Sales ambities? Ontwikkel deze 6 soft skills

Sales gaat over zoveel meer dan alleen het product aanbieden. Ben je wel eens een sales manager tegengekomen die de hele tijd vertelt over zijn product? Waarschijnlijk was hij zelf de enige die luisterde, want niemand zat te wachten op dit éénrichtingsverkeer. Misschien dat hij er zelfs de dode vergelijking: “Mijn buurman gebruikt hem ook” doorheen gooide om jou te overreden. Gelukkig is sales een vak dat iedereen kan leren. Uitzendbureau Working RebelZ onderzocht voor jou de 6 soft skills in de sales die nodig zijn voor het beste resultaat. Enthousiast geworden? Bekijk dan direct de nieuwste sales adviseursfunctie bij VodafoneZiggo. Een startersfunctie voor jouw gouden toekomst in de sales.

Sales vraagt om soft skills

Sales heeft een hard imago, maar vraagt echter om meerdere verborgen soft skills. Zelfs kiloknaller sales vraagt om een menselijke aanpak. Jordan Bellfort, op wie de film ‘The Wolf of Wallstreet’ is gebaseerd, was een keiharde verkoper die deze 6 soft skills toepaste. Deze soft skills gelden voor elke soort sales baan. Een studenten bijbaan waarbij je leads schrijft, een bijbaantje in een horecazaak en de fulltime (junior) sales baan. Benieuwd hoe jij succesvol kan worden  in de sales? De volgende 6 soft skills gaan jou een geheim wapen in de sales opleveren:

De 6 soft skills geheimen van sales

Soft skill 1: Luisteren

We hebben net vastgesteld dat alleen maar praten niets oplevert. Dit trekken we zelfs nog verder door. De allerbelangrijkste soft skill die je als sales adviseur / sales manager / accountmanager / verkoper nodig hebt is luisteren. Door te luisteren krijg je namelijk de belangrijke informatie. Pas daarna kan je een kwalitatief advies geven.

Voor elk salesgesprek kan je de LSD methode gebruiken:

  • Luisteren
  • Samenvatten
  • Doorvragen

Soft skill 2: Empathie

Wanneer je empathisch bent kan jij jezelf verplaatsen in de schoenen van een anderen. Hoe diegene zich op dat moment voelt. In jouw salesrol is deze eigenschap erg belangrijk. Uiteindelijk gaat het namelijk om de persoon die jouw product gaat kopen. Als jij kan voorspellen hoe die persoon gaat reageren en daar al op kan inspelen, dan kan je de sales de positieve kant op bewegen.

Soft skill 3: Communicatie

Oké, je hebt geluisterd en je gaat nu samenvatten en doorvragen. Hoe jij jouw verhaal formuleert is van belang. Uiteraard dien je foutloos ABN te spreken. Maar de wijze waarop je spreekt heeft ook effect. Door de positieve zaken te belichten en begrip / emotie toe te passen in de zinnen ben je een prettigere gesprekspartner. Je stelt daarmee mensen op hun gemak en zorgt voor een likeability. Onthoud: Negativiteit in een verhaal roept ook negativiteit bij de ontvanger op. Om jouw verhaal extra te ondersteunen kan je spelen met toonhoogte en je lichaamstaal aanpassen. Zorg ervoor dat deze positief matchen met jouw verhaal.

Soft skill 4: Teamwork

Nadat jouw offerte goedgekeurd is zal één van jouw collega’s deze gaan uitvoeren. Hiervoor is een goede overdracht nodig en samenwerkingsmomenten voor een optimaal resultaat. Daarnaast vragen klanten steeds vaker om een totaal aanpak, waarbij tussentijds ook wordt bijgestuurd. Klant, sales manager én project manager werken samen. Niet kunnen samenwerken kan je uiteindelijk een opdracht kosten.

Soft skill 5: Nederigheid

Durf jij het toe te geven als je iets niet weet? Wanneer de meeste mensen zich realiseren dat ze iets niet weten gaan ze dit proberen te verbergen of het onderwerp veranderen. Sales manager die, op het juiste moment, zich kwetsbaar opstellen worden door leveranciers meer vertrouwt. Schuif niet de schuld op iets / iemand anders af. Durven uitkomen voor wat er misging en een oplossing aanbieden (“Ik ga er nu direct achteraan”) werkt beter dan ontwijken.

Soft skill 6: Time management

Als je er eenmaal goed in zit zal je zien dat je agenda steeds voller raakt met afspraken. Zorg ervoor dat je je agenda efficiënt inplant. Je bewust zijn van hoeveel tijd je nog beschikbaar hebt voor nieuwe klanten en/of vervolgafspraken is belangrijk voor het verwachtingsmanagement. Beloven dat je de offerte morgen aanlevert, maar er niet aan toekomen brengt meer schade dan vooraf meer tijd inbouwen en eerder kunnen aanleveren.

Liever een advies rol dan keiharde sales?

In de sales zijn er vele verschillende functies. Is de kiloknallers sales niks voor jou? Dan heeft Working RebelZ voor jou de vacature voor na je studententijd. Word Sales Adviseur bij VodafoneZiggo. Deze startersbaan is dé baan voor mensen die graag door willen groeien in sales. In deze functie gaat het in de sales om een kwalitatief advies en een langdurige relatie met de ondernemers. Verkoop jij liever een product omdat iemand jouw advies zo waardevol vindt? En werk je graag in één van de grootste bedrijven van Nederland? In deze juniorfunctie wordt je tijdens het werk getraind en opgeleid.

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00