Hoe maak je een sollicitatie video?

Het wordt steeds gebruikelijker dat je via een sollicitatievideo solliciteert bij een bedrijf. Sterker nog, bij sommige bedrijven is het zelfs een vereiste in het sollicitatieproces.

Daarnaast is de concurrentie op de arbeidsmarkt hoog en dit zal alleen maar toenemen. Jij moet dus opvallen en jezelf onderscheiden.

Wat is een sollicitatievideo

In jouw sollicitatievideo combineer je je ervaring en je motivatie. Jij kan jouw persoonlijkheid, vaardigheden en kwaliteiten op deze manier goed laten zien. Je doet dit op een leuke en unieke manier om de werkgever te overtuigen van jouw talent.

Lees dus absoluut niet je CV en/of motivatie voor, want dat kan de werkgever natuurlijk zelf ook. 

Met onze handige stappenplan kun jij een opvallende sollicitatievideo maken.

Stap 1: De voorbereiding en inhoud van je video

Je video moet uniek en waardevol zijn, samen met een persoonlijke touch. Zo kan jij laten zien wie je bent en waarom jij geschikt bent voor de functie.

Bedenk van tevoren wat je wil vertellen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk van jezelf laten zien, maar zorg dat je video maximaal 30-60 seconden duurt. Je gaat de belangrijkste elementen uitlichten en dat kan je gemakkelijk doen door de volgende vragen in je video te beantwoorden.

  1. Wie ben ik?
  2. Wat wil ik?
  3. Wat kan ik?
  4. Waarom moet ik uitgenodigd worden?

TIP: in je video sollicitatie is er veel ruimte voor creativiteit en je enthousiasme, maar zorg ervoor dat je de boodschap van je video niet vergeet. Dwaal niet af en wees duidelijk.

Stap 2: Kies je locatie

Kies een ruimte waar je sollicitatievideo gaat opnemen. Dit moet een plek zijn met voldoende licht, waar je ongestoord je verhaal kunt vertellen. Ook is het belangrijk dat je voor een rustige achtergrond kiest, zodat de kijker niet afgeleid wordt.

Stap 3: Oefen je tekst

Je hebt op papier staan wat je wilt vertellen, maar oplezen is een absolute no-go. Maak de boodschap jezelf eigen, zodat het natuurlijk overkomt en niet ingestudeerd lijkt.

Stap 4: Je houding

Creëer de juiste verwachting, maar blijf jezelf. De indruk uit je video, verwacht de kijker ook op het sollicitatiegesprek. Dus acteer geen personage.

Stap 5: Het opnemen

Nu kan het echte werk beginnen, je gaat je video opnemen. Zorg ervoor dat je in de camera kijkt. Kies een camera positie waarbij je goed contact maakt met de kijker en zij jouw ogen goed kunnen zien. Begin met een pakkende openingszin. Trek de aandacht van de kijker en wek de interesse om verder te kijken.

TIP: Horizontaal filmen. De achter camera is beter dan je selfie camera.

TIP: Keep it short and simple.

Stap 6: Je video editen

Het is natuurlijk fantastisch om in een keer de perfecte video op te nemen, maar toch ontkom je niet aan een klein beetje editen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een foto, een achtergrondmuziekje toevoegen en eindigen met je contactgegevens.

Stap 7: De sollicitatievideo versturen

Je hebt veel geoefend, je bent mega kritisch geweest en je hebt uit meerdere takes het beste beeldmateriaal geedit. Je sollicitatievideo is een feit.

Zorg ervoor dat je video online staat, je kunt je video natuurlijk gewoon op verborgen zetten. Deze URL ga je gebruiken. Wanneer het bedrijf geen ruimte in het sollicitatieformulier heeft om een video toe te voegen, adviseren wij om de link toe te voegen in je CV en in je motivatiebrief te verwijzen naar je video.

TIP: Alsnog gebeurt het regelmatig dat werkgevers en/of recruiters de video niet zien, dus bel er altijd nog even achteraan om ze hierop te attenderen. Zo laat je gelijk zien dat je interesse hebt en extra moeite doet voor de sollicitatie.

Ready – Set – Go…. Heel veel succes en vergeet niet…. SHINE!! Want jij bent de ster in je eigen video!

Succes!

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00