4 november 2020
Het jaar 2020 is voor velen een uitdagend jaar. Het is het jaar waarbij veel mensen ineens plotseling thuis moeten werken vanwege de Covid-19 pandemie. Aan de ene kant is het fijn, want je hebt minder woon-werkverkeer. Het is dus in dat geval beter voor het milieu. Daarnaast scheelt het ook reistijd en reisgeld. Allemaal voordelen.
Maar een andere kant van het thuiswerken is dat het ook voor problemen kan zorgen. Het blijkt dat vooral twintigers en dertigers hier last van hebben.
Je bent aangenomen bij je nieuwe baan en nu?
Beginnen bij een nieuwe job is altijd lastig en er komen dan vaak automatisch vragen bij je op. Doe ik het wel goed? Verwachten ze dit van mij? Er zijn zoveel vragen die in je hoofd rondspoken. Meestal krijg je de eerste dagen 1 op 1 begeleiding van een collega en voor vragen kun je altijd bij je collega’s terecht. Maar bij het thuiswerken gaat dat niet. Je krijgt begeleiding vanaf een afstand. Je moet dus de nieuwe werksystemen eigen maken en ook nog eens alles leren via videobellen. En hulp vragen aan je collega’s is een nog grotere uitdaging, want wie zijn nou eigenlijk je collega’s en voor welke vraag kun je bij wie terecht?
Daarom ervaren jongere werknemers het thuiswerken niet ideaal als ze net beginnen bij hun nieuwe baan. De feedback wordt gemist, die op kantoor meestal vanzelfsprekend is.
Je zou denken dat juist dat mensen vanaf 40 jaar het lastiger vinden om thuis te werken, want zij weten vaak niet veel van technologie af. Maar het tegenovergestelde is waar. Juist de jongere medewerkers vinden thuiswerken moeilijk. Ze blijven vaker zitten met vragen over het werk die ze thuis niet kunnen stellen. Oudere werknemers hebben het werk dan al eigen gemaakt en hebben meer vertrouwen in hun eigen kennis en kunnen.
Maar waarom vinden jonge werknemers het thuiswerken nou lastiger?
Jongere werknemers hebben een rolmodel nodig. Zij hebben bevestiging van hun collega’s nodig van hun geleverde werk. Heb ik het goed gedaan? Hoeveel tijd kan ik hiervoor uittrekken? Heb ik het wel op de correcte manier in het systeem verwerkt? Als je op kantoor werkt met allemaal collega’s om je heen, kun je even snel langslopen voor informatie of een persoonlijk gesprekje tussendoor. Collega’s kunnen aan je zien of het goed met je gaat, of dat je iets lastig vindt. Ze kunnen aan je vragen hoe het gaat. Als je thuiswerkt hebben je collega’s geen zicht op jou en kan er dus ook lastig een collegiale band ontstaan. Jouw functioneren kan alleen getoetst worden op resultaten, want die zijn meetbaar. Maar wat er daarvoor aan af gaat, blijft nu onduidelijk. Een simpele vraag moet nu officieel ingepland worden.
Hoe lang deze situatie nog aanhoudt, is op dit moment nog onduidelijk. Tot die tijd is het belangrijk dat als jij als jongere bij een nieuwe baan begint waarbij je (veel) thuis moet gaan werken, dat je je eigen leertraject in de gaten houdt. Uiteindelijk weet jij het beste wat jij nodig hebt.