Tips voor leidinggeven aan jonge medewerkers

Leidinggeven aan jonge medewerkers, de huidige generatie Y, heeft meer valkuilen dan je je misschien denkt. De jobhoppers snakken namelijk naar stabiliteit en meer erkenning, maar krijgen dit vaak niet waardoor ze weer vertrekken. Working RebelZ geeft jou praktische tips voor het leiding geven aan generatie Y.

Waarom moet ik de leiding stijl aanpassen op een nieuwe generatie?

Deze bevolkingsgroep wordt steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt. Op dit moment bestaat 13% van de Nederlandse bevolking uit generatie Y, oftewel de millenials. In het bedrijfsleven zijn dit veelal de werknemers die de arbeidsmarkt betreden en/of junior en medior functies hebben. Geleidelijk aan gaan de babyboomers met pensioen en maakt generatie Y een steeds groter deel uit van de arbeidsmarkt. Om het optimale uit de werkprestaties van deze generatie te halen is het handig om de gewenste managementstijl te weten. Hun behoeftes zijn namelijk heel anders dan die van de babyboomers of de verloren generatie.

Waar heeft generatie Y behoefte aan?

Millenials hebben behoefte aan zelfontplooing en ontwikkeling. Dit zoeken zij in hun werk en in hun gehele leven. Ze willen datgene doen wat zij interessant en relevant vinden om zich in door te ontwikkelen. In het contact met vrienden, familie en collega’s is wederzijds vertrouwen, respect en waardering erg belangrijk. Negativiteit gaat al snel over wat er gebeurt is in het verleden, terwijl generatie Y liever vooruit kijkt naar waarin ze nog beter kunnen worden. Daarnaast hebben zij behoefte aan vrijheid en flexibiliteit. Het goed doen van je werk is belangrijker dan wanneer het gebeurt. De ouders van deze generatie kozen, naar aanleiding van hun eigen ingetogen en sobere opvoeding, om hen assertief en met keuzemogelijkheden op te voeden. Generatie Y heeft hier dan ook behoefte aan.

Tips voor leidinggevende van generatie Y:

Tip 1: Geef hen vrijheid met duidelijke grenzen

Generatie Y bepaalt graag zelf hoe ze het resultaat behalen. Door hen mee te geven waar het resultaat aan moet voldoen, waar zij specifiek verantwoordelijk voor zijn en wat de deadline is ervaren zij vrijheid. Managers die micromanagen zitten snel in de irritatiezone van generatie Y.

Tip 2: Blijf met ze in gesprek

In gesprek blijven is iets anders dan micromanagen. In het gesprek is er aandachtig voor de persoon zelf en de vorderingen die hij of zij in zijn ontwikkeling maakt. Tijdens het micromanagen gaat het over de details van het project. Generatie Y vindt het fijn om gezien en gehoord te worden. Als zij deze ruimte ervaren zullen zij ook sneller fouten erkennen en hun eigen werk kunnen reflecteren.

Tip 3: Maak tijd vrij voor coaching

Millenials vinden hun ontwikkeling erg belangrijk. Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd. Door hen te coaching en te laten groeien met advies worden zij krachtiger in hun uitvoering. Zoals eerder benoemd is deze generatief assertief. Ze zoeken dan ook eerder een sparringspartner om samen over de oplossing na te denken dan een leidinggevende die de oplossing voor hen bepaalt.

Tip 4: Onderbouw doelen

Generatie Y wil weten waar ze het voor doen. Door doelen van opdrachten voor hen te onderbouwen voelen zij zich serieus genomen en onderdeel van de opdracht. Ze nemen daarmee verantwoordelijkheid voor de opdracht. Onderbouw je deze doelen niet, dan voelt het als een opdracht die hun leidinggevende hen toebedeelt heeft.

Tip 5: Begrens keuzemogelijkheden

Van generatie Y wordt gezegd dat bij hen snel keuzeverlamming ontstaat. Vanaf jongens af aan krijgen ze de ruimte om zelf keuzes te maken. “Wat wil je eten? Spinazie of boerenkool?”. Hiermee werden zij in hun opvoeding gestimuleerd om voor zichzelf na te denken en assertief naar hun eigen behoefte te handelen. In hun carrière kunnen ze soms echter te hard van stapel lopen. Door minder keuzes aan te bieden hebben ze minder keuzestress.

Tip 6: Toon waardering

De behoefte hebben aan waardering is één van de grote kenmerken van generatie Y. Door deze te geven bij successen en kleine persoonlijke triomfmomenten motiveer je deze generatie. Deze tip gaat meer effect hebben dan je zelf van te voren verwacht!

Tip 7: Geef zelf het goede voorbeeld

Generatie Y kijkt op tegen de oudere generaties. Wanneer deze generaties het verkeerde voorbeeld geven (door bv. geen vertrouwen te geven) werkt dit negatief uit op de werkhouding van generatie Y. Hoe kan je dit ombuigen? Inspireer, stimuleer en enthousiasmeer generatie Y en je haalt het beste resultaat uit hen.

Op zoek naar jonge, goede medewerkers?

Bij uitzendbureau Working RebelZ staan jonge, goede medewerkers ingeschreven die op zoek zijn naar een studenten bijbaan of startersfunctie. Deze Y medewerkers beschikken niet alleen over studiekennis, ze weten ook van aanpakken. Met een zeer korte inwerktijd maken zij het verschil in jouw organisatie. Benieuwd naar een voorstel? Neem contact met ons op. 

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00