Jongeren aanspreken: op welke manier doe je dat?

Het aanspreken van jongeren blijft lastig. Hoe zorg je ervoor dat ze gaan nadenken over serieuze zaken? Hen aanspreken over mogelijke schulden blijkt niet effectief. Het gaat het ene oor in en het andere oor weer uit. Jongeren aanspreken doe je niet alleen door te zenden maar door in gesprek te gaan. Ook is het belangrijk dat het benefit direct duidelijk is.  What’s in it for them? Vertel het meteen, verpak het leuk en je hebt de aandacht. Gemeente Utrecht wilde jongeren laten nadenken over zo’n serieus onderwerp. Geld. Kan het serieuzer? Hoe pak je dit aan? Young Works ging deze challenge aan en kwam met een verrassend concept: check wat je misloopt. Door het concept te ondersteunen met een social campagne, raakten jongeren geïnteresseerd in serieuze zaken als studiefinanciering en loonheffing.

Case: Check wat je misloopt

Hoe trek je de aandacht van jongeren?  Door interactie en co-creatie aan te gaan. Dit concept kwam tot stand door onderzoek van Young Works. Het onderwerp ‘geld’ blijft lastig voor jongeren en het is zonde als je geld misloopt. Het concept ‘check wat je misloopt’ was born! Tijdens dit concept stond co-creatie met de doelgroep centraal: er werd een pinautomaat ontwikkeld die voor jongeren berekende hoeveel geld ze misliepen. Slim, want jongeren kunnen elke cent gebruiken! De pinautomaat, die geplaatst was bij ROC Midden Nederland, trok tientallen jongeren. Ze zagen precies hoeveel geld ze misliepen en werden getriggerd om hier iets aan te doen. That’s in it for them!

Hoe werkt het?

Je staat voor de pinautomaat en krijgt eerst een aantal vragen voorgeschoteld zoals ‘Heb je een betaalde bijbaan?’ en Vraag je loonbelasting terug bij de belastingdienst?’ Vervolgens print de automaat het bedrag dat je laat liggen. De ene student loopt €80 mis en de ander €0. De studenten die een groter bedrag mislopen, gaan direct in gesprek met een Cash Coach voor vragen en hulp.

Doe de test!

Heb je de pinautomaat gemist? Geen probleem! Via deze link kun je er alsnog achter komen hoeveel geld je misloopt. Komt er uit de test dat je een bedrag misloopt? Dan kun je vrijblijvend chatten of een afspraak maken met de Cash Coaches. Zij kunnen jou helpen met het aanvragen van bepaalde toeslagen of andere geldzaken. Succes!

Blogs die interessant zijn voor jou

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00