21 december 2017

Zijn de eindejaarsgesprekken in jouw bedrijf al gevoerd? Het is interessant om intern een poll te draaien hoe ze deze hebben ervaren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan één op de drie Nederlandse werknemers bang is voor het eindejaarsgesprek. Deze angst levert hen zelfs slapeloze nachten op. Tijdens het gesprek zelf blijkt de angst vaak waarheid te worden. Maar waar zijn ze eigenlijk bang voor? En hoe kan je dit optimaliseren? Uitzendbureau Working RebelZ neemt je erin mee.

Waar komt de angst vandaan?

Eén tot twee gesprekken per jaar geven volgens de werknemers geen goed beeld van hun totale prestaties. Het eindejaarsgesprek legt veel nadruk op het laatste kwartaal, een periode die vers in het geheugen ligt van hun leidinggevende. Zij zijn bang dat er daardoor een scheef beeld van hun functioneren ontstaat. Daarnaast wordt in dit gesprek vooral teruggekeken in plaats naar de toekomstige groei. De nadruk ligt daardoor op de gemaakte fouten. De aanloop naar en het gesprek zelf in de huidige vorm levert de werknemers dan ook veel stress op.

Evalueer je eindejaarsgespreksopzet

De eindejaarsgesprekken bij vele bedrijven zijn al jaren niet meer geëvalueerd. Hoe raar dat ook klinkt, maar het is zeer relevant om je evaluatie te evalueren. De stress die de eindejaarsgesprekken in de huidige vorm namelijk oplevert verspilt energie en enthousiasme die werkgevers liever terugzien in het werk. Het optimaliseren van de eindejaarsgesprekken is dan ook belangrijk! Het levert aan het einde van de rit zelfs meer op dan enkel geld, namelijk gemotiveerder personeel dat zich richt op groei.

Eindejaarsgesprek optimaliseren

Werknemers zien liever dat vooruit gekeken wordt naar hoe zij (nog) beter hun werk kunnen realiseren. Nu worden namelijk veelal de fouten besproken. De zaken die wel goed gingen worden naar de achtergrond gedrukt. Door het eindejaarsgesprek te gebruiken als vooruitblik houd je ook medewerkers betrokken bij de onderneming. Zij voelen zich serieus genomen. Daarnaast geeft het vooruitkijken ook een blijk van vertrouwen en waardering ; Je durft namelijk samen verder te kijken. Maar wat moet je dan met het beoordelingsgesprek? Want dat is namelijk je eindejaarsgesprek. Je moet wel iemand kunnen beoordelen. Generatie Y, de steeds groter wordende arbeidsgroep, is niet gecharmeerd van de halfjaarlijkse evaluaties. Zij zoeken namelijk juist continu naar feedback om zich te verbeteren. Deze generatie ervaart het halfjaarlijkse gesprek dan ook als een gemiste kans. Om het maximale uit je werknemers te halen is het dan ook belangrijk om met hen in gesprek te blijven. Spreek één keer per 2-3 weken met iemand over de voortgang.

Groei voor 2018 verwacht?

Groeit jouw bedrijf mee met de economie en zoek je extra werknemers om de vraag aan te kunnen? Uitzendbureau Working RebelZ is het platform voor studenten vacatures en startersfuncties. Wij beschikken over een groot netwerk met proactieve, HBO + geschoolde kandidaten die jouw bedrijf graag ondersteunen. Interesse in werving & selectie en/of het plaatsen van een vacature bij Working RebelZ? Neem contact met ons op: 035-3038230 .

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken