High potentials veroveren

Zijn hoge salarissen en een BMW lease auto nodig om de high potentials te laten tekenen? Of zoeken zij een bedrijf waar ze zichzelf in kunnen verliezen? Het aantrekken van high potentials is één van de grootste uitdagingen voor organisaties. De vergrijzing is volop in beweging en schreeuwt dan ook om talentvol personeel. De high potentials zijn hierdoor actueler dan ooit. Hoe kan je high potentials herkennen? En belangrijker: hoe kan je een high potential veroveren en behouden?

Hoe herken je high potentials?

High potentials zijn een hot topic. Over deze specifieke soort kandidaten worden veel aannames gemaakt. Zo is een medewerker met scherpe resultaten (een high performance medewerker) niet direct een high potential. Uit onderzoek blijkt dat maar 1 op de 7 high performance medewerkers een high potential is. Het identificeren van de high potentials is dan ook erg belangrijk. Voor je het namelijk weet worden de high potential plekken vergeven aan de verkeerde mensen.

Het verschil tussen high performance en high potential

De hoge prestaties van een medewerker of potentiele kandidaat zijn vaak een voorbode. Het verschil tussen high performance en high potential is hier al te signaleren. Bij high potentials is het opvallend dat zij dit resultaat vaak realiseren door het gehele team sterker te maken. Het resultaat gaat niet ten kosten van anderen. High performance medewerkers staan hier niet bij stil, het resultaat gaat namelijk voor. Heb je een proactieve medewerker die niet alleen met klanten meedenkt, maar ook manieren oppert voor het bedrijf om te optimaliseren? (a.k.a. nog beter te worden). Het is een signaal van een mogelijke high potential. High potentials willen graag met het bedrijf samen stappen vooruit maken. Deze persoon staat daarnaast altijd open voor feedback en passen dit ook direct toe. Ze willen namelijk echt beter worden in hun functioneren.

De echte high potentials beschikt over 3 eigenschappen:

  1. Ambitie
    Wil in de toekomst naar een senior functie doorgroeien
  2. Vermogen
    Heeft genoeg in zijn macht om door te ontwikkelen naar – en te functioneren op senior functies
  3. Engagement
    De intensiteit van de psychologische staat van de medewerker met het bedrijf is positief hoog

high potentials

De beste parkeerplaats of elke vrijdag bitterballen?

Weekblad Cobouw deed onderzoek naar de strijd tussen bouwbedrijven om talenten in de bouw voor hen te laten kiezen. Het bedrijf Van Lente Systeemintegratie biedt bijvoorbeeld de nieuwe projectleider de beste parkeerplaats aan. Is dat dé manier om personeel binnen te halen? Het gaat tegenwoordig niet alleen om de financiële middelen en prestiges die aangeboden worden. De sfeer en collegiale relaties hebben ook effect. De vacature van bouwbedrijf Van Wijnen start met “We willen de beste uitvoerder die er is” en eindigt met “Elke vrijdag borrel met bitterballen.” De manier waarop de high potentials worden binnengehaald dient te matchen met de bedrijfscultuur. Alleen zo weet je ze aan je te verbinden. Een high potential die een BMW lease auto krijgt bij het ondertekenen, maar liever flexibel uren willen werken is geen lang leven beschoren als high potential bij het bedrijf. De engagement (de 3e eigenschap) komt dan namelijk in verval.

Maak de high potentials gelukkig

Voor je ze verovert is het belangrijk om te weten hoe je ze behoudt. Hoe meer ervaring de high potentials namelijk opdoen, hoe meer gewilder ze worden voor de concurrenten. Salaris en/of arbeidsvoorwaarden kunnen drijfveren voor de high potentials zijn om een aanbieding van de concurrent te accepteren. Door ze gelukkig te houden met hun werk en het bedrijf krijgen deze drijfveren veel minder waarde dan je zou verwachten. Een stimulerende, gezellige en/of positieve bedrijfscultuur waarin de high potential door kan groeien naar de senior functie betekent veel. Onduidelijkheid in werk of toekomst, oncollegiaal gedrag en onprettige sfeer zorgen ervoor dat high potentials ook zonder tussenkomst van concurrent vertrekken. Blijf in gesprek met de high potentials om hun inzet te optimaliseren waardoor je hen behoudt.

High potentials van Working Rebelz

Working Rebelz beschikt over een groot bestand van schoolverlaters. Een veel gehoorde ergernis van werkgevers is dat schoolverlaters minder weten dan verwacht. Heb jij bv. al een startende projectmanager gehad die niet op de hoogte is van de LEAN methode? De high potentials van Working Rebelz zijn er klaar voor om jou te verrassen en te ontzorgen. Zij nemen jou direct werk uit handen met een minimale inwerkperiode. Ambitie, vermogen en een snelle intensieve binding met het bedrijf.

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00