12 januari 2018

De huidige groei in de arbeidsmarkt vraagt niet alleen een focus op het vervullen van de openstaande vacatures. Het behouden van personeel gaat in 2018 net zo belangrijk worden. Medewerkers onboarding is dan ook een hot topic. Working RebelZ vertelt wat het je oplevert, in welke stappen dit proces verloopt en geeft 6 tips voor het onboarding proces.

Wat is onboarding precies?

Medewerkers onboarding betekent: "Alle acties die ertoe bijdragen dat medewerkers zich thuis gaan voelen binnen de organisatie en effectief kunnen zijn in hun werk." Als je eenmaal een werknemer aan je bedrijf hebt gebonden, begint de uitdaging namelijk om deze werknemer ook aan je organisatie te blijven binden. Goede werknemers liggen niet voor het oprapen en concurrentie ligt altijd op de loer. Onboarding is daarom van essentieel belang om ervoor te zorgen dat jouw werknemers zich senang blijven voelen binnen het bedrijf waar ze voor werken en niet om zich heen gaan kijken.

Proces medewerkers onboarding

Waar je je mogelijk nog niet bewust van was dat het medewerkers onboarding al start voor iemand aangenomen is. Al zelfs voor het moment dat je een vacature plaatst werk je hier al aan. Het proces van medewerkers onboarding heeft 5 stappen, zoals hieronder zichtbaar. Proces medewerkers onboarding

11 tips voor effectieve onboarding

Visma publiceert regelmatig over Human Recource Management en publiceerde recentelijk de whitepaper '11 tips voor effectieve onboarding'. Zij doen hierbij een beroep op recruitment professional Ardienne Verhoeven die hier meer over schreef in ‘Onboarding, blijvend succes voor nieuwe medewerkers, Uitgeverij Boom/ Nelissen, 2015’. Interessante materie om eens in te duiken en te zien hoe we de term onboarding en het ideaal dat het nastreeft in de praktijk kunnen brengen. Working RebelZ koos de 6 beste tips voor je uit!
  1. Zorg ervoor dat je de juiste verwachtingen werkt

    Het is belangrijk dat je als werkgever de juiste verwachtingen schept. Al tijdens het sollicitatiegesprek dient de werkgever eerlijk te zijn over de werkzaamheden, de werktijden en de organisatie. Zo bind je de nieuwe werknemer aan jouw organisatie op basis van eerlijke voorwaarden. Geen scheve gezichten achteraf!
  2. Sta open voor de inbreng van de nieuwe werknemer

    Omdat de werknemer ingewerkt moet worden en de werkgever / organisatie inwerkt, ontstaat er soms eenrichtingsverkeer. De organisatie zendt informatie en de werknemer ontvangt. Echter zien we vaak dat nieuwe werknemers juist hun enthousiasme kenbaar willen maken door veel te vragen of met nieuwe inzichten / opmerkingen te komen. Sta hier als werkgever voor open en laat zien dat de nieuwe werknemer hierin serieus genomen wordt!
  3. Creëer voldoende momenten voor feedback over en weer 

    Zorg ervoor dat er een aantal evaluatie momenten wordt ingepland nadat de nieuwe werknemer is aangenomen om eens te wisselen van gedachten. Op deze manier kunnen eventuele misverstanden in de omgang met elkaar bijvoorbeeld, direct worden weggenomen. Creëer ook een organisatiecultuur waarin het normaal is om elkaar feedback te geven. Zo zal de werknemer het normaal vinden dat hij/zij ergens op aan gesproken wordt en kan er op tijd bijgestuurd worden. Zo komt de nieuwe medewerker niet later voor verrassingen te staan.
  4. Help werknemers bij de opbouw van een intern netwerk

    Het is belangrijk dat de ( nieuwe ) werknemer zich op zijn/haar gemak voelt. Stel hem/haar dus snel voor aan collega’s en geef de kans om een eigen netwerk binnen de organisatie op te bouwen. Ze krijgen zo ook beter inzicht in de groeps- en bedrijfsdynamiek en kunnen hun eigen rol daarin beter bepalen.
  5. Benoem ook de ‘ongeschreven regels’ binnen een organisatie

    Als je als werkgever ook de ongeschreven regels benoemt, weet de werknemer ook hierin sneller waar hij / zij aan toe is. Dit verminderd ook de onzekerheid over deze onderwerpen bij de werknemer.  Zaken als ‘kun je echt om 17:30 uur naar huis gaan of word je dan met de nek aangekeken door je collega’s’ of ‘ kun je thuis werken als je kind ziek is’ vallen dan niet tussen wal en schip. Het inzichtelijk maken van juist deze kant van de organisatie maakt dat de werknemer sneller een compleet beeld heeft en zich zekerder voelt in haar / zijn gedrag.
  6. Zorg voor leuke momenten en belevenissen

    De generatie die momenteel het meest actief is op de arbeidsmarkt vindt het belangrijk om in een informele sfeer te kunnen samenwerken met collega’s. Het liefst in een sfeer met veel humor, en diversiteit. Het geeft een gevoel van ‘erbij horen’ en ‘onderdeel zijn van een leuk bedrijf’. Zorg er dus voor dat deze sfeer gecreëerd wordt met speciale informele momenten. Een vrijdagmiddagborrel is hier onder andere een interessante mogelijkheid voor.

Openstaande vacatures?

Working RebelZ  heeft studenten en net afgestudeerden klaar staan om jouw openstaande vacature te vervullen. Zoek jij een kwalitatief uitzendbureau / werving & selectie bureau voor een samenwerking? Voor zowel een spoedklus als het invullen van een functie voor langere termijn ontzorgt Working RebelZ jou met de kwaliteit van haar kandidaten. Lees hier onze missie om meer over Working RebelZ te weten te komen. Neem contact met ons op voor meer informatie over het plaatsen van een vacature bij Working RebelZ of recruitment.

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken