5 redenen waarom werken in de horeca goed is voor je carrière

De horeca is één van de leukste branches om in te werken. Van biertjes tappen tot tafels indekken en van kokkerellen in de keuken tot het aanprijzen van de dagschotel. Geen dag is hetzelfde. Eén ding wat je zeker weet met een studentenbaan in de horeca: je hebt veel contact met mensen. Hierdoor kun je werken aan je sociale skills en lekker netwerken! Dit soort vaardigheden zijn altijd handig voor later. Daarnaast ben je in de zomer veel aan het rondlopen op het terras. En dat betekent.. bij bruinen tijdens werk en wanneer je shift voorbij is, hoef je niet ver te lopen voor een biertje aan de bar. Dit klinkt als een baan waar iedereen van droomt. Is werken in de horeca inderdaad te mooi om waar te zijn?

Wij vroegen het aan Joey Pijl, eigenaar van VIEW in Almere. Hij opende zijn eigen horecazaak in 2014. Een grote stap voor een jonge ondernemer. Hij vertelt ons welke eigenschappen je moet bezitten als je in de horeca wilt werken. Hoe het is om in de horeca te werken, horen we van horecatijger An Nguyen. Ruim tipje van de sluier: geen dag is hetzelfde.

Allemaal leuk en aardig al die horecasto (horeca story’s) maar wat kan ik met horeca ervaring? Welke toekomst muziek klinkt er uit de boxen? Goede vraag! Daar houden we van. In deze horecablo (horeca blog)  lees je alles over werken in de horeca. Hoe ziet een dag in de horeca uit? welke beroepen sluiten erop aan? Over welke kwaliteiten moet een horecatijger beschikken?

Tijd voor een kijkje in de keuken!

Ga snel naar …

1. Hoe is VIEW Almere ontstaan?
2. Wat maakt het werken in de horeca zo leuk?
3. Wat moet je weten als je als jonge ondernemer een zaak wil openen?
4. Beroepen binnen de horeca
5. Welke 3 eigenschappen moet je bezitten als horecatijger?
6. 5 redenen waarom werken in de horeca goed is voor je carrière
7. Horecatijger An aan het woord!
8. Conclusie

1. Hoe is VIEW Almere ontstaan?

Joey Pijl is 25 jaar én eigenaar van de horeca zaak VIEW Almere. Hij is op z’n 21ste begonnen met zijn eigen zaak en inmiddels 4 jaar succesvol horeca ondernemer. Hij werkt al zo’n 10 jaar in de horeca en heeft zo’n beetje elke functie wel gehad. “Ik heb in de keuken gestaan, achter de bar, maar ik heb vooral veel ervaring in de bediening.” Joey heeft de opleiding Business aan IVA gestudeerd. Na zijn studie kreeg hij de kans om horeca ondernemer te worden. Deze kans greep hij met beide handen aan. En dat is maar goed ook want anders was VIEW Almere aan onze neusjes voorbij gegaan!

Om snel een goed beeld van Joey te krijgen, stelden wij hem wat flitsvragen

  • Cocktail op het terras of rode wijn bij het vuur? Cocktail op het terras.
  • Vis of vlees? Vlees.
  • Fooi of mond-tot-mond reclame? Mond-tot-mond reclame.
  • Dansen of een goed gesprek? Dansen!

Ontstaan VIEW Almere

Nadat Joey klaar was met zijn studie, kreeg hij de mogelijkheid om het pand over te nemen van een andere ondernemer. Ook hier weer het bewijs dat netwerken belangrijk is, want hij kwam via-via aan dit pand. “Ik heb altijd al gedroomd van een eigen horeca zaak. Hier ligt mijn passie. Ik was klaar met mijn studie en was aan het bedenken wat ik ging doen. Toen heb ik deze stap genomen met behulp van mijn ouders.” En VIEW Almere was geboren! Bij VIEW Almere kun je lunchen en dineren, maar het pand wordt ook gebruikt voor business, events en als trouwlocatie. Bruidstaarten, polonaises, laptops en agenda’s, alles komt voorbij op deze bijzondere plek!

