1 september 2017
Tip 1: Google jezelf.
Weet waar jouw toekomstige werkgever jou op gaat vinden, als je nu zou solliciteren. Bekijk de zoekresultaten, afbeeldingen, video’s en nieuwsartikelen. Stel aan de hand van de zoekresultaten een lijst op met zoekresultaten die je niet meer getoond wilt hebben. Vergeet ook niet je social media pagina’s te bekijken vanuit de ogen van je toekomstige werkgever. Bekijk je LinkedIn/ Facebook / Instagram / Twitter / Youtube / Pinterest pagina in openbare modus. Wat is zichtbaar voor mensen die niet bevriend met jou zijn? Beoordeel of datgene wat openbaar is positief meewerkt aan jouw imago.Tip 2: Start met de schoonmaak.
Je kan op 3 manieren content verwijderen:- Pagina’s waar je zelf het beheer over hebt: Zoals jouw LinkedIn, Facebook, Instagram, etc. Je kan posts verwijderen of aanpassen naar een geschiktere tekst.
- Contact websites waar jouw naam of foto gebruikt wordt: De beheerders van de website kunnen deze informatie van de website verwijderen. Hierbij heb je dus de medewerking van anderen voor nodig.
- Maak gebruik van jouw ‘vergeetrecht’ bij Google: In Europa is er het ‘right to be forgotten’ voor zoekmachines. Wanneer je van mening bent dat de weergegeven zoekresultaten na het intypen van jouw naam verborgen moeten worden kan je hier aanspraak op maken. Bij Google dien je een online formulier in te vullen. Let op: Google toont na de verwijdering dat het specifieke zoekresultaat verwijderd is. Gebruik dit dan ook echt als laatste middel. Je toekomstige werkgever ziet dus dat jij jouw online vindbaarheid hebt aangepast.