Terug naar de roaring twenties

Zo sta jij weer aan het roer als starter of student!

De twintigers van nu beginnen er veel later mee: huisje, boompje, beestje. Studies duren langer; vaste banen liggen niet voor het oprapen; hypotheekverstrekkers zijn minder happig op flexcontracten en voilà: het gros van de twintigers blijft langer thuis wonen en hopt van contract naar contract. Zonder vast baantje geen huisje, geen boompje en geen beestje. Hoe kun jij er als student of starter voor zorgen dat jij 1-0 voor staat? Hoe keren we het tij? Terug naar de roaring twenties!

Twintigers wachten met het nemen van grote stappen

In een artikel van de Volkskrant van 13 mei j.l. werden de twintigers met hun neus op de feiten gedrukt. Een vaste baan, het kopen van een huis, samenwonen: het wordt naar achter geschoven. Redenen?

1. Flexwerk & langer onderwijs

De cijfers van het Centraal bureau voor de Statistieken (CBS) liegen er niet om, wordt in het artikel gesteld. In 2008 had 50 % van de 24-jarigen een vaste baan, in 2018 werd dit percentage pas bereikt bij 27-jarigen. Daarbij genieten de studenten van nu langer sowieso langer onderwijs waardoor zij later komen kijken op de arbeidsmarkt.

Zorg ervoor dat je de continuiteit laat zien in je studie of loopbaan

2. Langer thuis wonen

Geen vast contract, geen hypotheek. Daardoor worden er minder huizen gekocht. Tel daarbij op: de invoering van het leenstelsel. Bye bye beurs! 

Levensplanning schuift op

Huisje loopt niet weg, boompje kan wachten en beestje zal niet direct uitsterven… Maar hoe zit het met de kinderen? Ton Wilthagen is hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg en denkt er het zijne van: “Dit is een kentering. De jongeren van nu passen hun leven erop aan” aldus Wilthagen. Het CBS bevestigt dit: in 2008 had 20 % één of meer kinderen terwijl dit in 2018 nog maar 15 % was.

Tips & tricks om aan het roer te blijven

Als twintiger wil je misschien sneller stappen maken dan je kunt. Wat kun je doen behalve de lotto winnen? Wij hebben wel wat ideeën.

1. Zoek een interessante bijbaan!

Als de studies dan langer duren, zorg er dan voor dat je in ervaring 1-0 voorstaat als je klaar bent met studeren. Er zijn genoeg interessante manieren om geld te verdienen en te werken aan je cv tegelijkertijd! Check onze vacatures in verschillende beroepsgroepen. Voor ieder wat wils en wat works!

Voorbeeld: je volgt een commerciële opleiding. Aan theorie geen gebrek maar een beetje praktijk ervaring zou er best ingaan. Check om te beginnen eens of wij niet een leuke parttime functie voor je hebben in de sales. Al doende (verkopende) leert men! Misschien zit er wat voor je bij salestijger!

2. Zorg voor continuïteit in je studie/carrière pad!

Dat jouw eerste echte baan nog even op zich laat wachten, wil niet zeggen dat je carrière pad nog niet geboren is. Waarschijnlijk weet je als twintiger wel welke richting je op wilt en kun je je competenties wel ontwikkelen in die richting. Dit kan zijn door een baantje te nemen in je studierichting maar ook een stage die aansluit bij je studie.

Bonustip: twintigers studeren langer, prima. Zorg er in elk geval voor dat wat je langer studeert (een extra studie, extra vakken, een minor, een tijdje studeren in het buitenland) ook echt iets bijdraagt en zorgt voor een logische lijn op je cv die jouw interesse steeds concreter maken.

zorg dat je 1-0 voorstaat als student zijnde

3. Volg een training!

Heb je als commerciële student nog geen zin om de handen uit de commerciële mouwen te steken, volg een training! Op deze manier oefen je wel in het voeren van sales gesprekken maar hoef je niet bang te zijn dat je je target niet haalt. Misschien is een verkooptraining wel wat voor jou! Lees hier meer over een verkooptraining. Je leert verkooptechnieken waarvan je niet wist dat ze bestonden. Die zijn vast in de pocket

