Maak kennis met de Einstein (Y) generatie

Generatie Y bestaat uit 13% van de Nederlandse bevolking. Het is de generatie die op dit moment de arbeidsmarkt betreed en/of junior en medior functies bezet. De groep, die bekend staat als o.a. Millenials, Einsteins en de Google generatie, kijkt anders tegen werk aan dan oudere generaties. In dit artikel nemen wij jou mee hoe je deze medewerker in elkaar steekt.

De waarden van generatie Y

Generatie Y is ook wel bekend als de grenzeloze generatie. Het zijn zelfstandige en zelfbewuste mensen die graag verantwoordelijkheid krijgen. Ze willen er als individu ertoe doen met keuzes.

Kenmerken:

  • Ze vinden vrijheid, zelfontplooing en ontwikkeling belangrijk
  • Zijn flexibel maar wel veeleisend
  • Vinden het doen van het werk belangrijker dan wanneer het gebeurt
  • Salaris heeft een lagere prioriteit dan waardering, sfeer en uitdagingen
  • Werk is belangrijk maar geen garantie voor geluk
  • Zien de wereld vol maniakken als een plek die je samen met je vrienden moet zien te overleven

De mentaliteit van generatie Y

Motivaction onderzocht de mentaliteit van deze specifieke generatie. Zij concludeerden onder andere dat er nog nooit eerder een generatie opgegroeid is met zo veel vrijheid en zelfstandigheid. Generatie Y is (en wordt) door de vorige generatie gestimuleerd om assertief te zijn en kansen te grijpen. De vorige generatie werd opgevoed met de nadruk op soberheid, ingetogenheid en bescheidenheid. Zij namen de beslissing om als ouders hun kinderen anders op te voeden.

Omgang met generatie Y op de werkvloer

Onderzoeker Frits Spangenberg van Motivaction beschrijft goed wat het effect is van de andere opvoeding VS de werkvloer:
Voldoen aan de eisen van generatie Y kan een flinke kluif zijn voor bedrijven waar op de werkvloer oudere generaties rondlopen die juist het tegenovergestelde willen. Toch kunnen Nederlandse bedrijven die goede, net afgestudeerde jongeren willen aantrekken zich maar beter voorbereiden op de wensen van de Y’ers. Dat gebeurt nu nog te weinig, waardoor jongeren zich al snel vervelen en wegtrekken naar andere multinationals of voor zichzelf beginnen.”

Link: https://www.motivaction.nl/kennisplatform/archief/archief-2012/generatie-y-onrust-op-de-werkvloer

Voor generatie Y is uitdaging, sfeer en vrijheid in het werk belangrijker dan het werken van meerdere jaren bij één werkgever. Biedt een werkgever al deze onderdelen, dan zal deze generatie minder snel jobhoppen. Een aanname die vaak gemaakt wordt is dat generatie Y verwend is. Motivaction beargumenteert dit tegen op verschillende vlakken. Deze generatie is namelijk in de crisis de eerste geweest die ontslagen werd. En op de overbelaste woningmarkt vinden ze ook niet snel geluk.

 

Generatie Y bij Working RebelZ

Zoek jij jonge, goede medewerkers voor (parttime) junior functies die goed kunnen omgaan met verantwoordelijkheden? Working RebelZ heeft voor jou getrainde en professionele jonge medewerkers klaar staan. Deze Y medewerkers zoeken tijdens of na hun HBO/WO studie een kwalitatieve baan. Met een blik op de toekomst zoeken zij verdieping en uitdaging. Working RebelZ stimuleert dit en laten hen groeien met relevante online & offline trainingen en seminars. De kandidaten beschikken daardoor niet alleen over studie kennis, ze zijn ook op de hoogte van de up-to-date aanpak. Wij zorgen ervoor dat onze medewerkers optimaal voorbereid zijn voordat ze bij jou aangeboden worden als kandidaat.

 

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00