6 april 2018

Een Projectmanager is verantwoordelijk voor de voorbereiding, het opzetten en de begeleiding van projecten. Het ligt eraan voor welk soort bedrijf je werkt, maar het kan gaan om ingewikkelde projecten waarbij forse budgetten aan gebonden zijn. Als Projectmanager kun je te maken hebben met interne projecten, maar ook externe projecten. Denk hierbij aan projecten voor een opdrachtgever of klant.

Ga snel naar …

Welke taken heeft een Projectmanager?

Als Projectmanager is jouw belangrijkste taak om een project op tijd en binnen het vastgestelde budget op te leveren. Tijdens het voorbereiden, opzetten en begeleiden van projecten ben je bezig met verschillende werkzaamheden.
  • Ondersteunen en adviseren van de klant: als je een project uitvoert voor een opdrachtgever of klant ondersteun en adviseer je ze over zaken als de mogelijkheden, planning en in hoeverre iets haalbaar is. Als een opdrachtgever bijvoorbeeld iets binnen twee dagen nog wilt wijzigen, moet jij nagaan of dit wel mogelijk is.
  • Leidinggeven aan het Projectteam: als Projectmanager werk je samen met het Projectteam. Het is belangrijk dat zij weten wat hen te doen staat en dat je hen motiveert.
  • Maken van een planning en projectbegroting: als een opdrachtgever een project aan jou overlaat, is het belangrijk dat je een planning en projectbegroting maakt. Niet alleen voor jezelf en jouw team, maar juist voor de opdrachtgever. Op deze manier weet hij of zij wat er speelt en waar het geld naartoe gaat.
[caption id="attachment_2474" align="alignnone" width="600"]Projectmanagement Een aantal onderwerpen waar een Projectmanager zich mee bezighoudt[/caption]

Voordelen van de functie

  1. Netwerken: als Projectmanager heb je veel contact met verschillende afdelingen. Denk hierbij aan jouw eigen Projectteam, administratie afdeling omtrent budget en het management. Als je ook met externe partijen werkt, heb je nog meer contact met mensen en breid je jouw netwerk zeker uit.
  2. Veelzijdig: geen dag is hetzelfde. Als Projectmanager heb je een veelzijdige baan. De ene dag ben je met de klant aan het overleggen, de andere dag ben je in gesprek met externe partijen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je jouw georganiseerde evenementen moet bezoeken en dus veel op pad bent.
  3. Snel resultaat: als Projectmanager moet je in staat zijn tot het opzetten van fasen en activiteiten. Je bent dus continu bezig met het realiseren van resultaten. Dat is het fijne aan dit werk, want de resultaten zijn snel te zien.

Welke rollen heeft een Projectmanager?

  • Adviseur: één van jouw werkzaamheden is het adviseren van de klant over bepaalde zaken.
  • Begeleider: als Projectmanager ben je verantwoordelijk voor het Projectteam. Je begeleidt, motiveert en inspireert ze.
  • Proces- en kwaliteitsbewaker: jij zorgt ervoor dat het budget niet wordt overschreden en dat alles goed wordt uitgevoerd.

Waar werkt een Projectmanager?

Projectmanagers zijn werkzaam binnen iedere organisatie waar sprake is van grootschalige projecten. Denk hierbij aan bedrijven in de commerciële sector zoals overheden en non-profitorganisaties. Maar ook instellingen in de publieke sector en bedrijven binnen de promotiebranche.

Met wie werkt een Projectmanager samen?

  • Projectteam: als Projectmanager werk je samen met het Projectteam aan verschillende projecten. Jullie houden elkaar op de hoogte over de stand van zaken en ondersteunen elkaar daar waar nodig is.
  • Externe partijen: bij het organiseren van bijvoorbeeld grote evenementen, werk je vaak samen met externe partijen. Denk hierbij aan partijen die bijvoorbeeld de locatie, stoelen en tafels verzorgen. Het is belangrijk om elkaar op de hoogte te houden.
  • Kwaliteitsmanager: een Kwaliteitsmanager is verantwoordelijk voor onder anderen het niveau van medewerkers en bewaakt de kwaliteit ervan. Vaak schakel je met deze persoon om te kijken of bijvoorbeeld het evenement voldoet aan de kwaliteitseisen die er worden gesteld.

Welke competenties heb je nodig?

  • Resultaatgerichtheid: als Projectmanager werk je snel toe naar resultaten. Daarom is het belangrijk dat je resultaatgericht bent. Jij doet er alles aan om de best mogelijke resultaten te halen.
  • Stressbestendigheid: het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld geen vergunning krijgt of dat de klant op het laatste moment toch iets anders wilt. Dat kan zorgen voor stress, maar daar heb je op dat moment geen tijd voor. Aan jou de taak om alternatieven te vinden.
  • Inzicht belangen: een Projectmanager werkt vaak voor een klant. Om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen, komt het voor dat je daarnaast ook met externe partijen werkt. Het is belangrijk om iedereen tevreden te houden en daarvoor moet je inzicht in de belangen hebben van elke partij.

Welke opleidingen kun je volgen om Projectmanager te worden?

Als je aan de slag wilt als Projectmanager heb je over het algemeen een hbo-diploma nodig. Vaak heeft men voorkeur voor de opleiding Bedrijfskunde. Andere opleidingen waarbij project management een specialisatiefase is zijn ICT en Bedrijfseconomie. Daarnaast kun je ook diverse cursussen volgen als het gaat om projectmanagement.

Soortgelijke beroepen

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken