Werken als Sales Manager

De Sales Manager is verantwoordelijk voor verkoop en geeft vaak leiding aan een team.Daarnaast beheert hij/zij klantaccounts voor een bedrijf. Als Sales manager zorg je ervoor dat bestaande klanten tevreden blijven met de producten of diensten en dat zij nieuwe orders plaatsen. De Sales Manager houdt de communicatielijnen open en polst continu de behoefte van de klant zodat daar op ingespeeld kan worden. De functie Sales Manager binnendienst betekent dat je vanaf één locatie (het kantoor) werkt. Je hebt dan (telefonisch) contact met de bestaande en -mogelijk- nieuwe klanten. De Sales Manager Buitendienst legt veel klantbezoeken af om de relatie goed te houden en gaat regelmatig op afspraak om nieuwe relaties aan te gaan. Check nu onze vacatures voor Sales Manager! 

Ga snel naar …

Welke taken heeft een Sales Manager?

Zoals net werd benoemd is een Sales Manager verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten. In deze rol geef je ook vaak leiding aan een team van verkopers/vertegenwoordigers. Veel voorkomende taken zijn:

 • Het opstellen en uitvoeren van een verkoopplan: in dit verkoopplan wordt onder anderen vastgelegd welke verkoopresultaten het bedrijf in een bepaalde tijd wil realiseren. Het verkoopplan wordt onderverdeeld in targets die aangeven hoeveel omzet er gehaald moet worden.
 • Marktontwikkelingen analyseren: het is belangrijk dat je als Sales Manager trends en ontwikkelingen signaleert en in kaart brengt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je je continu verdiept in de behoeften van de consument.

Mogelijke derde taak als Sales Manager:

 • Leiding geven aan het verkoopteam: je stuurt een team van verkopers en vertegenwoordigers aan. Zo controleer je of het team persoonlijke targets haalt en begeleidt je hen in hun persoonlijke ontwikkeling.
Vacature Sales manager bonussysteem

Als Sales Manager kan je bonussen verdienen als je je targets haalt

Voordelen van de functie Sales manager

 1. Netwerken: als Sales Manager werk je veel samen met verschillende afdelingen én ben je continu bezig met klanten. Op deze manier vergroot je je netwerk wat misschien in de toekomst goed van pas kan komen.
 2. Bonussysteem: je werkt met doelstellingen en targets. Als deze worden behaald, krijg je vaak een bonus.
 3. Ontwikkeling: je blijft jezelf continu ontwikkelen, omdat je veel bezig bent met het volgen van marktontwikkelingen.

Welke rollen heeft een Sales Manager?

 • Verkoper: aangezien je verantwoordelijk bent voor de verkoop van producten en diensten, is het aan jou om de koper ervan te overtuigen. Welke verkooptechnieken gebruik je? Hoe presenteer je dit? Overtuig de koper met de meerwaarde van jouw product of dienst.
 • Adviseur: als Sales Manager is het belangrijk om de klant op zo’n eerlijk mogelijke manier te adviseren. Denk met de klant mee en biedt een product aan dat bijvoorbeeld geld bespaart.
 • Leider: als Sales Manager leid je vaak een team. Het is de bedoeling dat je in de gaten houdt wie met wat bezig is en hierop evalueert. Het is aan jou de taak om ervoor te zorgen dat iedereen binnen het team zo goed mogelijk presteert.
Werken als Sales manager

Sales Managers houden actief de markt in de gaten om op het juiste moment een voorstel te doen bij hun klant.

Met wie werk je in deze functie samen?

Als Sales Manager werk je vooral samen met de Marketing Manager van het bedrijf. Andere collega’s waarmee je samenwerkt zijn vaak:

 • Productmanagers: om een product zo goed mogelijk te verkopen, is het belangrijk dat je er alles af van weet. Een Productmanager weet alles over de ontwikkeling, productie en marketing.
 • Accountmanagers: een Accountmanager is verantwoordelijk voor de verkoop van een aantal producten of diensten. Het is belangrijk om samen te werken, zodat iedereen weet wat er is verkocht, aan wie en welke aantallen.
 • Verkoper Binnendienst: een belangrijke taak van een Verkoper Binnendienst is het verzorgen van de after sales. Dit is bijvoorbeeld het nabellen van de klant: ‘Heb je de offerte goed ontvangen?’ en ‘Is het product alles wat je ervan verwachtte ? ‘ Mocht er een klacht zijn die vaker terugkomt, dan is het handig dat dit gezamenlijk wordt opgelost.

Welke competenties heb je nodig als Sales Manager?

 • Resultaatgericht: als Sales Manager werk je veel met doelstellingen die behaald dienen te worden binnen een bepaalde tijd. Je werkt regelmatig met targets.
 • Klantgericht: de klant staat altijd centraal. Het achterhalen van de wensen en behoeften en het oplossen van problemen zijn hier voorbeelden van.
 • Doorzettingsvermogen/stressbestendig: zoals net al werd benoemd, werk je veel met doelstellingen. Opgeven is geen optie, houd het doel voor ogen.

Welke opleidingen kun je volgen om Sales Manager te worden?

Er is geen specifieke opleiding om Sales Manager te worden, maar de meest voor de hand liggende is Commerciële economie. Na het volgen van deze opleiding wordt je niet direct Sales Manager, maar daar kun je uiteindelijk wel naar toewerken. Voorbeelden van opstapfuncties zijn verkoopleider, verkoopmedewerker binnendienst en sales representative.

Soortgelijke beroepen

 

Blogs die interessant zijn voor jou

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00