Het concept achter VIEW Almere

Achter een goede horeca tent zit altijd een goed concept. Wat is het concept achter VIEW Almere? “Modern, anders dan de rest maar wel toegankelijk voor iedereen. Ik wilde iets neerzetten dat je in Almere niet zomaar tegenkomt. De zaak heeft een beetje de stijl van Ibiza en Bloemendaal. Van binnen geeft het een witte, strakke, moderne uitstraling. Het ziet er best wel luxe uit, maar het is tegelijkertijd toegankelijk voor iedereen.”

Horeca zaak VIEW Almere

Horeca zaak VIEW Almere

2. Wat maakt het werken in de horeca zo leuk?

Als je werkt in de horeca, word je vaak ook wel duizendpoot genoemd. Even snel 15 biertjes tappen, glazen afruimen en omspoelen en terwijl je naar de keuken loopt om iets weg te brengen, bedenk je dat tafel 2 wilde betalen. Maar wat maakt het werken in de horeca zo leuk? Teveel om op te noemen, volgens Joey. “Omgang met gasten vind ik zelf het leukst. Of het nou een middag of avond is, jij maakt deel uit van de beleving waar ze het later ook nog over zullen hebben. Feestavonden zijn leuk en een bruiloft is helemaal fantastisch! Dat is natuurlijk dé dag van iemands leven. In de horeca werk je in een gezellige omgeving, waarbij je elke keer nieuwe mensen ontmoet!”

Hoe ziet een dag eruit bij VIEW Almere?

“Elke dag een nieuwe beleving, elke dag een nieuwe ervaring. De ene keer heb je te maken met nieuwe gasten, vaak ook met terugkerende gasten. De ene dag heb je een vergadering, de andere dag heb je een groot event met 300 man. Dus, elke dag is anders. Dat maakt het werk ook zo leuk!”

3. Wat moet je weten als je als jonge ondernemer een zaak wil openen?

Voor Joey was het een grote uitdaging om een zaak te openen. “Je komt op een gegeven moment bepaalde dingen tegen, waar je niet aan hebt gedacht. Daarnaast was het aansturen en werven van personeel nieuw voor me.” Is het lastig om aan personeel te komen? “Zeker, vooral in de zomer: dan heb je namelijk altijd extra personeel nodig. Maar probeer die maar te vinden als er 80.000 horeca vacatures openstaan. Dit probleem komt veel voor tijdens het zoeken naar personeel voor in de keuken. Daar is heel Nederland op dit moment zoekende naar.”

Tips voor mensen die een eigen zaak willen openen

Joey is een jonge ondernemer en daar zijn wij zeker onder de indruk van. Net klaar met zijn studie en meteen een eigen zaak in de pocket! Dreams do come true if you work hard for it! Daarom vroegen we aan Joey welke tip hij zichzelf zou meegeven, als hij weer opnieuw een zaak zou openen. “Weet waar je aan begint en weet wat je kunt verwachten. Het kan zo zijn dat je 50 tot 60 uur in de week werkt. Soms wel meer. Een eigen zaak is niet zo één, twee, drie geregeld. Dus het is belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten, als iets niet lukt. Altijd door blijven gaan! Het gras groeit niet sneller door aan de sprietjes te trekken..”

Horeca restaurant VIEW Almere

4. Beroepen binnen de horeca

Horeca staat voor hotel, restaurant en café (Ho-re-ca). Denk aan patatzaken, luxe restaurants en een café op de hoek van de straat. Dit betekent dat er ontzettend veel beroepsgroepen binnen deze branche zijn. Om je een wat beter beeld te geven, lichten we 3 verschillende beroepen toe.

Ober

Als ober houd je je het meest bezig met het opnemen van bestellingen, het serveren van eten en drinken en het afhandelen van de betaling. Je bent continu bezig met gasten en het is dus erg belangrijk dat je sociaal en ondernemend bent. Vragen als “Is alles naar wens?” of “Kan ik nog iets voor u doen?” zijn erg belangrijk. Jij bent verantwoordelijk voor het bedienen van de gasten. En daardoor ook het visite kaartje van de zaak!

Bedrijfsleider

Als Bedrijfsleider is het jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat alles goed verloopt. Jij hebt overzicht en kunt delegeren. Geen avond is te druk voor jou! Jij bewaakt de rust en kijkt vooruit: zijn er nog genoeg koffiebonen? Is er een tafel bijna klaar met eten? Jij observeert en zorgt ervoor dat er actie ondernomen wordt. Dit betekent niet dat je dit zelf moet doen, maar wel zorgt dat het gebeurt.

Barman –of vrouw

Als barman of barvrouw ben je bezig met verschillende activiteiten achter en rond de bar. Het ligt er natuurlijk aan bij welke zaak je terecht komt. Maar denk hierbij aan activiteiten als het inschenken van drank, het schoonmaken en dekken van tafel, het bijvullen van bestek en ga zo maar door. Je bent sociaal aangelegd en vind het leuk om een praatje te maken met gasten.

Horeca medewerker aan het werk

Horeca medewerker neemt een bestelling op

5. Welke 3 eigenschappen moet je bezitten als horecatijger?

Joey heeft wel een idee:

  1. Energiek zijn: werken in de horeca is zwaar. Maar je bent continu bezig met gasten. Als je er moe of ongeïnteresseerd staat, breng je dit ook over aan de gasten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is belangrijk dat je energiek bent en vooral géén 9 tot 5 mentaliteit hebt. Dagen in de horeca kunnen namelijk best lang zijn en het komt vaker voor dat je moet bijspringen.
  2. Communiceren: in de horeca werk je altijd met groepen dus het samenwerken gaat hand in hand met communiceren. Als je niet communiceert, kan er een hoop misgaan.
  3. Gemotiveerd zijn: tot slot is jouw instelling erg belangrijk, want je moet gewoon gemotiveerd zijn om dit werk te doen. Volgens Joey is in de horeca werken zwaarder dan andere banen, omdat het werk tot in de late uurtjes kan zijn of lange dagen waarbij je weinig pauze hebt. Daarom is het gemotiveerd zijn erg belangrijk.

6. 5 redenen waarom werken in de horeca goed is voor je carrière

Volgens Joey zou iedereen wel een keer ervaring moeten op doen in de horeca. Waarom? Werken in de horeca is goed voor je carrière. Hij gaf ons 5 redenen:

1. Prioriteiten stellen

Als horeca medewerker, maakt niet uit welke functie je vervult, werk je hard. Je bent bezig met verschillende werkzaamheden en negen van de tien keer loop je in een volle zaak. Daardoor leer je prioriteiten stellen. Ga ik eerst deze tafel afruimen? Vraag of de gasten nog iets te drinken willen? Dek ik een nieuwe tafel in?

2. Motivatie

In de horeca raak je gemotiveerd. Het werk is soms zwaar, maar je collega’s en gasten zorgen ervoor dat je zo goed mogelijk wilt presteren. Een lach op het gezicht van de gast is het einddoel en daardoor raak je gemotiveerd. Hierdoor komen we bij de volgende reden.

3. Gezelligheid

“Werken in de horeca is gewoon gezellig.” Tuurlijk maak je lange dagen, maar je bent niet de enige. Al jouw collega’s zitten in hetzelfde schuitje. Daarnaast is een praatje met de gasten ook gewoon leuk. Jij zorgt ervoor dat zij een topmiddag of avond krijgen!

