problemen / ontwikkelingsachterstanden bij kinderen
  • het opstellen van individuele behandelplannen
  • het onderzoek doen naar gedrag, gedragsverandering en behandeltrajecten.

Arbeids- of organisatiepsycholoog

Als je arbeids- of organisatiepsycholoog bent dan kijk je naar mensen en werkprocessen in groepsverband (bij bedrijven). Je kijkt naar de samenwerkingsverbanden tussen werknemers, relaties tussen werknemers en hun werk en je kijkt of er bijvoorbeeld verbeterpunten zijn in het coachen van mensen vanuit de organisatie. Je kunt in deze sector als psycholoog ook aan de slag gaan binnen human resources, als arbeidsbemiddelaar of als loopbaanbegeleider.

Neuropsycholoog

Als neuropsycholoog kijk je meer naar de biologische of neurologische oorzaken van bepaalde stoornissen. Je behandelt bijvoorbeeld mensen die last hebben van hun geheugen, motoriek of hun spraak.

Cognitieve psychologie

Als je als psycholoog werkt in de cognitieve psychologie dan verdiep je je in de manier waarop mensen denken. Deze informatie wordt bijvoorbeeld gebruikt om producten gebruiksvriendelijk te maken maar ook om in te spelen op consumentengedrag, denk bijvoorbeeld aan marketingcampagnes.

Recente vacatures

Medewerker winkel Den Haag

Den Haag
 KiK
Parttime
3,29 - 6,64 p/u

Ben jij op zoek naar een parttimebaan in Den Haag? Zoek dan niet verder, want Kik zoekt een medewerker voor in hun winkel voor 24-28 uur. Woon jij in (de regio van) Den Haag, lees dan snel verder of jij de nieuwe collega van Kik bent.

Bekijk vacature

BIJBAAN

Verkoper Kledingwinkel

Enschede
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Jij daar! Ben jij op zoek naar een parttimebaan voor je vrije momenten in de week? Woon jij in (de omgeving) van Enschede en hou jij van kleding? Lees dan snel verder en wie weet heb jij je nieuwe job gevonden!

Bekijk vacature

Winkelmedewerker

Veenendaal
 KiK
Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Heb jij altijd al in een kledingwinkel willen werken? Dan is dit je kans, want Kik in Veenendaal zoekt nog een winkelmedewerker voor 10 uur in de week. Woon jij in (de regio van) Veenendaal en ben jij op koopavonden en in de weekenden/vakanties beschikbaar? Lees dan snel verder of dit jouw nieuwe bijbaan is!

Bekijk vacature

Medewerker Verkoop & Advies

Huizen
 Tegeldepot
Parttime, Fulltime
1.800,- a 2.300,-

Woon jij in Huizen en ben jij op zoek naar een fulltime baan? Dan heb ik goed nieuws voor je, want Tegeldepot in Zeewolde zoekt een nieuwe collega!

Wist je dat het filliaal van Tegeldepot in Zeewolde zeer goed bereikbaar is met het OV of met de auto.  Dat is dus geen probleem voor jou. En die reiskosten? Die krijg je vergoed! Enthousiast geworden? Lees dan snel verder.

Bekijk vacature

Verkoopmedewerker Retail

Lelystad
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Wil jij een wat bijverdienen en ook nog tijd overhouden om dit uit te geven? Dan hebben wij goed nieuws, want Kik zoekt een flexibele verkoopmedewerker voor 20-24 uur per week in Lelystad! Lees snel verder!

Bekijk vacature

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00