9 tips succesvol solliciteren via Skype

Het komt steeds vaker voor: eerste sollicitatiegesprekken die via Skype verlopen. Niet alleen voor internationale vacatures is het een uitkomst, ook voor openstaande vacatures in Nederland wordt het steeds gewoner. Het is simpeler, goedkoper en eenvoudiger voor beide partijen. Working RebelZ zet 9 tips voor je op een rij om een goed sollicitatiegesprek via Skype te voeren. Heb je die allemaal doorgenomen? Bekijk dan ook de infographic onder de tips met alle kleine checkpunten.

9 tips voor een skype sollicitatiegesprek:

 1. Update je skype profiel

Heb je ooit je skypenaam aangepast nadat je je aanmelden voor skype? Als je dit niet gedaan hebt, dan heet je op dit moment misschien wel Anne10089. Deze gebruikersnaam geeft geen professionele indruk. Kies voor een duidelijke en zakelijke profielnaam en profielfoto. Bekijk hier onze blog over professionele profielfoto’s.

 1. Kleed je voor een sollicitatiegesprek

Trek datgene aan wat je gedragen zou hebben naar een fysiek sollicitatiegesprek. En vergis je niet dat alleen je bovenkleding sollicitatieproof moet zijn. Hoe lekker die yogabroek ook zit, een pantalon geeft je meer zelfverzekerdheid. Dress to impress. Zeker met een skypegesprek kan je hier juist punten mee scoren.

 1. Test je camera en achtergrond

Het is een zakelijk gesprek en je wilt dan ook geen privé elementen op de achtergrond zien. Door je camera te testen ben je je voor het gesprek bewust wat je gesprekspartner gaat zien. Dan kan je dit nog recht trekken voor je gesprek start. Nog een goede tip: Zet je laptop op een stapel boeken (uiteraard wel steady) zodat je recht in de camera kan kijken. Mocht je camerabeeld te weinig of te veel licht geven, dan kan je deze instellingen wijzigen. Ga nar extra > instellingen > video instellingen. Uiteraard kan je ook de verlichting in de kamer waar je zit aan of uit doen.

 1. Gebruik een headset / oortjes

Eén van de grootste ergernissen bij skype gesprekken is omgevingsgeluid dat ruis geeft in het gesprek. Door oortjes te gebruiken kan de recruiter jou horen en jij hem of haar. Zorg er wel voor dat je oortjes hebt met een microfoon.

 1. Leg alles binnen handbereik

Pak, voor het gesprek start, alle materialen die je nodig hebt tijdens dit gesprek:

 • Kladblok en een pen (voor aantekeningen ; want een storend omgevingsgeluid is ook het getik van jouw toetsenbord)
 • A4-tje met vragen en gesprekspunten uitgeprint (het klikken van je muis naar je Word bestand met vragen kan de recruiter interpreteren dat je misschien iets anders aan het doen bent)
 • Glas water (een slokje water nemen mag zeker. Eten tijdens het gesprek is echter een no-go)
 • Je CV en sollicitatiebrief uitgeprint (ook hier gaat de redenen van het klikken van je muis op)
 1. Test je verbinding en kies voor zekerheid

Zorg ervoor dat je tijdens het sollicitatiegesprek geen verbindingsproblemen gaat krijgen vanwege een slechte wifi. Heb je er geen vertrouwen in? Sluit dan een vaste netwerkkabel op je modem aan voor een betere kwaliteit.

 1. Maak oogcontact met je gesprekspartner

Hoe aantrekkelijk het ook is om naar je eigen beeld te kijken hoe je eruit ziet en of je jezelf goed presenteert is oogcontact erg belangrijk. Weersta dan ook de verleiding om naar jouw camerabeeld te kijken en kijk je gesprekspartner aan op het beeldscherm.

 1. Laat mensen uitpraten

Skype heeft vaak een vertraging van 1 tot 2 seconden. In een fysiek gesprek zijn we gewend direct op iemand te reageren. Door de vertraging van skype dien je rust te hebben in je antwoord en bewuster te zoeken naar het moment om antwoord te geven. Laat de ander ook uitpraten voor jij begint te praten. Door elkaar praten op skype zorgt voor een onduidelijk gesprek.

 1. Einde gesprek? Verbreek goed de verbinding

Je zal niet de eerste zijn die vergeet zijn camera uit te zetten en/of de verbinding per ongeluk niet verbreekt. Klik heel bewust op ‘ophangen’ en sluit skype af. Nu kan je weer vrij uit praten.

Niet uitgenodigd voor een 2e sollicitatiegesprek?

Working RebelZ heeft diverse studentenvacatures en startersfuncties. Schrijf je gratis in als werkzoekende & solliciteer op jouw toekomstige studentenbaan of startersbaan.

× Chatten? Available from 08:00 to 18:00