Heb jij al plannen voor het extra uur dat je door de wintertijd cadeau krijgt? In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur ’s nachts gaat de klok een uur terug. Vele mensen zullen, tijdens het verzetten van de klok, genieten van een uur extra slaap of nog een extra drankje in de kroeg drinken. Maar de wintertijd die ingaat betekent ook voor meerdere beroepsgroepen één uur langer werken bij hun bijbaan / baan. Denk aan de spoedeisende hulp, barpersoneel en ook de nieuwslezers van de NOS. Working Rebelz zocht voor jou de effecten van de wintertijd uit en wat dit doet met jouw kwaliteiten op werk. Dan kan jij geheel voorbereid bij je bijbaan starten. (Of ’s nachts als een bikkel doorwerken bij je studentenwerk.)
Details op een rijtje
- Ingevoerd in: 1977
- Reden: Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden. Daarom gaat de klok in de zomer één uur vooruit. In de winter gaat de klok een uur achteruit om in de ochtend één uur eerder licht te hebben
- Kip of het ei: de wintertijd is de standaard tijd
- Wanneer: laatste weekend van oktober
- Hoeveel: 70 landen doen mee aan de wintertijd en zomertijd
- Discussie: De reden voor de invoer is niet meer actueel. Tegenwoordig zijn er veel banen en bijbanen die wisselende werktijden kennen. waardoor over de gehele dag (en nacht) energie gebruikt wordt.
Effect wintertijd op je bijbaan
Het extra uur kan een jetlag gevoel opleveren. Als je terugkomt van een vakantie vanuit Azië kan je bijvoorbeeld ook veel eerder wakker worden. De wintertijd doet dit ook met je (ook al is het maar één uurtje). Je lichaam is niet gewend aan het extra uur. Hierdoor ben je ’s ochtends eerder wakker, klaar om naar je bijbaan of studie te gaan. ’s Avonds kan je ook sneller moe zijn. Je hebt daarnaast ook vroeger op de dag honger, dan dat de lunchpauze bij je bijbaan aangebroken is. Lang leven de tussendoortjes!
Tijdens de wintertijd voelen de dagen korter (want het is minder lang licht) waardoor jij jouw bijbaan een stuk zwaarder kan ervaren. De wintertijd heeft als gevolg dat je je minder energiek voelt. Je gewone workload bij je bijbaan kan dan ook een stuk zwaarder aanvoelen. Last but not least: je concentratie kan lager zijn doordat je niet je bekende ritme volgt. Dus die zware workload dien je voor mekaar te krijgen met een muizen concentratie. Al deze effecten bij elkaar opgenoemd maken de overgang naar wintertijd niet erg aantrekkelijk.
Optimaal presteren bij je bijbaan in de wintertijd
Hoe gaan we die wintertijd goed te lijf? Een goede voorbereiding is de beste aanpak voor een soepele overgang naar de wintertijd. Hoe beter jij voorbereidt, hoe beter jij uiteindelijk presteert bij je bijbaan. Blijf niet de tijd omrekenen naar wat het ‘voorheen’ was, hoe aantrekkelijk het ook lijkt. De euro’s rekenen we ook niet meer in guldens om. Leef in het nu. Je telefoon zal daarnaast automatisch de tijd voor je verzetten. Maak niet de denkfout dat je deze nog even verzet, want dan ben je alsnog te laat bij je bijbaan. En wat betreft slapen: net zoals met een jetlag verschuift je slaapritme geleidelijk mee. Een lichtlamp helpt je ’s ochtends het beste met energiek opstaan. A.s. maandag denk jij: “Op naar weer een geweldige werkdag bij mijn bijbaan!”