Beste 1e werkdag indruk

Op je eerste werkdag wil je de beste indruk achterlaten. Tijdens het sollicitatiegesprek sprong je eruit en na de onderhandelingen zette jij je handtekening onder je arbeidscontract. Nu is die grote dag daar: je eerste werkdag. Je gaat nieuwe collega’s ontmoeten, veel kennis opdoen over de werkwijzen van het bedrijf en je krijgt een nieuwe werkplek. Een stressvolle dag die jij met een smile gaat doorkomen met deze tips.

Enkele dagen voor je 1e werkdag

Je wilt zeker zijn van jezelf tijdens je 1e werkdag. (oftewel de beste indruk afgeven.) Lees de bedrijfswebsite (waaronder de teampagina) en de social media kanalen etc. Raak bekender met het bedrijf door actief met hen bezig te zijn. Like posts, pas je LinkedIn aan en deel trots hoeveel professionele zin je hebt om hier te starten.

De avond voor je 1e werkdag

De ochtend van je eerste werkdag wil je zo relaxt mogelijk zijn voor de beste indruk. Door meerdere zaken al voor te bereiden heb je ’s ochtends minder stress.

  1. Bedenk welke kleding je aantrekt en leg dit alvast klaar. Strijk je overhemd en pak zelfs al je sokken. Morgenochtend hoef je dit alleen maar nog aan te trekken.
  2. Bereid je eten voor de volgende dag voor. Waarschijnlijk weet je nog niet zeker hoe de lunch zal verlopen en zal je dat aftasten op de 1e Met jouw ingepakte tussendoortje en lunch weet je zeker dat je eten hebt.
  3. Pak een net schrijfblok of iPad in om aantekeningen op te maken. Waarschijnlijk heeft jouw nieuwe bedrijf dit voor je klaarliggen maar better save then sorry! Hier kan je alle aantekeningen over de uitgelegde werkzaamheden in maken.
  4. Ga op tijd naar bed toe. Wallen onder je ogen en een alcoholwalm om je heen omdat je je aankomende 1e werkdag vierde is nooit een goed idee.

Je 1e werkdag is aangebroken: op naar je nieuwe werk

Het is eindelijk zover. Start de ochtend relaxt en geniet van deze nieuwe mijlpaal in je leven. Ben je al bijna klaar voor die eerste beste indruk?

  1. Ontbijt goed. Je weet nog niet zeker wanneer je weer zal eten (je weet de bedrijfscultuur nog niet). Ook als je normaal gesproken niet ontbijt geven we je de tip om alsnog iets te eten. Kalmeert je maag ook.
  2. Vertrek op tijd. Zorg ervoor dat je minimaal 15 minuten eerder op je werk bent. Stel dat er files / vertragingen zijn dan ben je alsnog op tijd. Kom je zonder vertragingen aan? Dan ben je ‘gewoon’ op tijd en wordt dat bestempeld als enthousiast.
  3. Zet je telefoon op stil. Doe dit nog voor je je nieuwe werk binnenstapt.

1e werkdag: Je werkdag is gestart

Nu gaat het echt gebeuren. De eerste indruk gaat van start.. Ben je er klaar voor? Vandaag ga jij je eigen proactieve zelf zijn. Verlegenheid is vandaag niet op zijn plek. Wees nieuwsgierig en vraag actief naar onderwerpen die voor anderen vanzelfsprekend lijken. “Wil je wat drinken?” “Ja, graag. Zal ik direct even meelopen? Dan weet ik direct hoe de machine werkt.” Het is heel gewoon dat jij dit niet weet, maar jouw nieuwe collega’s staan er misschien niet bij stil dat je dit niet weet. De collega die jouw inwerkt kan vast jouw vragen beantwoorden over bv. het rookbeleid en het gebruik van mobiele telefoons. Deze persoon is ook degene die jou in een sneltreinvaart in de roddels mee kan nemen. Onze tip is om hier niet teveel in mee te gaan, blijf neutraal en vind iedereen aardig.

Deze 1e werkdag is het belangrijk dat je jezelf bent. Het is namelijk de start van jouw nieuwe baan en jouw 1e indruk zullen mensen blijven onthouden. Wees leergierig, enthousiast en vraag door. Duizelt het je allemaal even? Houd dan je hoofd koel en geef aan dat je het graag even samenvat voor jullie doorgaan. Jij als professional hebt namelijk stalen zenuwen.

Einde 1e werkdag

Komt jouw werkdag bijna aan zijn einde? Kijk even rond hoe je collega’s met het einde van de werkdag omgaan. Rent iedereen de deur uit, blijft iedereen onverstoorbaar zitten of wordt er rustig opgeruimd? Jij dient je hieraan aan te passen. Zorg ervoor dat je na je 1e werkdag geen grote afspraken hebt. Dan kan je bijkomen van deze geweldige 1e werkdag. En je klaarmaken voor de 2e werkdag!

 

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00