Omscholen

Het is crisis. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Wereldwijd zijn miljoenen mensen hun baan kwijt. In Nederland liggen sommige branches stil, andere branches draaien overuren.

Toch zitten veel mensen thuis. Hun contract is beëindigd, hun functies zijn op dit moment niet uitvoerbaar (denk aan horeca, kapper, schoonheidsspecialist, noem maar op). Mensen hebben grote zorgen over hun toekomst. Wat betekent deze periode voor hun op kort termijn, maar ook op lange termijn. Het is dus ook niet zo gek dat je denkt aan andere opties op de arbeidsmarkt en eventuele omscholing.

Veel mensen denken dat omscholing alleen iets is voor jongeren. Dit is absoluut niet waar. Ongeacht welke leeftijd je hebt, er is altijd een optie om je te laten omscholen. Denk daarom niet in problemen, maar in opties. Maak voor jezelf een lijstje wat je graag zou willen en wat je daarvoor moet doen. Deze crisistijden geven ook de tijd om hierover na te denken en je opties af te wegen. Denk niet alleen aan het hier en nu, maar denk ook vooruit. Denk dan ook buiten je eigen sector, hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Ondanks dat jouw sector mogelijk nu stilligt; dit zal niet voor altijd zo zijn. Het leven zal straks weer gaan opstarten. Wanneer dit zo is, is voor nu nog onduidelijk. Gebruik deze tijd om out of the box te denken. Wellicht kom je nu op hele creatieve ideeën, waar je anders niet opgekomen zou zijn. Neem de tijd en denk groot. Zo krijg jij weer grip op je eigen toekomst!

Enkele tips:

  1. Kijk naar je eigen vaardigheden. Diverse vaardigheden zijn van belang in meerdere sectoren. Denk aan klantvriendelijkheid. Deze vaardigheid is van belang in de verkoop, maar ook in de horeca.
  2. Doe een beroepentest met de Beroepenvinder om te bepalen welke beroepen bij je passen.
  3. Doe (gratis) e-learnings. Op de website van het UWV kun je diverse trainingen vinden.
  4. Denk niet in problemen, maar in mogelijkheden!

We kunnen terecht trots op Nederland zijn als het gaat om het aanpassingsvermogen. We zijn tot veel in staat! Jij als individu dus ook.

Veel succes!

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00