18 mei 2017
Efficiënt werken betekent ook wel doelmatig werken. Dit houdt in dat er met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk resultaat behaald wordt. Bij efficiënt werken worden er geen onnodige grondstoffen, uren, tijd of geld gebruikt. Wanneer iets efficiënt is, staan de kosten in verhouding met het resultaat. Een heel duur proces kan dus zeker wel efficiënt zijn, als het gewenste resultaat er maar uitkomt.
Verschil tussen efficiënt en effectief werken
Efficiënt werken wordt vaak verward met effectief werken. Wanneer je effectief werkt, werk je naar een doel toe dat je wilt bereiken. Bij alles wat je doet vraag je aan jezelf of dit je dichter bij doel brengt. Bij efficiëntie zit het hem in het bedenken van systemen om taken steeds eenvoudiger te maken voor jezelf zodat ze minder tijd kosten. Kortom: effectief betreft het eindresultaat, efficiënt is de methode waarmee je daar komt.
Valkuilen van efficiënt werken
Je moet met efficiënt werken rekening houden met drie valkuilen:
- Een uitgeput werkgeheugen: het werkgeheugen is vrij snel uitgeput. Wanneer dit het geval is, zorgt het ervoor dat je minder efficiënt werkt.
- Geen overzicht: als je geen overzicht hebt van je taken, zal dit je hersenen nog sneller uitputten. En wanneer je hersenen moe zijn, bereik jij jouw doelen nog langzamer.
- Afleiding: één van de grootste valkuilen bij efficiënt werken is toch wel afleiding. Het is belangrijk om te werken met concentratie en focus. Als je gefocust werkt, voel je je tijdloos en geconcentreerd. Hierdoor behaal je sneller je resultaten.
5 tips om zo efficiënt mogelijk te werken
Door de valkuilen lijkt het haast onmogelijk om efficiënt te werken. We geven toe dat het lastig is, maar met deze 5 tips lukt het zeker:
- Stop met multitasken, start monotasken
Iedereen weet dat vrouwen de enigen in onze samenleving zijn die kunnen multitasken. Maar eigenlijk bestaat multitasking helemaal niet. Wat sommige mensen doen is het snel wisselen van diverse taken. Dit lijkt efficiënt, maar is het totaal niet. Het put de hersenen uit en zorgt voor meer stress. Stop dus met multitasken en start met monotasken.
- Neem korte en lange pauzes
Wanneer je voelt dat je concentratie verliest, blijf dan niet te lang vastzitten. Leg even alles neer en ga iets compleet anders doen. Ga even wandelen of doe een simpel spelletje. Je kent het wel: even je hoofd leeg maken.
- Schep orde in de chaos
Zorg voor orde op je bureau, in je hoofd, in je agenda etc. Zorg voor overzicht en heb helder wat je prioriteiten zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van sticky notes of ruim in de pauze even alle troep van je bureau. Een geordende werkomgeving zorgt voor een betere concentratie.
- Blok je agenda
Ja, dit bedoelen we letterlijk. Door je werk onder te verdelen in blokken sta je een streepje voor. Het zorgt ervoor dat je kunt focussen, je houdt overzicht en je kunt energievretende klussen afwisselen met werk dat minder energie kost.
- Pak pen en papier
Maak er geen gewoonte van dat je dingen gaat onthouden. Schrijf al je taken, ideeën etc. gelijk op. Je kunt je brein beter gebruiken voor ingewikkelde zaken dan voor het onthouden van kleine dingen.