4. Dagelijks leven

Volgens Joey leer je ook veel op verschillende vlakken die je in het dagelijks leven ook kunt toepassen. Neem bijvoorbeeld communiceren en samenwerken met collega’s en het werken aan je social skills. Als je werkt in de horeca is sociaal zijn erg belangrijk. Je moet bijvoorbeeld inlevingsvermogen hebben om rekening te houden met de behoeften van de gasten. Al deze skills kun je goed gebruiken in het dagelijks leven en voor je carrière.

5. Collegiaal

En tot slot leer je collegiaal te zijn. Als het druk is, werk je langer door. Als er een collega onverwachts ziek is, springt een ander vaak bij. De 9 tot 5 mentaliteit leer je snel af. Je kunt het je namelijk niet veroorloven dat er niemand is om de gasten te helpen.

Horeca de weg naar succes

Horeca is de weg naar succes

7. Horecatijger An aan het woord!

An is een horecatijger van het zuiverste water. Wij vroegen haar de strepen van het lijf. An is 24 jaar, woont in Rotterdam en is momenteel druk bezig met haar scriptie voor de opleiding Communicatie. “Naast mijn studie werk ik in de horeca. Dit doe ik al sinds mijn 17e en het is me altijd goed bevallen!”

Haar allereerste horeca bijbaan was in een Thais restaurant. “Ik wist toen niets over de horeca en ik kon niet eens een dienblad vasthouden. Gelukkig waren mijn collega’s erg behulpzaam en hebben mij de fijne greepjes van het vak geleerd. Daarna heb ik gewerkt bij een Surinaamse afhaal, Chinees restaurant, Koreaans restaurant en zelfs op Schiphol. I’ve seen it all.”

Waarom werken in de horeca zo leuk is

Maar wat maakt dit werk nou zo leuk dat je het steeds weer wilt doen? Volgens haar komt dit vooral door de flexibiliteit en veelzijdigheid van de branche. Maar ook door het contact met gasten en collega’s. “Je hebt zoveel functies in de horeca. Je leert overal wel iets anders. Collega’s zijn altijd open en sociaal: met een grapje en babbeltje kom je de dag door. Daarnaast werkt iedereen ontzettend hard en vullen we elkaar aan om er een geslaagde avond van te maken!”

An kan haar tijgerbestaan (studentenbaan) perfect combineren met haar andere leven. Voilà! Nog een voordeel van werken in de horeca. En dan nog iets. Fooi op je vork! Een echte horecatijger krijgt fooitjes bij de vleet. Je wordt nog rijk ook!

Een dag in de horeca

Aan An de vraag hoe een dag in de horeca eruit ziet. Ook van haar kregen we het antwoord dat elke dag anders is. “Ik heb altijd verschillende shifts gewerkt, dus een werkdag is nooit hetzelfde. Daarnaast houd je je bezig met verschillende werkzaamheden. De ene keer neem ik bestellingen op, de andere keer sta ik achter de bar en weer een andere keer serveer ik het eten. Tegen sluitingstijd is het wel altijd hetzelfde. Je ruimt gezamenlijk op en maakt samen de zaak schoon. Daarna eten we met z’n allen een hapje of doen we nog een borrel. Vaak praten we ook na over de dag. Lekker relaxt de dag afsluiten!”

8. Conclusie

Het is duidelijk dat werken in de horeca zwaar, maar ook goed is voor jezelf. Je leert er competenties als hard werken, communiceren en samenwerken. Eigenschappen die je in het dagelijks leven en in je carrière goed kunt gebruiken. Het maakt niet uit welke functie je vervult.. Of je nou barman bent of op het terras loopt, geen dag is hetzelfde!

Een praatje maken met gasten, het bedienen van tafels, het schoonmaken van het restaurant na sluitingstijd.. Ben je een vrolijk persoon? Loop je altijd rond met een lach van oor tot oor? En kun je niet lang stilzitten? Dan ben jij een echte horecatijger! En na werktijd heb je altijd de optie om een welverdiend drankje te nemen. Fluitend je dag afsluiten met een fluitje in je hand. Wie wil dat nou niet?

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00