4. Ga sparen!

Woon je nog thuis? Elk nadeel (eten wat de pot schaft; meehelpen met afruimen; je eigen zooi achter je kont opruimen….genoeg) heeft zijn voordeel! Zo heb je nog geen hoge vaste lasten als huur, hypotheek, gas water licht…. Dat scheelt een hoop! Als jij tip 1. ook ter harte neemt en een interessante job hebt gefixt, kun je dat geld opzij zetten. Als jouw tijd dan komt en je staat op het punt om een huis (of een boom of een beest) te kopen dan kun je eigen geld inleggen. Gevolg: lagere hypotheek, minder hoge maandelijkse lasten. YES!

Verhaal uit de praktijk

Jij denkt nu: super leuk een blog over twintigers die nog thuis wonen en geen vaste baan kunnen krijgen, maar is dat niet een beetje generaliseren? Uhm, misschien alhoewel het CBS werkt met echte cijfers en als cijfers iets niet doen….. dan is het liegen. Maar lezer, je hebt zeker een punt: er zijn ook verhalen van twintigers die het leven van een dertiger leiden als je kijkt naar huisje, baantje, beestje

Soms hoef je niet heel lang te zoeken naar een voorbeeld uit de praktijk. Marketing Manager bij Working RebelZ is zo’n twintiger die al helemaal gebakken zit. We vroegen Stefano van Galen over zijn baantje, huisje, boompje en beestje…..

Stefano van Galen

#baantje
Mijn leven is meer zo gelopen dan dat het een doel was om snel een vaste baan te hebben. Ik wilde wel graag praktijkervaring opdoen en daarom ben ik een stage gaan volgen. Dat heeft goed uitgepakt want daar mocht ik blijven werken. Inmiddels werk ik hier al 4 jaar en heb inmiddels een vast contract. Ben dus wel echt blijven plakken!

#huisje
Ik woon samen met mijn vriendin in Hilversum. Zij wilde eigenlijk naar Amsterdam omdat ze daar studeert maar ik woonde hier al dus toen trok ze bij me in. Ik ben op mezelf gaan wonen toen ik een baan kreeg. Een huis kopen duurt nog wel even. De huizenprijzen zijn zo hoog. Het zou wel kunnen want ik heb een vast contract maar ik voel de behoefte niet zo. We wonen hier prima!

#boompje
We hebben nog geen planten in huis. Ik denk dat mijn vriendin het wel leuk zou vinden maar ik heb niet zo veel zin in de moeite. Die bewaren we voor later.

#beestje
Toevallig zijn we nu aan het nadenken over een hond. Enige is dat we alle twee werken dus dat is lastig combineren. Kinderen voorlopig nog niet. We willen dan echt alles voor elkaar hebben.

#toekomstje
Als ik nu zo naar mijn leven kijk dan ben ik wel blij met hoe het is. Tegelijkertijd: ik weet niet beter. Ik ben hierin gerold en ben dit gewend. Soms vind ik het wel jammer dat ik de echte studententijd gemist heb: veel uitgaan, doordeweeks uitgaan. Dat is niet iets wat je in kunt halen. Als dit niet op mijn pad was gekomen dan was ik denk ik verder gegaan met studeren, dan had ik nog een HBO opleiding gevolgd bijvoorbeeld. Doordat je als mbo student vroeg (jong) stage gaat lopen, bestaat er natuurlijk een kans dat je ook jong de arbeidsmarkt op gaat en zorgt er weer voor dat andere zaken in de versnelling komen.

De toekomst begin NU!
Twintigers jullie horen het: loop stage, zoek een bijbaan, ga sparen! Zorg ervoor dat het sprankelt om je heen. Dat je iets doet met een reden en een doel voor ogen. Een training omdat je iets wilt leren; een stage omdat je de andere kant van het vak wilt leren kennen. Zo sta je altijd een stap voor en voor je weet……. Ben je dertig!

Studenten studeren steeds langer in nederland
× Chatten? Available from 08:00 to 18:00