8 december 2017
Duurzame inzetbaarheid blijft een hot topic in de HR. In de voorspellingen van experts voor 2018 staat hij standaard in de top 5. De lifetime employer is namelijk aan het uitsterven en bedrijven moeten aan de slag om medewerkers te behouden. Medewerkers willen tegenwoordig meer uit het werk halen dan alleen werk. Als dit niet aangeboden wordt door het bedrijf, dan kan de liefde voor het werk en bedrijf verslappen. Net zoals in een relatie verwachten werknemers meer van bedrijven dan één keer in de maand een bosje bloemen van het tankstation. Duurzame inzetbaarheid vraagt dan ook meer dan alleen een fitnessprogramma aanbieden. Het gaat over de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkelingsmogelijkheden van de medewerkers in jouw bedrijf. Uitzendbureau Working RebelZ neemt jou mee de diepte in van duurzame inzetbaarheid.
Voordelen van duurzame inzetbaarheid voor de werkgever
Voor organisaties is het belangrijk dat alle medewerkers inzetbaar zijn, goed in hun vel zitten en niet willen vertrekken. In deze ideale situatie leveren zij de beste kwaliteit aan het bedrijf. Richard Branson, eigenaar van Virgin, is hier één van de grote voorbeelden in. Met zijn legendarische quotes zoals “Train people well enough so they can leave, threat them well enough so they don’t want to” benadrukt hij waar zijn prioriteit ligt. Hij is er van overtuigd dat als jij je personeel geweldig behandeld, zij de vibe overbrengen naar je klant of gast.
Uitzendbureau Working RebelZ zette voor jou 5 voordelen van duurzame inzetbaarheid op een rij:
- Verlaging van verzuim (en de bijbehorende) verzuimkosten
- Gemotiveerde medewerkers die ambassadeur zijn van jouw bedrijf
- Hogere productiviteit van de medewerkers en optimale inzet
- Besparing op werving en selectie
- Betere werksfeer
Conclusie: een beleid voor duurzame inzetbaarheid levert een bedrijf meer op dan het van te voren verwacht. Maar dan moet het wel goed doorgevoerd worden. Hoe doe je dit? Stap 1: Je start bij de werknemer zelf.
Wat wil de werknemer?
Jouw laatste lifetime employer staat op het moment om met pensioen te gaan. Deze groep werkten elke dag, op vaste tijden, zonder gemor en kwam één keer per halfjaar op gesprek voor een functioneringsgesprek. De nieuwe generaties, en dan vooral generatie Y, zijn op zoek naar meer toegevoegde waarde in hun werk. Steeds meer medewerkers willen niet zomaar ergens werken, maar meedoen in het bedrijf en dit ook terugkrijgen van het bedrijf. Zij vinden de kwaliteit van hun leven steeds belangrijker en daar is werk een onderdeel in. ’s Avonds naar huis rijden met stress of overwerken wordt steeds minder gemakkelijk geaccepteerd, omdat hun vrije tijd daarmee in het gevaar komt.
De key van duurzame inzetbaarheid is in gesprek gaan en blijven met je werknemers. Je wilt hun werk optimaliseren door met hen en hun werkomgeving te verduurzamen. Diegene die weten wat er voor nodig is zijn de werknemers! Door er geen functioneringsgesprek van te maken, maar echt te luisteren naar wat zij nodig hebben heb je een startpunt.
Welke vormen van duurzame inzetbaarheid zijn er?
Een beleid ontwikkelen (en uitvoeren) voor duurzame inzetbaarheid levert werkgevers veel voordelen op. Helaas is het geen standaard format die je op al het personeel in één keer kan toepassen. Duurzame inzetbaarheid kan voor de ene werknemer betekenen dat zij aan de slag gaan met een coach voor innerlijke rust en voor de ander dat ze een bureaufiets krijgen om meer in beweging te zijn. Pas als je met de werknemers in gesprek gaat weet je wat zij nodig hebben. Door van te voren al te starten met vormen stuur je mogelijk toch al direct op middelen aan in plaats van behoeftes.
Waar kan duurzame inzetbaarheid op stuk lopen?
Denk jij na over het ontwikkelen van beleid voor jouw organisatie voor duurzame inzetbaarheid? Al vele organisaties gingen je voor. Uitzendbureau Working RebelZ beschrijft 3 valkuilen die je moet omzeilen om succes te behalen.
Directie vindt het niet zo belangrijk
Om er voldoende ruchbaarheid aan te kunnen geven, moet de directie de noodzaak er van inzien. Pas als zij het toppic dragen en zelf op de agenda zetten zal je echt grote stappen kunnen maken.
Je weet niet waar de doelgroep behoefte aan heeft
Duurzame inzetbaarheid kan iedere werknemer helpen, maar dan moeten ze dit wel zo ervaren. Door in gesprek te gaan en te blijven met het lijnmanagement en de medewerkers weet je waar zij behoefte aan hebben. Duurzame inzetbaarheid moet geen P&O beleid worden wat in werkelijkheid geen voet aan de grond krijgt.
Afwachten tot alle lichten op groen staan
Van uitstel komt afstel. Als dit het argument is, dan staat het onderwerp niet hoog genoeg op de prioriteitenlijst. Je kan ook klein beginnen en het later groter trekken. Durf te starten.
Next stop: Een groeiend bedrijf door duurzame inzetbaarheid
Groeit jouw bedrijf zo hard omdat het nu optimaal ingericht is door duurzame inzetbaarheid? Uitzendbureau Working RebelZ ondersteunt jou graag met kwalitatieve en goede werknemers. Voor het plaatsen van studenten vacatures of juniorfuncties, neem
contact met ons op: 035-3038230 voor meer informatie.