6 juli 2017
Ga snel naar …
- Indicatoren
- Gerelateerde competenties
- Werken aan de competentie oog voor details
- Beroepen
- Competentie oog voor details aantonen bij sollicitatiegesprek
Indicatoren
Hoe weet je of je deze competentie bezit? Ga voor jezelf na in hoeverre de volgende uitspraken van toepassing zijn:- Ik werk alert, geconcentreerd en maakt weinig fouten;
- Nauwkeurige instructies voer ik foutloos uit;
- In dagelijkse taken blijf ik kritisch en alert op afwijkingen;
- Kleine afwijkingen en fouten in werk van collega’s merk ik snel op;
- Ik check data, cijfers en instructies dubbel.
Gerelateerde competenties
Als je oog voor details hebt, zijn er een aantal andere competenties die je waarschijnlijk ook zult bezitten:- Kwaliteitsgerichtheid: bij het leveren van kwalitatief goed werk, moet je oog voor details hebben. Deze aandacht maakt namelijk het verschil tussen ‘goed’ of ‘uitstekend’.
- Verantwoordelijk: je voelt je verantwoordelijk voor de prestaties van je afdeling. Je wilt namelijk kwalitatief werk leveren en weet dat er veel van af hangt.
- Resultaatgericht: als je goede resultaten wilt, ga je automatisch nauwkeurig te werk. Op deze manier verhoog je de kans op succes.

Werken aan de competentie oog voor details
Wil je deze competentie door ontwikkelen? Dan kan op de volgende manieren:- Wees bewust van de momenten dat je zaken over het hoofd hebt gezien. Als je je hiervan bewust bent, ontdek je eventuele patronen. Op deze manier kun je dit in de toekomst ook beter voorkomen.
- Informatie opnemen: neem de tijd om informatie in je op te nemen. Ook al sta je onder bijvoorbeeld tijdsdruk. Op deze manier zal je kleine zaken niet zo snel over het hoofd zien.
- Concentreer je op één taak tegelijk: als je je richt op één taak, voorkom je ook dat je zaken over het hoofd ziet. Als je bezig bent met meerdere dingen tegelijk, vergroot je deze kans juist.
- Werk efficiënt en gestructureerd: op deze manier kun je je focussen op de kleine details.
Beroepen
Uiteraard is het belangrijk dat je bij elke studenten- of startersbaan gedetailleerd te werk gaat. Bij de ene functie is dit echt een vereiste, zoals werken in de gezondheidszorg. Nog meer voorbeelden hiervan zijn:- Administratief medewerker: als je bezig bent met cijfers, moet je echt oog voor detail hebben. Een nul te veel of te weinig kan namelijk grote consequenties hebben.
- Postbode: als Postbode heb je vaak routinematige taken. Dit betekent dat je nog steeds alert moet zijn voor details. Bezorg je de juiste pakketjes aan het juiste adres? Heb je een handtekening gekregen bij het afleveren van een pakketje? Is het pakketje bij de juiste persoon aangekomen?
- Archiefmedewerker: als Archiefmedewerker is het ontzettend belangrijk dat papieren op de juiste manier worden gearchiveerd. Denk bijvoorbeeld aan facturen. Als iemand het ooit nodig heeft en niet kan vinden op de juiste plek, kan dit ook grote gevolgen hebben.
Competentie oog voor details aantonen bij sollicitatiegesprek
Zeggen dat je oog voor details hebt, betekent ook dat je dit moet kunnen aantonen. Je kunt bijvoorbeeld situaties aantonen. Als je als hobby fotograaf bent, kun je benoemen dat je veel aandacht voor details hebt en het uitleggen met bepaalde foto’s. Tijdens een sollicitatiegesprek zal je vaak ook vragen krijgen als:- Waaruit blijkt dat je nauwkeurig te werk gaat?
- Als je een nieuwe opdracht krijg, hoe ga je te werk?