Thuiswerken. Waar moet je rekening mee houden?

Vooral in deze tijd werken veel mensen thuis. Vaak is je woning helemaal niet ingericht op thuiswerken. Hoe doe je dat precies en waar moet je op letten? Daar ga je achter komen in deze blog!

Hoe maak je je werkplek ergonomisch?

Heb je een bureau waar je aan kunt werken? Of zit je aan de keukentafel? Zorg er in elk geval voor dat je een goede (bureau)stoel hebt. Het liefste een die je in de hoogte kunt verstellen. Zo kun jij ervoor zorgdragen dat je je een goede zithouding kunt aanmeten.

Wat is de juiste zithouding?

Bij de juiste zithouding staan je voeten op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen. Je schouder en armen moeten ontspannen aanvoelen. Je arm moet in een hoek van 90-120 graden op het tafelblad liggen. Zorg ervoor dat je polsen zo recht mogelijk blijven. Dit kun je realiseren door de armleuningen van je bureaustoel op gelijke hoogte van je tafelblad te zetten.

Is je tafel te hoog en kun je die niet verstellen, zet dan je stoel ook hoger zodat je arm de juiste houding behoudt. Bungelen je voeten hierdoor, overweeg dan om iets onder je voeten te zetten zodat je ze kunt laten rusten. Zet je beeldscherm op ooghoogte, zodat je niet omhoog of omlaag hoeft te kijken en je daarmee de wervels in je nek ontziet.

Rustige werkplek

Het is ook belangrijk dat je in een rustige werkomgeving kunt werken. Zorg ervoor dat je je kunt focussen op je werk en dat je niet afgeleid wordt door huisgenoten, partners en/of kinderen. Zorg ervoor dat je in een opgeruimde ruimte zit. Rust om je heen, creëert rust in je hoofd. Denk erover na of je wel of geen muziek wilt horen.

Ergens anders thuiswerken

Thuiswerken betekent niet per definitie dat je ook echt thuis moet zijn om te werken. Je kunt er ook voor kiezen om bij mooi weer een terras op te zoeken of in het park te gaan werken. Bij slecht weer kun je ook in een café werken. Wat jij het prettigste vindt.

Beweeg af en toe ook eens

Blijf niet de hele tijd op je stoel zitten. Denk dan aan een wandelingetje tijdens je pauze, of als je een telefoontje moet plegen ga dan staan of lopen. Zo houd je je bloedstroom gaande en blijf je geconcentreerd.

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00