035 303 8230 info@workingrebelz.nl
Home » Werknemers » Hoe ga je om met irritaties op het werk?

Hoe ga je om met irritaties op het werk?

21-03-2019 | tips, Werkgevers, Werknemers

Het komt overal voor: irritaties op het werk. Dat is ook niet gek. Want waar meerdere mensen werken, zijn verschillende karakters, meningen, noem maar op. Los van dat het misschien logisch is, kunnen irritaties op het werk de sfeer goed verpesten. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je je dag moe, gestrest of geïrriteerd doorbrengt. Hoe je hiermee kunt omgaan? Deze blog helpt je hierbij.

Waar gaat het over?

Als eerste is het goed na te gaan waar het precies over gaat. Alleen dan kun je bepalen hoe je ermee zult omgaan. Daarbij kan het goed zijn je in te leven in de ander. Als voorbeeld: er zijn irritaties over een collega die constant z’n telefoon checkt. Daarover wordt gekletst, iedereen vindt er iets van. Voor je het weet is die collega, achter zijn rug om, mikpunt van geroddel. Maar is dat wel eerlijk? Kijk eens of je kunt achterhalen waarom hij steeds op z’n telefoon zit. Misschien heeft het met zijn thuisfront te maken. Een ander voorbeeld: collega’s van een bepaalde afdeling reageren altijd stug of oncollegiaal. Voor je het weet ontstaat er wrijving tussen afdelingen. Maar speelt er misschien iets anders? Is de werkdruk te hoog op die ene afdeling? Is er sprake van onderwaardering?

Bekijk irritaties en gedoe op het werk dus altijd eerst van een afstand en vraag je af: waar gaat het echt over? Als je dat eenmaal weet, kun je vervolgens drie dingen doen: veranderen, accepteren of weggaan.

Maak het bespreekbaar

Wil je iets aan de situatie doen, dan kun je het bespreekbaar maken. Daar is moed voor nodig. De juiste voorbereiding helpt je een eind op weg. Allereerst kun je de situatie bespreken met iemand uit je vriendenkring of met familie. Vertel daarbij je bevindingen (waar gaat het over) en focus op je eigen gevoel. Wat doet het met je en waarom is het voor jou belangrijk dat er iets verandert? Zo zorg je ervoor dat je de situatie goed op een rijtje zet en niet vanuit emotie de boel aanpakt. Vervolgens bespreek je het op het werk. Zorg dat je dit tactvol doet en vanuit jezelf praat. Assertiviteit noemen we dat: het uiten van je gedachten, meningen en gevoelens op een tactvolle, niet kwetsende manier. “Ik voel mij ongemakkelijk bij wat hier gaande is” werkt bijvoorbeeld beter dan “dat geruzie tussen jullie moet echt stoppen.” Als je praat vanuit je eigen emotie, kan niemand zich aangevallen voelen en kun je niet worden genegeerd. Op deze website vind je meer tips om een moeilijk gesprek op de rit te houden.

Heeft dit alles geen effect? Dan kun je altijd naar je leidinggevende stappen. Ook hierbij geldt dat je vanuit jezelf moet praten: wat is er volgens jou aan de hand, wat doet dat met je en wat heb je nodig om het beter te maken.

Accepteer de situatie

Misschien nog wel moeilijker dan veranderen, is accepteren. De situatie voor lief nemen. Dat kan overigens niet altijd. Bijvoorbeeld bij een onveilige situatie of pestgedrag. Dat kun je gewoon niet accepteren. Maar andere dingen kun je soms wel voor lief nemen. Hoe je dat doet? Ouders van kleine kinderen gebruiken vaak de uitdrukking: choose your battles. Als ouder kun je de hele dag politieagent spelen. Maar je kunt er ook voor kiezen sommige dingen voor lief te nemen. Niet omdat alles mag, maar omdat je anders leegloopt qua energie. Hetzelfde geldt voor gedoe op de werkvloer. Iets of iemand accepteren houdt in dat je daarna geen energie meer verliest aan deze situatie of persoon. Het is niet altijd makkelijk, maar je hebt altijd de keuze. En oefening baart kunst.

Loop ervan weg

Als laatste mogelijkheid kun je weglopen van de situatie. Dat is trouwens iets anders dan accepteren: bij accepteren doe je namelijk niets. Bij weggaan loop je letterlijk weg van wat er speelt. Dat kan een andere werkplek zijn, als je bijvoorbeeld last hebt van een luidruchtige collega. Het kan ook een andere baan zijn, als het probleem te groot is. Bedenk wel dat weglopen eigenlijk gelijk staat aan ‘niet-oplossen’. Bij een volgende baan heb je vast en zeker weer te maken met irritaties op de werkvloer. Ook dan kun je weer weglopen, maar de vraag is hoe lang je dat volhoudt. Daarom is weggaan wat ons betreft het laatste redmiddel en alleen een optie als de andere twee niet hebben gewerkt.

Recente vacatures

Verkoopmedewerker kledingwinkel

Deventer
 KiK
Bijbaan
3,34 - 10,05 p/u

Zoek jij nog een leuke baan voor op koopavonden en in de weekenden/vakanties? Woon je ook nog eens in de buurt van Deventer, lees dan snel verder want wie weet kun jij aan de slag bij Kik als verkoopmedewerker!

Bekijk vacature

STARTER?

Sales Medewerker Buitendienst

Bergen op Zoom
 Stream-online
Parttime, Fulltime
840,- a 1.680,- + Bonus

Voor een ambitieus en dynamisch bedrijf zoeken wij een Sales Medewerker voor de regio Bergen op Zoom! Iemand met commercieel talent, een rijbewijs én een MBO diploma.  Heb jij zin in een nieuwe uitdaging waarin je jouw sales talent kunt gebruiken?

Lees snel verder!

Bekijk vacature

TOP JOB

Telesales Agent

Hilversum
 Working RebelZ
Freelance
Bonussysteem

Blaas jij iedereen omver met jouw commercieel talent? Heb jij altijd een woordje klaar én wil jij zelf je salaris bepalen? Dan hebben we een job voor jou in Hilversum bij Working RebelZ!

Bekijk vacature

Verkoper

Utrecht
 VodafoneZiggo
Fulltime
2.000,- a 2.200,- p/m

VodafoneZiggo zoekt verkooptalent! Heb jij sales ervaring op zak, een flinke berg enthousiasme en liters ambitie? 40 uur per week beschikbaar?

Lees dan snel door voor de details!

Bekijk vacature

SUMMER JOB

Sales Promotor

Breda
 Dutch Moving Media
Tijdelijk, Freelance, Bijbaan
8,- a 15,- p/u

Draag jij al een beetje commerciële bagage bij je en ben je op zoek naar meer sales uitdagingen? Dan hebben wij er eentje voor je. Deze zomer sta je aan voor 3-4 dagen per week.

Lees je verder?

Bekijk vacature

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00