Hoe bereid je de sollicitatievragen voor?

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, wij gaan je helpen! Na deze blog weet je precies wat je moet vertellen tijdens je sollicitatie én welke vragen je kan verwachten.

Hoe kan je jezelf het beste verkopen?

Ten eerste, geloof in jezelf! Als jij denkt dat je het niet kan, gaat het niet lukken. Overtuig jezelf dat deze functie geschikt is voor jou. Natuurlijk heb je ook wat mindere punten, vertel dat ook, houdt dat niet stil. Een handig trucje is je slechte eigenschappen koppelen aan een goede eigenschap. Bijvoorbeeld, ‘ik ben een echte uitsteller, maar als ik iets moet afhebben voor een bepaalde tijd, ga ik door tot het eind’.  

Gebruik voorbeelden om je argumenten te verduidelijken. Vertel niet alleen wat je kan. Maar onderbouw dit dan ook, maak er een mooi verhaal van. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben de beste in verkopen, ik kan iedereen in één hand- omdraai overtuigen. Vroeger was ik al aan het onderhandelen met knikkers’.

Wees voorbereid. Een goede voorbereiding is het halve werk, zo kom je zelfverzekerd over.

Weet met wie je spreekt, zoek diegene even op. Bijvoorbeeld op LinkedIn of google. Zo weet je wie je voor je hebt. Leer de naam van de persoon waar jij een sollicitatiegesprek mee hebt uit je hoofd, dan maak je gelijk een goede indruk.

Sollicitatievragen

Er zijn duizenden vragen die je op je bord kan krijgen tijdens een sollicitatiegesprek. Wij hebben de meest voorkomende vragen uitgelicht, Klik hier. Maar er zijn vrijwel drie vragen die je (bijna) altijd tegen komt tijdens een sollicitatiegesprek.

  • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
  • Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
  • Heb je zelf nog vragen?

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Slechte eigenschappen heb je vast sneller bedacht dan goede eigenschappen. Denk goed na: wat zouden je vrienden en familie antwoorden op die vraag? Hoe zie jij jezelf?

Als je deze vraag gaat beantwoorden som dan niet de eigenschappen op, maar maak er een verhaaltje van. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben erg positief, als er wat fout gaat wil ik er het beste van maken en probeer ik overal een oplossing voor te zoeken.

Slechte eigenschappen vertellen bij een sollicitatie is best lastig. Je wilt niet al te slecht overkomen maar wees wel eerlijk! Als je gaat liegen kom je vaak jezelf tegen als je de job hebt gekregen.

Waarom ben jij geschikt voor deze functie?

Op deze vraag heb jij je voorbereid! Jij gaat nu vertellen waarom ze voor jou moeten kiezen. Wees gemotiveerd en enthousiast, gebruik voorbeelden en maak er een mooi verhaal van. DON’T FORGET.

Er is geen fout antwoord! Het gaat over jou en jij gaat vertellen wat jij vindt.

Heb je zelf nog vragen?

Bestudeer goed de website en/of social media van het bedrijf waar jij gaat solliciteren, want aan de hand daarvan ga jij vragen bedenken! Jij krijgt natuurlijk vragen voorgeschoteld maar jij moet er ook met een paar komen! Zo kom je heel voorbereid over en laat je zien dat je goed hebt nagedacht voordat je op het sollicitatiegesprek kwam.

Na het lezen van deze tips, ben jij helemaal ready voor je eerstvolgende sollicitatiegesprek!

Succes!

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00