1 april 2020
Klinische zorg is zorg waarbij een patiënt of cliënt opgenomen wordt in een behandelsetting. Je zal dus voor een bepaalde periode niet thuis zijn en verblijft dan in een kliniek.
In de tijd dat je de klinische zorg ontvangt, slaap je dus ook niet thuis. Je wordt alleen maar opgenomen in een klinische behandelsetting, als blijkt dat je het thuis niet redt, of als er een bepaalde medische behandeling noodzakelijk is, wat thuis niet uitgevoerd kan worden. Soms word je opgenomen, om thuis te ontlasten. Dit gebeurt vaak bij mensen met psychische problemen.
Wat voor soorten klinische zorg zijn er?
Verslavingskliniek
In een verslavingskliniek kun je voor een korte periode (denk aan 10 dagen), maar ook een langere periode (denk aan 12 maanden) opgenomen worden als je problemen op het gebied van verslavende middelen hebt. Denk aan alcohol, drugs, gokken, medicatie of een gameverslaving.
Een opname in een verslavingskliniek kan alleen voor het detoxen (ontwennen) van een middel zijn. Maar je kunt ook een behandeling volgen, zodat je de kans verkleint dat je terugvalt in middelengebruik. Daar heb je vaak wat langer voor nodig en ben je dus langer opgenomen.
Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
De GGZ heeft zogenaamde psychiatrische instellingen. De patiënten kunnen daar voor een bepaalde periode opgenomen worden indien dat nodig is. Bijvoorbeeld bij een psychose. Echter is de visie van de GGZ dat iemand beter herstelt in de eigen thuissituatie, waardoor er tijdens een klinische opname toegewerkt wordt naar het stabiliseren van de psychische problematiek en terugkeren naar huis. Bij mensen die ernstigere psychische stoornissen hebben is er een langdurige opname mogelijk. Mocht blijken dat de patiënt niet meer in staat is om thuis te wonen, dan verwijst de GGZ de persoon door naar een beschermd wonen plek.
Forensische Zorg
Als het gaat om mensen met een verslaving en/of psychische problematiek die in aanraking zijn gekomen met politie en/of justitie kunnen zij worden opgenomen op een afdeling voor klinische zorg. Dit is dan in een forensische behandelsetting. Alleen mensen die verdacht of veroordeeld zijn van een delict kunnen in een forensische zorginstelling opgenomen worden.
Ziekenhuis
Als je ziek bent en behandeld moet worden, een operatie moet ondergaan, of je hebt een ernstig ongeluk gehad waarbij je voor een bepaalde tijd in het ziekenhuis moet blijven, ontvang je klinische zorg. Als je alleen een dagopname in het ziekenhuis hebt, valt dit niet onder klinische zorg, maar onder poliklinische zorg. Je slaapt namelijk die avond weer thuis. Je bent dus pas klinisch opgenomen, als je in het ziekenhuis overnacht.
Revalidatie
Als je door ziekte, een ongeval of een aangeboren aandoening lichamelijk beperkt bent, kun je revalideren. Dit kan in specifieke revalidatiecentra of in ziekenhuizen. Afhankelijk van wat je hulpvraag is, kan dit ook klinisch plaatsvinden. Ook in een revalidatiecentrum is het uitgangspunt dat je zo snel mogelijk weer naar huis gaat en daar werken ze dan ook aan tijdens de klinische zorg.
Wat voor werk kun je doen in de klinische zorg
Elke behandelsetting hanteert vaak een andere functietitel voor dezelfde functie. Mocht je dus op zoek zijn naar een (nieuwe) baan in de klinische zorg, let dan niet alleen op de functietitel, maar lees ook de omschrijving van de vacature. Wellicht voldoe je helemaal aan de functie-eisen, maar had je dat niet verwacht als je alleen af zou gaan op de functietitel.
Een klinische psycholoog, wordt bijvoorbeeld ook wel behandelaar genoemd. Een sociaal pedagogische werker/hulpverlener, wordt ook wel begeleider genoemd of helpende.
Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld hoofdbehandelaar, vaak is dat een psychiater of een arts.
Daarnaast heb je nog verpleegkundigen in elke klinische zorg centra. Het is alleen de setting die bepaalt welke taken je dan hebt. Dat geldt ook voor de maatschappelijk werker en de fysiotherapeut.
In een ziekenhuis werken ook chirurgen en specialisten. Ook als het gaat om deze laatste functietitels, zijn er tal van specialisaties en dus benamingen.
Als laatste kun je ook als vrijwilliger aan de slag in veel klinische zorg settingen.