035 303 8230 info@workingrebelz.nl
Home » Kennisbank » Werken als Verpleegkundige

Werken als Verpleegkundige

16-03-2020 | Kennisbank

Als je wilt werken als verpleegkundige, kun je terechtkomen in verschillende sectoren en specialismen binnen de zorg.

Waar kun je werken als verpleegkundige?

In vrijwel alle sectoren van zorg wordt verpleegkundige zorg gegeven. Je kunt terecht komen in de AGZ (algemene gezondheidszorg), de GGZ (geestelijke gezondheidszorg), de MGZ (maatschappelijke gezondheidszorg) en de Forensische Zorg (FZ). Als je gaat werken als verpleegkundige binnen een van deze vormen van gezondheidszorg, zijn er ook weer verschillende paden die je als verpleegkundige in kunt slaan.

Wat voor taken heb je als verpleegkundige?

De taken van een verpleegkundige zijn afhankelijk van de zorgsector en de instelling waar de verpleegkundige aan de slag gaat.

Algemene gezondheidszorg (AGZ)

Hieronder valt verpleegkundige zorg in o.a. ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. Als je als verpleegkundige werkt in de AGZ dan kunnen je taken bijvoorbeeld bestaan uit:

 • Het toedienen van medicijnen (ziekenhuis)
 • Het opstellen van behandeldoelen en deze samen doorlopen (revalidatiecentrum)
 • Het wassen van bewoners (verpleegtehuis).

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Hieronder valt verpleegkundige zorg voor mensen met een psychische aandoening/handicap. Denk hierbij aan psychiatrische instellingen, dagopvang voor geestelijk gehandicapten en verslavingszorg.  Als je als verpleegkundige werkt in de GGZ dan kunnen je taken bijvoorbeeld zijn:

 • Het begeleiden van bewoners met psychische problematiek (dagopvang)
 • Het monitoren van de juiste specialistische hulp voor bewoners (psychiatrische instellingen)
 • Het begeleiden van verslaafde patiënten (verslavingszorg)

Maatschappelijke gezondheidszorg (MGZ)

Dit betreft alle maatschappelijke zorg. Denk hierbij aan jeugdzorg, zorg voor pasgeborenen (consultatiebureau), ouderenzorg en gehandicapte zorg. Als je als verpleegkundige werkt in de MGZ dan kunnen je taken bijvoorbeeld bestaan uit:

 • Het begeleiden van uithuisgeplaatsten (jeugdzorg)
 • Het uitvoeren van controles en het injecteren van vaccins (consultatiebureau)
 • En het verplegen van ouderen, denk aan wondzorg, aan- en uitkleden, zwachtelen (ouderenzorg)

Forensische Zorg (FZ)

Hier gaat het om zorg aan mensen met een psychische of psychiatrische stoornis, die een strafbaar feit hebben gepleegd en waarbij de kans op herhaling (recidive) ingeschat wordt als hoog, indien de cliënt geen behandeling krijgt voor zijn problematiek. Een rechter kan dan in plaats van een gevangenisstraf een voorwaardelijke straf opleggen met als voorwaarde dat de cliënt zich moet laten behandelen in de forensische zorg. Dit kan ambulant zorg zijn, of middels een opname op een forensische afdeling. Als je als verpleegkundige op een forensische afdeling werkt, kunnen je taken bijvoorbeeld zijn:

 • Het verstekken van medicatie
 • Het meten van vitale functies, zoals de bloeddruk
 • Het opstellen en uitvoeren van behandelplannen
 • Het signaleren en rapporteren van complexe en/of risicovolle situaties

Wat is het verschil tussen verpleegkundige niveau 4 en 5?

Verpleegkundigen werken niet alleen in verschillende sectoren en specialismen, ook kan het vak verpleegkunde op verschillende niveaus worden uitgeoefend, en daarmee verandert ook het takenpakket. Je hebt niveau 1 t/m 5. Verpleegkundige t/m niveau 4 betreft een mbo-functie, maar deze wordt door zowel hbo-verpleegkundigen als mbo-verpleegkundigen uitgeoefend. Verpleegkundige niveau 5 kan uitsluitend worden uitgeoefend door hbo-opgeleiden. Het verschil tussen niveau 4 en niveau 5 zit hem voornamelijk in het feit dat de verpleegkundige op niveau 5 het takenpakket volledig zelfstandig uitvoert en actief meedenkt over de verbetering van kwaliteit. Je bent meer actief en zelfstandig betrokken bij de zorgprocessen en geeft bijvoorbeeld ook voorlichting.

Recente vacatures

Medewerker winkel Den Haag

Den Haag
 KiK
Parttime
3,29 - 6,64 p/u

Ben jij op zoek naar een parttimebaan in Den Haag? Zoek dan niet verder, want Kik zoekt een medewerker voor in hun winkel voor 24-28 uur. Woon jij in (de regio van) Den Haag, lees dan snel verder of jij de nieuwe collega van Kik bent.

Bekijk vacature

BIJBAAN

Verkoper Kledingwinkel

Enschede
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Jij daar! Ben jij op zoek naar een parttimebaan voor je vrije momenten in de week? Woon jij in (de omgeving) van Enschede en hou jij van kleding? Lees dan snel verder en wie weet heb jij je nieuwe job gevonden!

Bekijk vacature

Winkelmedewerker

Veenendaal
 KiK
Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Heb jij altijd al in een kledingwinkel willen werken? Dan is dit je kans, want Kik in Veenendaal zoekt nog een winkelmedewerker voor 10 uur in de week. Woon jij in (de regio van) Veenendaal en ben jij op koopavonden en in de weekenden/vakanties beschikbaar? Lees dan snel verder of dit jouw nieuwe bijbaan is!

Bekijk vacature

Medewerker Verkoop & Advies

Huizen
 Tegeldepot
Parttime, Fulltime
1.800,- a 2.300,-

Woon jij in Huizen en ben jij op zoek naar een fulltime baan? Dan heb ik goed nieuws voor je, want Tegeldepot in Zeewolde zoekt een nieuwe collega!

Wist je dat het filliaal van Tegeldepot in Zeewolde zeer goed bereikbaar is met het OV of met de auto.  Dat is dus geen probleem voor jou. En die reiskosten? Die krijg je vergoed! Enthousiast geworden? Lees dan snel verder.

Bekijk vacature

Verkoopmedewerker Retail

Lelystad
 KiK
Parttime, Bijbaan
3,29 - 6,64 p/u

Wil jij een wat bijverdienen en ook nog tijd overhouden om dit uit te geven? Dan hebben wij goed nieuws, want Kik zoekt een flexibele verkoopmedewerker voor 20-24 uur per week in Lelystad! Lees snel verder!

Bekijk vacature

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00