Word nu rijk van jouw bijbaantjes pensioen

Heb jij bijbaantjes gehad in jouw tienerjaren? Of zelfs in je studententijd? Dan ben je misschien rijker dan je dacht! Het is bij veel (grote) werkgevers, zoals supermarkten en horeca, gewoon dat iedere werknemer een pensioen opbouwt. Dit opgebouwde pensioen nu laten uitbetalen kan jou een klein fortuin opleveren. Uitzendbureau Working RebelZ tipt jou hoe je dit kan aanpakken. Maar wacht niet te lang! Vanaf 2019 is afkoop alleen mogelijk bij pensionering.

Pensioen uitbetalen van jouw studenten bijbaan

Pensioenbeheerders verdienen geld op het beheren van jouw pensioen geld. Voor hen is het dan ook interessanter om meerdere hele hoge pensioenen te beheren, dan heel veel kleine, lage pensioenen van bijbaantjes. Ze moeten namelijk voor elk pensioen dat zij beheren administratie handelingen uitvoeren. Als jij, over vele jaren, met pensioen zullen zij jou elke maand misschien een betaling van 5 euro moeten uitbetalen. Dat brengt hoge administratie – en betalingskosten met zich mee. Veel pensioenbeheerders staan er dan ook voor open om jouw pensioen, dat je opbouwde tijdens je bijbaantjes, in één keer uit te betalen. Daar hoeven ze niet mee te wachten tot jouw pensioen. Dat mag nu al! Wel dienen zij zich aan meerdere regels te houden.

Regels pensioen afkoping bijbaan

De belangrijkste voorwaarde van het AMF, Autoriteit Financiële Markt, is dat je niet meer deelneemt aan de pensioenregeling. Je spaart dus geen pensioen meer bij deze partij. Je pensioen is namelijk geen spaarrekening waar je geld van kan opnemen wanneer je dat wilt. Pensioenbeheerders mogen jouw pensioen van jouw bijbaantjes in één keer uitkeren als jij een klein pensioen hebt. Dit betekent een pensioenuitkering tot €467,89 per jaar, oftewel ca. €39,- p. maand. Wees je er wel bewust van, je krijgt dan in de toekomst geen pensioen meer uitgekeerd van je bijbaantjes. Lees hier alle AMF regels uitgebreid.

Hoe werkt pensioen afkoping?

Officieel mag je zelf geen afkoop aanvragen, het recht hiervan ligt namelijk bij de pensioenbeheerder. Het AMF zelf geeft aan “Vragen staat vrij” en dus mag je wel altijd jouw pensioenbeheerder bellen met een voorstel. Hoe pak je dit aan?

  1. Zet op een rij bij welke werkgevers je allemaal studenten jobs hebt gehad. Vergeet ook niet de bijbaantjes zoals vakkenvuller van toen je 15 was. Ook toen bouwde je pensioen op!
  2. Nu is het belangrijk dat je weet bij welke pensioenbeheerders deze werkgevers zitten aangesloten. Mogelijk ontvang je één keer per jaar post van de pensioenbeheerder en weet je al wie dit is. Mocht je dit niet weten dan kan je dit direct navragen bij je oude werkgevers.
  3. Alles op een rijtje? Dan kan het pensioen afkopen nu echt van start! Bel met de pensioenbeheerders en vraag naar het pensioen dat jij hebt opgebouwd. Als dit onder de grens van een klein pensioen valt dan kan je de vraag stellen om het af te kopen.
  4. De pensioenbeheerder kan hier met een voorstel voor afkopen op reageren. Je kan altijd proberen te onderhandelen met hen. Je gaat hen namelijk veel geld besparen in de toekomst!

Wie niet waagt, wie niet wint! Wil jouw pensioenbeheerder niet meewerken aan de uitbetaling? Solliciteer dan op één van de studenten vacatures van uitzendbureau Working RebelZ en verdien je eigen geld!

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00