Afgewezen… en nu?

Je solliciteerde op jouw droombaan. Uren, dagen, wekenlang bewaakte je je mailbox. ‘Ping’. Het verlossende antwoord. Je grijpt je telefoon en leest de nieuwste e-mail. “Hartelijk dank voor uw sollicitatie. Na een selectie is besloten u niet uit te nodigen voor een 2e gesprek. De reden hiervoor is dat er geschiktere kandidaten zijn.” Met deze 3 POWER tips zet jij die afwijzing om in een succes bij je volgende sollicitatie.

POWER 1 Het is niet persoonlijk

De functie kan maar door één persoon ingevuld worden. De werkgever leerde jou in korte tijd kennen en besloot daarna dat de klik niet voldoende was. Jouw ambities blijven, ook na deze afwijzing. Leer van deze afwijzing door jouw sollicitatietraject te analyseren. Was dit voor jou echt de geschikte functie of miste je toch enkele gevraagde eigenschappen? Was jouw sollicitatiebrief sterk genoeg of kan je die eigenlijk ook wel wat aanscherpen? 

POWER 2 Pak die telefoon

Bel de contactpersoon van de vacature en vraag waarom je bent afgewezen. Doe dit altijd op een moment dat je rustig bent. (Vlak na het huilmoment door de afwijzing is dan niet zo handig) Durf door te vragen, want alleen dan kom je meer te weten.
“Een andere kandidaat was geschikter.” Een argumentatie die ook klopt, want die ander is door en jij niet. Vertel dat je graag wilt weten waardoor die kandidaat geschikter is voor de functie en/of waar jij het op aflegde tegen die kandidaat. Ga niet in discussie met je contactpersoon. Zij hebben hun keuze al gemaakt. Jouw nette en professionele afhandeling zorgt bij hen eerder voor twijfel over hun keuze, dan het achteraf proberen te overtuigen.

POWER 3 Learnings in je rugzak en op naar de volgende

Je hebt nu het gehele proces geëvalueerd. De zuurheid is wat minder geworden. Neem deze ervaringen mee in de zoektocht naar jouw echte ideale droombaan. Het is namelijk pas een droombaan als zij jou ook dolgraag willen. Je hebt geweldige talenten, ijzersterke skills en een sprankelende persoonlijkheid. On to the next job!

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00