11 januari 2019

Je hebt besloten om (ander) werk te zoeken en te gaan solliciteren. Nu is het zaak om te gaan reageren op vacatures die je aanspreken. Met behulp van jouw sollicitatiebrief en cv wil je natuurlijk positief opvallen. Daarom is het handig om te weten wat de ingrediënten zijn van een goede sollicitatiebrief.

Niet te veel, niet te weinig

Er is een belangrijke vraag die beantwoord moet worden, voordat er gestart kan worden met het schrijven van de sollicitatiebrief: wat wil ik mijn potentiële werkgever vertellen? Een goed startpunt bij het beantwoorden van die vraag is de vacaturetekst. Welke kwaliteiten worden er gevraagd en welke taken passen er bij de functie? Maak op basis daarvan een lijstje met voorbeelden van jouw eigen, daarbij passende eigenschappen en eerder uitgevoerde taken en functies. Filter uit deze lijstjes daarna de twee of drie meest overtuigende voorbeelden en beschrijf deze in de brief. Hiervoor zijn geen ellenlange verhalen nodig. Het is belangrijk dat de voorbeelden je potentiële werkgever prikkelen om verder te lezen en met je in gesprek te gaan. Te weinig informatie overtuigt niet, maar bij te veel informatie zal een lezer al snel afhaken.

CV en motivatiebrief vullen elkaar aan

Het is ondoenlijk om in een korte, overzichtelijke motivatiebrief overal voorbeelden van te geven. Om toch zo veel mogelijk van jezelf te laten zien, is het goed om alle informatie te verdelen over je resumé en sollicitatiebrief. Zorg dat uit je CV duidelijk naar voren komt wat je aan passende werkervaring en opleidingen hebt gedaan. De brief kun je dan gebruiken om specifieke voorbeelden uit en toe te lichten. Houd daarbij in het achterhoofd dat de meeste werkgevers en recruiters eerst kijken naar het curriculum vitae. Pas wanneer dat volgens hen voldoende aansluit bij de gestelde eisen, zullen ze verder kijken naar de brief. En om de aandacht dan vast te houden is het belangrijk dat in die brief nieuwe, aanvullende informatie staat.

Iedere keer anders

Ben je al een tijdje (veel) aan het solliciteren? Dan is het schrijven van steeds weer een nieuwe brief best pittig. Het kan verleidelijk zijn om in dat geval een standaard sollicitatiebrief de deur uit te doen, om tijd en energie te besparen. Een advies: doe dit niet. Een lezer zal direct in de gaten hebben dat je geen werk hebt gestoken in je sollicitatie. Het is belangrijk dat uit de brief blijkt dat je niet alleen interesse hebt in de functie, maar ook voor het bedrijf waar je solliciteert. Benoem waarom je juist bij dit bedrijf aan de slag wilt en wat je bijvoorbeeld aanspreekt in hun bedrijfsvisie. Op deze manier krijgt de potentiële werkgever een goede eerste indruk. Het laat namelijk niet alleen zien dat je aandacht hebt besteed aan de sollicitatie, maar zorgt er ook voor dat de werkgever je gelijk al iets beter leert kennen. Iedere sollicitant heeft nu eenmaal andere beweegredenen om op een bepaalde functie te solliciteren. Laat zien wat jouw redenen zijn en waarom juist jij zo goed bij deze functie en organisatie past! Lees hier ook over verschillende motivatiebrieven en CV's schrijven.

Bij CVster kunnen sollicitanten makkelijk en snel hun cv maken.

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken