4 april 2019

Succesvol solliciteren begint met de vraag: welk bedrijf past bij mij? Daarbij spelen verschillende dingen een rol. Zoals de branche, het soort bedrijf, maar ook de bedrijfscultuur. Wil je weten wat voor soort bedrijf bij jou past? Lees dan verder. Want met bijvoorbeeld een diploma Communicatie op zak kun je in 10 verschillende branches aan de slag. Succesvol solliciteren begint dan ook met de vraag: welk bedrijf past bij mij?

Ontdek hoe jij een geschikt bedrijf vindt of bekijk de bedrijven waar wij veel mee werken.

Zoveel branches, zoveel wensen

Een branche, ook wel bedrijfstak, is een naam voor alle bedrijven die werken in een bepaalde groep van diensten en producten. Tussen de overheid en de financiële wereld zitten tientallen andere branches. Zoals de horeca, transport, IT en het onderwijs. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het bepalen van de branche vaak een handige eerste stap. Een paar populaire branches van dit moment zijn:

  • Technologie en Media: nog altijd vliegen de innovaties ons om de oren. Met een baan in deze branche ben je onderdeel van de technologische ontwikkelingen van vandaag en morgen.
  • Overheid, Onderwijs en Gezondheidszorg: hierin draait het om de inhoud. Centraal staat de samenwerking met mensen en een bijdrage leveren aan de samenleving.
  • Financiële en Zakelijke dienstverlening: momenteel is dit de grootste bedrijfstak en zijn een kleine één miljoen bedrijven hierin werkzaam. Denk aan bank- en verzekeringmaatschappijen, maar ook advies- en consultancybureaus.

Op de website van het UWV vind je een mooi overzicht van alle sectoren in Nederland.

Commercieel, non-profit of overheid

Lijkt het je gaaf om targets te halen en bezig te zijn met het gedrag van consumenten? Dan past een commerciële baan bij jou. Denk bijvoorbeeld aan een baan als marketing medewerker, waarbij je meewerkt om een product of dienst in de markt te zetten. Wil jij werken vanuit een bepaalde overtuiging en echt iets bijdragen aan de wereld? Dan is een non-profit organisatie iets voor je. Denk bijvoorbeeld aan grote naam als Unicef of zoek lokaal naar een kleinere organisatie. Voel je je comfortabel bij structuur en vind je het tof om groepen mensen een bepaalde richting op te bewegen? Wil je je inzetten voor de samenleving in z’n algemeen of bijvoorbeeld bijdragen leveren op het gebied van duurzaamheid en klimaat? Overweeg dan een baan bij de landelijke of regionale overheid.

 

Klein of groot bedrijf

Het is appels met peren vergelijken, maar toch is het goed na te denken of je bij een groot of klein bedrijf wilt werken. Bij een klein bedrijf zijn de lijnen vaak kort; de baas wandelt zo bij je naar binnen. Vaak is het dynamisch en kun je snel dingen veranderen en voor elkaar krijgen. De sfeer is informeel en je kent iedereen. Dat heeft ook een nadeel: je werkt vaak met dezelfde mensen. Als het niet klikt, kan dat lastig zijn. Bij een groot bedrijf zijn de lijnen vaak langer, maar zijn processen wel goed geregeld. Ook qua ontwikkeling zit het meestal goed bij een groot bedrijf: vaak is er een opleidingsbudget en zijn er voldoende ontwikkelmogelijkheden. Ook zijn er meer collega’s waarvan je kunt leren en waarmee je kunt netwerken. Nadeel is dan wel dat het soms onpersoonlijk is. Niet iedereen heeft het bijvoorbeeld door als je een tijdje uitgeschakeld bent. Wil je niet alleen nadenken over het soort bedrijf, maar een test doen? Check dan eens de test op deze website.

 

Denk na over de organisatiecultuur

Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het belangrijk om na te denken wat voor organisatiecultuur bij je past. Want alleen als dat past, zul je gelukkig zijn in het werk dat je doet. Een organisatiecultuur zegt alles over hoe mensen in een bedrijf met elkaar omgaan, wat belangrijk is en hoe medewerkers en het bedrijf met elkaar verbonden zijn. Als de cultuur goed bij je past, presteer je optimaal. Er zijn vier organisatieculturen. In de mensgerichte organisatiestaan medewerkers centraal en heerst er een groot ‘wij-gevoel’. Bij een innovatiegerichte organisatie draait het om innovatie en creativiteit. Overheidsinstanties zijn vaak beheersgericht: voor het grotere geheel zijn procedures en regels belangrijk. In een resultaatgerichte organisatie draait het om winst en resultaat.

Om erachter te komen welke cultuur bij je past, kun je kijken naar je eigen competenties en waarden. Vond jij het bijvoorbeeld belangrijk om hoge cijfers te halen en altijd een wedstrijd te winnen? Dan kom je waarschijnlijk het beste tot je recht in een resultaatgerichte organisatie. Hou je van structuur en zekerheid en vind je het lastig om creatief te denken? Dan past een beheersgerichte cultuur waarschijnlijk het beste bij je. Heb je een mooie vacature gevonden en wil je weten wat voor cultuur er bij dat bedrijf is? Via je eigen netwerk of je contacten op LinkedIn kun proberen meer te weten te komen. Ook vertelt de website van een bedrijf je vaak veel, bijvoorbeeld op een Over-ons pagina. In je sollicitatie kunt je tot slot gerichte vragen stellen. Denk aan: wat voor ontwikkelmogelijkheden zijn er en zijn collega’s hecht met elkaar?

Ben je na dit alles klaar om te knallen voor een nieuwe baan? Bekijk dan voor welke toffe bedrijven je kan werken via Working RebelZ. Ohja! Heb je nog tips nodig voor het maken van een goede motivatiebrief en cv.

 

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken