Kijk eens rond bij jou bij je bijbaan. Heb jij ze al gespot? Van die mensen die kennis van hun vak hebben, maar niet vooraan stonden toen de sociale vaardigheden werden uitgedeeld. Travis Braburry, psycholoog en auteur van Emotional Intelligence 2.0, identificeerde in totaal 9 types. Zij maken jouw werk bij jou bijbaan extra moeilijk. Uitzendbureau Working RebelZ verzamelde voor jou de 9 asociale types. Schrik niet.. sommige beschrijvingen kunnen je soms toch akelig bekend voorkomen. Het is gelukkig nog niet te laat. Travis vermeldt er ook bij dat groei altijd mogelijk is. Een realitycheck kan verfrissend werken.
De 9 asociale types die jij bij je studenten bijbaan kan tegenkomen:
Type 1: De lafaard
Deze collega durft geen initiatief te nemen, bang om iets fout te doen. En is er toch iets misgegaan? Deze collega geeft anderen de schuld om zijn eigen fouten te verbloemen. Heb je deze collega bij je bijbaan? Maak hele duidelijke afspraken en zorg ervoor dat deze op papier staan. Dan is jouw studenten bijbaan een stuk gemakkelijker.
Type 2: De Dementor
Ken je de ziel zuigende wezens uit Harry Potter? Na hun binnenkomst lieten zij enkel de lege hulzen van lichamen achter. Schrijfster J.K. Rowling baseerde deze monsters op negatieve mensen. “Het soort dat het leven als het ware uit een kamer kan zuigen door anderen hun eigen negativiteit en pessimisme op te dwingen.” Als je deze collega bij je studenten bijbaan tegenkomt dien je dan ook goed te wapenen. Deze collega kan zelfs de leukste situaties bij je bijbaan besmetten met zijn angst en zorgen.
Type 3: Het arrogantje
Deze collega ziet alles als een persoonlijke aanval. Stel jij voor om het rooster voor je bijbaan optimaler in te richten, reageert deze collega heel fel tegen. Psycholoog Travis: “Het type arrogante collega’s zijn een verspilling van je tijd.” Bijkomend nadeel van deze mensen: zij zijn vaak minder goed in hun bijbaan en worden ze gemeden door collega’s. Hun echte probleem is geen arrogantie, maar onzekerheid. Draag jij dit masker op je bijbaan? Durf de touwtjes eens los te laten en toon je kwetsbaarder. Grote kans dat jouw studentenvacature vervullen opeens veel leuker wordt.
Type 4: De groepsdenker
“Maar dit is hoe we het altijd hebben gedaan.” Wie hoor je dit zo roepen? De groepsdenker wil alles bij het vertrouwde houden. Psycholoog Travis omschrijft het als een drenkeling aan een reddingsboei. Ze bewandelen het pad van de minste weerstand. Dat voelt wel zo veilig en gemakkelijk. Herken jij jezelf in dit profiel? Bedenk je dan dat je nooit zal opvallen bij je studenten bijbaan. Voor de toekomstige studentenvacatures die je wilt gaan vervullen dien je gewaagdere keuzes te leren maken.
Type 5: De achtergestelde
Dit type vindt dat de mogelijkheden zich nog niet hebben aangedaan. Waren er wel volop mogelijkheden geweest, dan was hij al veel succesvoller kunnen zijn. Travis: “Wat achtergestelden helaas vergeten is dat hun houding hen tegenhoudt. Mogelijkheden komen niet aanwaaien.” De oplossing? Succesvol in je studenten bijbaan ga je worden met hard werken. Dan heb je straks geweldige aanbevelingen voor je sollicitaties op de volgende studentenvacatures.
Type 6: Het korte lontje
Dit is die collega bij jouw bijbaan die bij het minste of geringste boos wordt. Dit type heeft geen grip op zijn emoties. Zij scheiden niet meer de boodschap van de ontvanger en zien jou als het kwaad. Dit zorgt ervoor dat je bij elke samenwerking je woorden meerdere malen overdenkt. “Gaat diegene hier niet boos om worden? Trap ik hem hiermee niet op zijn tenen? Dit type kan veel werkplezier op je studenten bijbaan verknallen.
Type 7: Het eeuwige slachtoffer
Heb jij een collega die altijd iets heeft? Zodra hij binnenkomt om dit te vertellen weet jij al dat je voor het komende uur vastzit. Er is geen ontsnappen meer aan. Elke keer is het iets wat ook vervelend is: een moeilijke klant, een manager die onmogelijke dingen vraagt of een collega waarmee niet te werken is. Travis: “Eeuwige slachtoffers schuiven hun eigen verantwoordelijkheid aan de kant door van iedere drempel zij tegenkomen een onbeklimbare berg te maken.” Herken jij jezelf? Maak jouw studenten bijbaan veel aangenamer door moeilijke momenten als mogelijkheden voor groei te zien. Vlucht niet in de paniek, maar kies voor leermomenten. Jouw studenten bijbaan wordt daarmee direct stuk interessanter én leuker!
Type 8: De goedgelovige
Deze collega zal niet zomaar voor zichzelf opkomen. Bij een salarisonderhandeling gaat deze persoon direct akkoord met het eerste aanbod. “Mijn manager zal vast weten wat een goed aanbod is.” Op- of aanmerkingen hebben op werkwijzen zal hij niet uiten. Deze persoon gaat namelijk volledig met de stroom mee. Hoe je uit deze rol komt? Travis: “Je verdient veel meer respect als je voor jezelf opkomt wanneer hier de mogelijkheid voor is.” Stel je dus krachtig op en sta je mannetje bij je studenten bijbaan. Nee is ook een antwoord.
Type 9: De sorry zegger
De eeuwige sorry zegger is bijna nog vermoeiender dan alle types hierboven. Travis: “Mensen met te weinig zelfvertrouwen excuseren zich altijd voor hun ideeën en daden. Bang om te falen gebruiken ze excuses als een soort vangnet. Wat zij niet beseffen is dat onnodige excuses hun ideeën minder sterk laten overkomen.” Heb jij een collega die dit elke keer doet bij jouw studenten bijbaan? Vraag hen waarom zij excuses aanbieden en vertel dat het niet hoeft. Elk idee is welkom en waardevol. Door hun vertrouwen te geven en hen bewust te maken van de sorry worden ze snel een leukere collega.
Bron: AD.nl